#2 af marianne62 (slettet)
Svind i opskrifter
Du læser en tråd i debat > kostmarianne62 (slettet)
#2
re: Svind i opskrifter
Hej
En idé kunne måske være, at man lagde ca. 10% til det den færdige ret vejer.
Dette burde kunne kompensere for den vandfordampning der altid sker under kogning/bagbing.
Hvis man ikke gør noget, tror jeg man bliver snydt lidt, fordi man så får flere kcal. end man regner med, der er jo ingen kcal i det vand, som fordamper.
Laver man en ret til sig selv, hvor alt bliver spist på en eller to dage, er der jo ikke noget problem, for så taster man bare det som hele portionen vejer (eller det halve pr. dag.) Når man har indtastet opskriften kan man jo under i'et se hvor meget det vejer i alt.
Dette er hvad jeg gør:)
Mvh. Marianne
En idé kunne måske være, at man lagde ca. 10% til det den færdige ret vejer.
Dette burde kunne kompensere for den vandfordampning der altid sker under kogning/bagbing.
Hvis man ikke gør noget, tror jeg man bliver snydt lidt, fordi man så får flere kcal. end man regner med, der er jo ingen kcal i det vand, som fordamper.
Laver man en ret til sig selv, hvor alt bliver spist på en eller to dage, er der jo ikke noget problem, for så taster man bare det som hele portionen vejer (eller det halve pr. dag.) Når man har indtastet opskriften kan man jo under i'et se hvor meget det vejer i alt.
Dette er hvad jeg gør:)
Mvh. Marianne
17 år18. oktober 2007 kl. 15:02
iakob
#3
re: Svind i opskrifter
Hm.. det kan være det er en god ide... tak for det.
Men hvad så med den her: aftenens ret var kogt spathetti med kødsovs og et låg af æg, raps og revet mager ost. Spaghettien vejede 160 gram før kogning og 360 efter. Det kom så i retten, der jo ellers svandt pga vand.
Den totale ret vejer godt 1700 før tilberedning (inkl rå pasta) og knap 1300 efter. Hvordan i alverden regner jeg det så ud?
Men hvad så med den her: aftenens ret var kogt spathetti med kødsovs og et låg af æg, raps og revet mager ost. Spaghettien vejede 160 gram før kogning og 360 efter. Det kom så i retten, der jo ellers svandt pga vand.
Den totale ret vejer godt 1700 før tilberedning (inkl rå pasta) og knap 1300 efter. Hvordan i alverden regner jeg det så ud?
17 år18. oktober 2007 kl. 19:44
tynd74
#4
re: Svind i opskrifter
hej iakob
jeg fik tidligere at vide herinde at 100g rå pasta er 300g kogt pasta. jeg vejer altid pastaen kogt og divider derfor med 3. sådan fik jeg forklaringen dengang.
kødsovs og gryderetter vejer jeg altid den rå vare . plus vandets vægt. det er somme tider en ret på 3-4400 gram. fordi jeg går ud fra programmet iregner svind af feks vand.
håber du kan bruge det lidt.
lise
jeg fik tidligere at vide herinde at 100g rå pasta er 300g kogt pasta. jeg vejer altid pastaen kogt og divider derfor med 3. sådan fik jeg forklaringen dengang.
kødsovs og gryderetter vejer jeg altid den rå vare . plus vandets vægt. det er somme tider en ret på 3-4400 gram. fordi jeg går ud fra programmet iregner svind af feks vand.
håber du kan bruge det lidt.
lise
17 år18. oktober 2007 kl. 21:51
iakob
#5
re: Svind i opskrifter
Jeg kan ikke rigtig se at programmet kan beregne svind. Den ved jo ikke hvor længe ting koges - eller om de overhovedet koges.
17 år19. oktober 2007 kl. 08:05
marianne62 (slettet)
#6
re: Svind i opskrifter
Hej Iakob
Hvis du ved, hvad retten vejer efter tilberedning (f.eks ved vejning af fadet tomt og derefter med indhold), og du ved hjælp at opskrift indtastingen ved, hvad det hele vejer før, så er det ikke så svært. Det er bare et spørgsmål om procent regning :)
Hvis du af de 1300 g spiser 50 %, =650 g., så har du også spist 50 % af den indtastede opskrift, altså 850 g.
