#22 af julle99 (slettet)
Svind i opskrifter
Du læser en tråd i debat > kostjulle99 (slettet)
#22
re: Svind i opskrifter
en anden ting...tager jeg 100g kogt porre eller blomkål eller gulerod, hvad bliver det så i rå tilstand?
17 år21. oktober 2007 kl. 14:47
julle99 (slettet)
#23
re: Svind i opskrifter
nu går jeg jo her og tænker og tænker.
Når jeg foreksempel skal koge 250g pasta. Skal jeg så skrive ind i opskriften hvor meget vand jeg bruger til at koge det i?
For det har jeg ikke gjort.....
Jeg tror jeg er ved at fatte det jo mere og mere jeg går og tænker over det... jeg har jo altså bare skrevet der skal bruger 200g pasta men ikke hvor meget vand jeg koger det i.
Her i mad ital siger den at retten (pastatærten) vejer 760 g.... Lad os så bare antage at det er rigtigt (minus det vand jeg har kogt pastaen i for det har jeg jo ikke intastet) og jeg tager en 4del af hele retten..så skal jeg altså dividere 4 op i 760 det er så 190g....altså skal jeg intaste at jeg har spist 190g af pastatærten... er det sådan?
Nu har jge så lige prøvet at intaste 200ml vand, for det er hvad jeg bruger til at koge pastaen i...så siger madital at retten vejer 1275g.. så er det når jeg har lavet hele retten færdig, at jeg skal veje den, for at kunne udregne hvor meget svind der er i vand? ikke???????
Lad os så bare sige, at den vejer 200g mindre end de 1275 g (altså at de 200g er svind af vand kun noget vi lader som om).... Det bliver så 1075 g.... Så vudere jeg at jeg spiser en 4 del af retten, det er så 268g og det er så det jeg skal intaste jeg har spist ikke?
Har jeg forstået det rigtigt nu??????????
I må virkelig meget undskylde at jeg bare ikke rigtigt forstår det og hele tiden spøger. Men det er fordi jeg ved i løbet af formiddagen hvad jeg skal have at spise til aften, taster opskriften ind, og går ind og ser hvor meget der er i 100g og så vælger at tage eksempel 200g så taster jeg det ind...men rent faktisk er jeg nødt til at vente med at taste aftensmaden ind, til efter jeg har lavet den kan jeg så forstå....?
De bedste hilsner
julle
Når jeg foreksempel skal koge 250g pasta. Skal jeg så skrive ind i opskriften hvor meget vand jeg bruger til at koge det i?
For det har jeg ikke gjort.....
Jeg tror jeg er ved at fatte det jo mere og mere jeg går og tænker over det... jeg har jo altså bare skrevet der skal bruger 200g pasta men ikke hvor meget vand jeg koger det i.
Her i mad ital siger den at retten (pastatærten) vejer 760 g.... Lad os så bare antage at det er rigtigt (minus det vand jeg har kogt pastaen i for det har jeg jo ikke intastet) og jeg tager en 4del af hele retten..så skal jeg altså dividere 4 op i 760 det er så 190g....altså skal jeg intaste at jeg har spist 190g af pastatærten... er det sådan?
Nu har jge så lige prøvet at intaste 200ml vand, for det er hvad jeg bruger til at koge pastaen i...så siger madital at retten vejer 1275g.. så er det når jeg har lavet hele retten færdig, at jeg skal veje den, for at kunne udregne hvor meget svind der er i vand? ikke???????
Lad os så bare sige, at den vejer 200g mindre end de 1275 g (altså at de 200g er svind af vand kun noget vi lader som om).... Det bliver så 1075 g.... Så vudere jeg at jeg spiser en 4 del af retten, det er så 268g og det er så det jeg skal intaste jeg har spist ikke?
Har jeg forstået det rigtigt nu??????????
I må virkelig meget undskylde at jeg bare ikke rigtigt forstår det og hele tiden spøger. Men det er fordi jeg ved i løbet af formiddagen hvad jeg skal have at spise til aften, taster opskriften ind, og går ind og ser hvor meget der er i 100g og så vælger at tage eksempel 200g så taster jeg det ind...men rent faktisk er jeg nødt til at vente med at taste aftensmaden ind, til efter jeg har lavet den kan jeg så forstå....?
De bedste hilsner
julle
17 år21. oktober 2007 kl. 16:11
iakob
#24
re: Svind i opskrifter
Julle: Der er ingen grund til at undskylde at du spørger. Hvis man ikke spørger får man ikke svar, og hvem er så egentligt den dumme?
Jeg har også lidt problemer med svind - det var derfor jeg lavede tråden. Jeg har nemlig ikke altid mulighed for at vide hvor stor en del af retten jeg spiser. Men én ting jeg ved med sikkerhed er, at når man har med fysiske ting i virkeligheden at gøre, så kan man godt glemme nøjagtighed. Det er simpelthen ikke muligt at taste præcist ind hvad man spiser, fordi mellem unøjagtigheder i målinger og antagelser omkring hvad manden har puttet i maden og andre forhold, så kan man kun få en vis nøjagtighed. Og det er sandsynligvis ikke på grammet, nok nærmere +/- 25 gram for en tilberedt ret der indgår i aftensmaden.
