Svind i opskrifter

Du læser en tråd i debat > kost


#31
re: Svind i opskrifter
jeg har intastet min medister sådan her (oprettet opskriften)
840g medister
1000g vand
becel smørt til stegning 10g (fordi den bliver stegt på panden færdigt)
Så har jeg vejet medisteren efter stegning, og der var den så nu 603.. Det har jeg trukket fra den sammelet vægt fra starte...altså 1000+840 = 1840 - 603 =1237..
Så jeg har intastet i opret opskrift.
840 g medister
1000g vand
10 g becel smørt til stegning
- vand 1237.
i alt kcal 1890 i hele madisteren.

Jeg må nok sige, jeg opretter altid mine opskrifter, altså taster dem ind, jeg har bare aldrig før regnet ud med svind af vand.
Jeg går ud fra at opskriften er korekt tastet ind...
De bedste hilsner
julle/vivi
17 år22. oktober 2007 kl. 23:49
#32
re: Svind i opskrifter
Ideen er helt rigtig, jeg kunne bare ikke se af beskrivelsen, den blev stegt.
1) Da medisteren afgiver vand, behøver du ikke lægge 1 l vand til og trække det fra igen, men hvis du synes, det er smartest, så er resultatet ok.
2) Jeg tror ikke, alle 10 g smør bliver hængende på medisteren, når den er stegt. Ligger der ikke fedt tilbage på panden? Det vil hjælpe lidt på resultatet :o)

Medister og stegning i fedtstof er i det hele taget ikke nogen super god idé – for mange kalorier i for lidt mad – og for mange usunde, mættede fedtsyrer. For kalorierne det lille stykke stegt medister kunne du få 300g kyllingebryst eller 150g kyllingebryst og 2½ banan til mellemmåltid.

hilsen
Elsebeth
17 år23. oktober 2007 kl. 01:07
#33
re: Svind i opskrifter
Hej Emp

Nååååå nu er jeg lettet igen, jeg troede lige jeg havde gjort det forkert, nu var jeg lige mente jeg havde fattet det. :o) Jeg er ikke så god til det der logiske mattemetik, eller mattemetik generelt. :o] slet ikke brøker... :o/ det er derfor jeg har intastet hvor meget vand der er brugt til at koge i, jeg havde ikke regnet ud, at den rå medister på 840g og den tilberedte medister på 603 bare kunne trækkes fra hianden så kom svind af vandet fremt. hehehe...
Derfor intastede jeg alt vand jeg havde brugt, og trak det hele fra igen. Da jeg sad og intastede det, tænkte jeg godt nok, at det var lidt dobbelt arbejde, men ellers tænkte jeg ikke over det...hahaha..

Nej jeg ved godt at stegning i smør bestemt ikke er godt, jeg ved osse godt at medister er fed, og jeg kan få noget andet kød der er mindre i kaclorier. Men sagen er den, jeg har 3 børn, der har været vandt til det mad jeg lavede før hen, ret så fed mad.. Dengang når jeg skulle lave en medister, okr der tænkte jeg altså ikke på smøret, der kom en ordenlig klat på panden.
De var ikke vandt til alle de grøntsager, slet ikke i maden. Jeg ved godt det er en tilvænning de skal igennem. Men jeg har et hold tvillinger, hvor af den ene er pigerne har en medfødt kronisk lungelidelse og en immun defekt mod lungebetændelser, hun har haft een 25 lungebetændelser på sit snart 3 år gamle liv. Været indlagt ca en gang om månden i lang tid, her det sidste halve år er det dog ikke så slemt fordi hun har været kommet på penecillin hver gang der har været den mindste smule, så vi har ungået indlæggelserne, hver måned og været indlagt måske hver anden.
Hun stoppede helt med at spise, det har jeg siden fundet ud af, at det var på grund af mig, der er så stor fokus på mad her i huset, efter vi har lagt kosten om. At hun stoppede helt med at spise, hun begyndte at græde meget, være træt, og sige hun var sulten men ville ingen ting have at spise når jeg tilbød hende mad.
Da vægten sagde lidt over et kilo havde hun tabt på en uge. Blev jeg for alvor bange, for hendes immunforsvar har ikke just brug for at hun taber sig, slet ikke hvis hun skal komme sig oven på den mange infektioner hun vil kommer til at lide af i lungerne, da det er en fimmerhår sygdom den anden hun har.
Så jeg er begyndt at gå lidt tilbage til det mad de kender. Heldigvis kan man sige, at hendes tvillinge søster, hun er rigtig glad for grøntsager, bønner blomkål brokoli, porre, gulerrøder, ærter, majs, ja det hele. For hun har nemlig de tildenser til at kunne bliver overvægtig, det kan vi se allerede nu på hendes krops bygning, så det er kun godt hun elsker grøntsager.
Så Julie som er lungesyg, hun kan lide en smule grøntsager. Og maria elsker stort set alle grøntsager.
Men det jeg ville sige var, jeg er gået lidt tilbage til det mad de fik før, så får de lov at vægle hvad grøntsager de selv vil have. Og jeg steger noget mad i en smule fedtstof, netop fordi at medisterpølser bliver helt ødelagt er min erfaring.
Den anden dag, fik vi frikedeller, og der stegte jeg osse 10 på panden til børnene resten lavede jeg i ovenen. For så havde jeg afkog fra panden jeg kunne lave sovs af til dem. Jeg rør så ikke sovsen. Jeg tager kartoffler grøntsager og kød...
Hvor børnene får sovs også.
Det har gjort at julie igen er begyndt at spise, jeg presser hende ikke mere til at spise, og nu går det rigtig godt.
Så jeg har det sådan, ja okay, jeg laver noget aller det mad de fik før, spare bare på fedt stoffet, og bruger becel flydene smør til stegning, fordi det er bedre end almenelig stege magarine, og mange olier har jeg også erfaret.
Men det gør jeg så, så må jeg bare tage det mindre.
Sådan er det.
Når det så er sagt, syndes jeg godt nok det stykke medister igår jeg målte af til 112g fordi jeg ikke kunne ramme lige ud 100g, det var stort.