En nem husker på udregningen - det spiste gange 100 delt med hele retten, derpå ganges rettens førtilberedningsvægt med procenttallet.
Denne model kræver at man husker at veje gryder og fade før tilberedning, det er så bøvlet, hvis man skal til at hælde over i andet:)
Mvh. Marianne
P.s.
En lille bemærkning til det vi skrev om i går med vægtudsvingene.
Nu har jeg lige et par fridage, hvor der skal hygges lidt med ungerne.
Så i går stod på risengrød, gulerodskage og god mad. Min vægt siger derfor +1000 g i forhold til igår, men hvis jeg skal tage efter programmets beregning af vægtøgning, så er det 57 g.
Det vælger jeg at tro på:)
Jeg ved, at det bare skyldes en fyldt mave og tarm kontra en tom ditto igår. Så min reelle vægt er et sted derimellem.
Hvis du ved, hvad retten vejer efter tilberedning (f.eks ved vejning af fadet tomt og derefter med indhold), og du ved hjælp at opskrift indtastingen ved, hvad det hele vejer før, så er det ikke så svært. Det er bare et spørgsmål om procent regning :)
Hvis du af de 1300 g spiser 50 %, =650 g., så har du også spist 50 % af den indtastede opskrift, altså 850 g.
En nem husker på udregningen - det spiste gange 100 delt med hele retten, derpå ganges rettens førtilberedningsvægt med procenttallet.
Denne model kræver at man husker at veje gryder og fade før tilberedning, det er så bøvlet, hvis man skal til at hælde over i andet:)
Mvh. Marianne
P.s.
En lille bemærkning til det vi skrev om i går med vægtudsvingene.
Nu har jeg lige et par fridage, hvor der skal hygges lidt med ungerne.
Så i går stod på risengrød, gulerodskage og god mad. Min vægt siger derfor +1000 g i forhold til igår, men hvis jeg skal tage efter programmets beregning af vægtøgning, så er det 57 g.
Det vælger jeg at tro på:)
Jeg ved, at det bare skyldes en fyldt mave og tarm kontra en tom ditto igår. Så min reelle vægt er et sted derimellem.
17 år19. oktober 2007 kl. 10:09
lomm (slettet)
#7
re: Svind i opskrifter
Jeg vil umiddelbart altid anbefale at man vejer sin mad i rå tilstand. Pasta & ris suger mere vand jo længere det koger, så vægten vil ikke altid være 100 = 300g. Og nogen koger jo kortere eller længere end andre (ihvertfald mht pasta).
Det smarteste er vel at vurdere hvor stor en andel man spiser af det fulde måltid - fx 25% eller 50%. Men det kan selvfølgelig være at resultatet er lige så usikkert som hvis man beregner kogt vægt.
Alternativt kunne man selv koge sin ris/pasta som man normatl ville gøre, og så veje hvad 100g svarer til.
Det smarteste er vel at vurdere hvor stor en andel man spiser af det fulde måltid - fx 25% eller 50%. Men det kan selvfølgelig være at resultatet er lige så usikkert som hvis man beregner kogt vægt.
Alternativt kunne man selv koge sin ris/pasta som man normatl ville gøre, og så veje hvad 100g svarer til.
17 år19. oktober 2007 kl. 12:56
epm
#8
re: Svind i opskrifter
Der er to ting, der hhv forsvinder/kommer til under tilberedning: Fedt og vand.
Vand betyder ikke noget særligt i regnskabet, så lidt unøjagtighed gør ikke så meget.
+ vand: Jeg har indtastet de mest almindelige ting, jeg laver, som opskrifter, fx kogt pasta, ris, bulgur osv
-vand: Med de fleste sammenkogte retter og ovnretter er det vand, der fordamper. Hvis der er mange grøntsager i, svinder det ca 20-30%, kød ca 10%, kan indtastes som "- " vægt af vandet.
Fedt betyder meget i regnskabet, så her er skønnet vigtigere.
+fedt: Generelt hænger der ikke ret meget ved, hvis man steger i fedtstof og undgår at få det med på tallerkenen. 1-2 g.
Hvis fedtet indgår i en sammenkogt ret, må man veje eller skønne.