De bedste hilsner
julle/vivi
17 år23. oktober 2007 kl. 09:05
#34
re: Svind i opskrifter
Jeg har lavet et lille værktøj som jeg har tilladt mig at kalde MiTLommeregner - i det håb at gøre lidt reklame for denne hjemmeside.

Lommeregneren kan findes her: brunsgaard.dk

Lone: Hvis du er utilfreds med dette, så sig til - så fjerner jeg filen øjeblikkeligt. Jeg har godt nok skrevet at du ikke har noget ansvar for værktøjet.

Lommeregneren beregner svind ved at man indskriver rå vægt af retten, tilberedt vægt af retten og vægten på den tilberedte mad man har spist. Så regner lommeregneren ud hvor forholdsvis meget du har spist af den rå vægt - og dermed det tal der skal skrives i MadITal.

Kik lidt på den, svind-eksperter - og fortæl mig om den bruger den rigtige formel.
17 år23. oktober 2007 kl. 10:51
#35
re: Svind i opskrifter
Hej Vivi,
Det kan jeg godt forstå, det må være svært. Godt, du har fundet en løsning, og det går fremad. :o)

hilsen
Elsebeth
17 år23. oktober 2007 kl. 14:01
#36
re: Svind i opskrifter
Hej Vivi - jeg så slet ikke du havde skrevet.

Jeg kan skisme godt forstå at du er gået tilbage til det velkendte mad. Og jeg tror du gør det helt rigtige: Der skal mad på bordet til at kunne klare alles behov. Hvis du laver hele rumlen: Kød alle kan lide, ris/kartofler/pasta/brød, sovs og grøntsager, så kan alle ved bordet jo putte på tallerknen efter deres behov og smag.

Jeg har et par tip:

1. Brød. Det kan være en god idé at have små kuvertbrød (eller boller hvis du bager selv) på bordet. Så kan børnene få pesto eller pikant ost eller smør(bar) på. Idéen er dog lidt problematisk hvis børnene så ikke spiser andet. Brødet tages op fra fryseren umiddelbart før spisning og kan tøes op i microbølgeovn hvis det er helt færdigbagt før frysning. Så bliver det lækkert.

2. Hvis du ved at kødet er lidt fedt, så kan du dagen før sætte bønner i blød og så koge dem. Der er mere protein i bønner (brune, hvide etc) end i medister alligevel. Lav en god dressing til. Så kan du f.eks. nøjes med 50 gram bønner og 50 gram kød. Du kan også surfe opskrifter på salater med bønner i fordi de små melklumper kan godt være lidt uinspirerende at spise alene.

3. Hvis man steger kød i fedt, så er der grænser for hvor meget fedt kødet optager. Jeg har f.eks. ingen moralske skrupler ved at stege koteletter i rigeligt med fedt. Man kan duppe kødet bagefter med køkkenrulle hvis man vil have det af. Men i forhold til hakket kød og raps skal man naturligvis passe på og man skal heller ikke bruge stegefedtet til sovs, hvis man vil undgå fedtet (hæld den dog gerne på børnene - men husk at stegefedt generelt ikke er sundt). Køb i stedet noget fond eller boluli... terninger (du ved hvad jeg mener).

4. Steg gerne i olie i stedet for margarine eller smør. Man kan f.eks. sagtens stege pølser i olie (de skal have lidt længere tid på lidt svagere varme, men bliver ganske lækre).