Frituremad og paneret mad taler vi slet ikke om .o)
-fedt: Forekommer fx ved stegning af kød, problemet er bare, at der også fordamper vand, så det er ikke hele svindet, der er fedt. Jeg har valgt at skønne hvor meget, der bliver tilbage på panden og trække det fra som fx -svinefedt. Laks afgiver mere vand end fedt.
hilsen
Elsebeth
Vand betyder ikke noget særligt i regnskabet, så lidt unøjagtighed gør ikke så meget.
+ vand: Jeg har indtastet de mest almindelige ting, jeg laver, som opskrifter, fx kogt pasta, ris, bulgur osv
-vand: Med de fleste sammenkogte retter og ovnretter er det vand, der fordamper. Hvis der er mange grøntsager i, svinder det ca 20-30%, kød ca 10%, kan indtastes som "- " vægt af vandet.
Fedt betyder meget i regnskabet, så her er skønnet vigtigere.
+fedt: Generelt hænger der ikke ret meget ved, hvis man steger i fedtstof og undgår at få det med på tallerkenen. 1-2 g.
Hvis fedtet indgår i en sammenkogt ret, må man veje eller skønne.
Frituremad og paneret mad taler vi slet ikke om .o)
-fedt: Forekommer fx ved stegning af kød, problemet er bare, at der også fordamper vand, så det er ikke hele svindet, der er fedt. Jeg har valgt at skønne hvor meget, der bliver tilbage på panden og trække det fra som fx -svinefedt. Laks afgiver mere vand end fedt.
hilsen
Elsebeth
17 år19. oktober 2007 kl. 14:02
iakob
#9
re: Svind i opskrifter
Marianne: Jeg tror bestemt også mere på de 57 gram :-)
Lomm: At lave separat mad til mig er udelukket. Mine børn, min mand og jeg spiser mad fra de samme gryder. Ellers ender det jo med at vi skal have 6-8 gryder i brug til hver aftensmåltid. Det ville være lidt for uoverskueligt. Og jeg tror ikke jeg kan vurdere hvor forholdsvis meget af maden jeg spiser. Det er derfor jeg spørger til hvordan man forholder sig til svind.
epm: vand betyder vel ret meget i regnskabet. F.eks. en gryderet med 400 del vand i. Så vejer ingerdienserne måske 1200 gram, men så når halvdelen af vandet er kogt fra så vejer den kun 1000 gram. Men når man så tager 100 gram gryderet, så tror madital-programmet at der er 40 gram vand i, men i virkeligheden er der kun 20 gram - de andre 20 gram er i virkeligheden kalorier fra resten af gryderetten.
Lomm: At lave separat mad til mig er udelukket. Mine børn, min mand og jeg spiser mad fra de samme gryder. Ellers ender det jo med at vi skal have 6-8 gryder i brug til hver aftensmåltid. Det ville være lidt for uoverskueligt. Og jeg tror ikke jeg kan vurdere hvor forholdsvis meget af maden jeg spiser. Det er derfor jeg spørger til hvordan man forholder sig til svind.
epm: vand betyder vel ret meget i regnskabet. F.eks. en gryderet med 400 del vand i. Så vejer ingerdienserne måske 1200 gram, men så når halvdelen af vandet er kogt fra så vejer den kun 1000 gram. Men når man så tager 100 gram gryderet, så tror madital-programmet at der er 40 gram vand i, men i virkeligheden er der kun 20 gram - de andre 20 gram er i virkeligheden kalorier fra resten af gryderetten.
17 år20. oktober 2007 kl. 14:48
iakob
#10
epm
Ai.. jeg prøvede lidt at taste -50 gram gåsefedt ind og vupti havde jeg flere kalorier at tilgode idag. Jeg havde ikke lige regnet ud at med - (minus) så mente du at man kunne taste negative værdier ind i sit mad-regnskab!!!
Det er ret godt man kan det. Det giver stadig noget regnearbejde og har ikke løst mit problem helt, men det er i hvert tilfælde noget nyt for mig!!
Det er ret godt man kan det. Det giver stadig noget regnearbejde og har ikke løst mit problem helt, men det er i hvert tilfælde noget nyt for mig!!
17 år20. oktober 2007 kl. 14:51
Hvad gør I med "normale opskrifter" og hvad gør I med brød, som I selv bager?