5. Hvis kødet/maden til børnene den dag er helt uforenlig med din kur, så sørg for at have kyllingefilletter i fryseren pakket ned én og én. Så kan du snild tage den op og give den samme tilberedelse som kødet (eller stege det på panden) og vupti, så får du kylling mens børnene får pølser eller lasagne eller stegt flæsk med persillesovs.

I øvrigt så er både jeg og Frk. Jensen helt enige med dig i din måde at behandle en medisterpølse på. Du kan dog vælge at skære et stykke kogt medisterpølse fra til dig selv. Det smager udemærket med sennep og kartofler - men er stadig til den lidt fede side.
17 år23. oktober 2007 kl. 14:35
#37
re: Svind i opskrifter
Hej iakop

Jeg havde ikke set du havde svart,
Den der lommer regner, jeg kan ikke få den af en eller anden årsag, skriver min computer at jeg skal downloade et eller andet program, og når jeg skriver den skal, beder den mig kontakte et eller andet jeg ikke aner hvad er...
Jeg steger sådan set i becel flydene magarine fordi jeg så det var laver i kcalorier indholdning end olierne var. Men hvilken olie er bedst at stege i?
Jeg røre normalt ikke sovsen, og skulle det henne jeg tager noget, er det max en spiseske fuld, men kun til at dyppe mit kød eller kartoffler i, men tit så er det så let at da det ofte ligger tilbage på talerknen, så jeg kan slet ikke vudere hvor lidt jeg har taget, så jeg taster det ikke ind her i madital. Så regner jeg bare med lidt flere kalorier end den skriver jeg har fået.
Men som sagt er det ret så sjællent jeg tager det. Jeg spiser meget porre, fordi de er saftige, så jeg slet ikke savner min sovs. Normalt spiser vi ikke det fede kød, det var bare vores søn den ene dag, der syndes det var meget lang tid siden vi havde fået den lange stegte pølse som han kaldte den hehehehe altså medisterpølse...så derfor jeg lavede det.
Ellers er det gerne lavt fedt procent kød vi bruger.
Og koteletter, skær jeg alt fedt fra, 1 fordi jeg ikke kan lide det. 2 fordi det ikke er godt at spise.
Jeg ville megt gerne gøre det du skriver her, med at spise noget andet end børene, foreksempel kyllinge filet, men så er det at de begynder at undre sig, og jeg har fra syghusets side blevet bedt om ikke at der bliver sat for stor fokus på maden, da julie opfatter det lige med det samme.
Når jeg laver noget mad jeg ved de ikke kan lide, så laver jeg gerne noget andet til dem.
Det kan godt være jeg kan snyde hende til at tro jeg bare spiser det samme mad som dem. Det vil jeg da prøve en gang. Men medister pølse ligner ikke just kyllinge filet hahahahaahaha. Men med andet kød kunne jeg godt prøve at snyde hende til at tro det er det samme.
Det går rigtig godt her hjemme nu, med at julie spiser, så jeg tør ikke lave så meget om på det. Lige pt. Derfor har jeg vaglt at så må moren skisma bare lide lidt, og tage mindre mad... bare jeg husker grønt, og holder mig omkring de 1500 kcal om dagen.
Men jeg vil prøve at se om jeg kan snyde dem til at tro vi får det samme mad.
1000 tak for din gode råd, jeg kan sagtens bruge dem.
De bedste hilsner
julle/vivi
17 år25. oktober 2007 kl. 09:21



For at deltage i debatten:
Log ind
eller opret en profil, hvis du ikke allerede er medlem

Henter...
window.addEventListener("load", function(){ setTimeout(function () { if (typeof window.cookieconsent !== 'undefined'){ window.cookieconsent.initialise({ "palette": { "popup": { "background": "#444" }, "button": { "background": "#f0ad4e", // orange: "#f0ad4e", //"#14a7d0" //grøn: #5cb85c "text": "black" } }, "theme": "classic", "position": "bottom", "static": false, "type": "opt-in", "content": { "message": "🍪 Cookieinfo

Madital.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, analysere trafikken samt til at markedsføre vores website. Du kan til enhver tid ændre dit valg via vores ", "dismiss": "OK", "allow": "Det er fint", "deny": "Afvis", "link": " cookiepolitik.", "href": "https://www.madital.dk/om-madital/vilkaar-og-betingelser/cookiepolitik/" }, onInitialise: function(status) { if(status == cookieconsent.status.allow) { runScriptsRequiringConsent(); } }, onStatusChange: function(status) { if (this.hasConsented()) { runScriptsRequiringConsent(); } /*else { document.cookie = "_ga=;domain=.madital.dk;expires=Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 GMT;path=/"; document.cookie = "_gat_UA-1116525-1=;domain=.madital.dk;expires=Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 GMT;path=/"; document.cookie = "_gid=;domain=.madital.dk;expires=Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 GMT;path=/"; }*/ createCookie("cookieconsent_time","now",365); } }) } }, 1000); });