Det må vi bare leve med.
For at håndtere svind, ville det bedste være at veje retten før (det tal kan du få af madital) og efter tilberedelsen. Hvis man så også vejer sin egen potion, så kan man jo regne ud hvor stor en del af den færdige ret man har taget. Hvis du spiser 102 / 2345 gram så har du fået 0,04 af retten. Hvis retten så vejede 3450 før tilberedelse, så skal du gange 0,04 med 3450 og så har du det tal du skal putte ind i madital.
Mit problem har været at jeg for det første ikke altid laver maden. Derfor kan jeg ikke veje den og dermed er den metode udelukket for mig. For det andet så får vi ofte 3-4 ting på bordet til aften (kød, grøntsager1, grøntsager2 og f.eks. ris og evt brød). Det giver rimeligt mange tal at holde styr på, men det kan da lade sig gøre hvis jeg laver maden. Og endeligt putter jeg tit halvdelen af retten i fryseren og så ville det være noget nemmere for mig, hvis madital indeholdt svind-ratioen når jeg tog retten op igen 14 dage senere. Som det er nu, skriver jeg svind i notatfeltet angivet i procent.
Jeg kan også forstå at svind normalt er 10-20 procent af en ret (husker ikke hvem der sagde det). Hvis det er tilfældet, kan man jo altid bare skrive 10-20 procent mere vægt på i madital. Ikke særligt præcist, men så snyder man da ikke sig selv.
Angående din pastaret, så tror jeg du kan følge mine retningslinier ovenover. Men ja, i bund og grund kan man først vide hvad svindet er når retten er lavet. For retter man laver tit kan man så vælge at måle det een gang for alle og så skrive det i notatfeltet, så man slipper for at veje hver gang.
Jeg håber det hjalp selvom jeg ikke svarede direkte på dine spørgsmål. Ellers må du jo spørge igen ;-)
Tak i øvrigt til alle de flinke mennesker som svarede på min tråd.
Jeg har også lidt problemer med svind - det var derfor jeg lavede tråden. Jeg har nemlig ikke altid mulighed for at vide hvor stor en del af retten jeg spiser. Men én ting jeg ved med sikkerhed er, at når man har med fysiske ting i virkeligheden at gøre, så kan man godt glemme nøjagtighed. Det er simpelthen ikke muligt at taste præcist ind hvad man spiser, fordi mellem unøjagtigheder i målinger og antagelser omkring hvad manden har puttet i maden og andre forhold, så kan man kun få en vis nøjagtighed. Og det er sandsynligvis ikke på grammet, nok nærmere +/- 25 gram for en tilberedt ret der indgår i aftensmaden.
Det må vi bare leve med.
For at håndtere svind, ville det bedste være at veje retten før (det tal kan du få af madital) og efter tilberedelsen. Hvis man så også vejer sin egen potion, så kan man jo regne ud hvor stor en del af den færdige ret man har taget. Hvis du spiser 102 / 2345 gram så har du fået 0,04 af retten. Hvis retten så vejede 3450 før tilberedelse, så skal du gange 0,04 med 3450 og så har du det tal du skal putte ind i madital.
Mit problem har været at jeg for det første ikke altid laver maden. Derfor kan jeg ikke veje den og dermed er den metode udelukket for mig. For det andet så får vi ofte 3-4 ting på bordet til aften (kød, grøntsager1, grøntsager2 og f.eks. ris og evt brød). Det giver rimeligt mange tal at holde styr på, men det kan da lade sig gøre hvis jeg laver maden. Og endeligt putter jeg tit halvdelen af retten i fryseren og så ville det være noget nemmere for mig, hvis madital indeholdt svind-ratioen når jeg tog retten op igen 14 dage senere. Som det er nu, skriver jeg svind i notatfeltet angivet i procent.
Jeg kan også forstå at svind normalt er 10-20 procent af en ret (husker ikke hvem der sagde det). Hvis det er tilfældet, kan man jo altid bare skrive 10-20 procent mere vægt på i madital. Ikke særligt præcist, men så snyder man da ikke sig selv.
Angående din pastaret, så tror jeg du kan følge mine retningslinier ovenover. Men ja, i bund og grund kan man først vide hvad svindet er når retten er lavet. For retter man laver tit kan man så vælge at måle det een gang for alle og så skrive det i notatfeltet, så man slipper for at veje hver gang.
Jeg håber det hjalp selvom jeg ikke svarede direkte på dine spørgsmål. Ellers må du jo spørge igen ;-)
Tak i øvrigt til alle de flinke mennesker som svarede på min tråd.
17 år21. oktober 2007 kl. 17:03
epm
#25
re: Svind i opskrifter
Hej Vivi,
Så prøver jeg også, det er ikke så svært.
Det hjælper at få resten af historien, du sagde ikke noget tidligere om at pastaen koges først.:o)
Princippet er det samme: Alle rå ingredienser skal indtastes i ”ny opskrift”. Desuden er der et par varer, der også skal indtastes først.
1)Pasta rå 200 g
Vand til kogning 2-400 g
Vej simpelthen pastaen efter kogning og regn ud hvor meget vand, det har suget.
2) vand 200 g (du mener 2 dl, ik?)
Ketchup 60 g
Bernaisepulver 60 g (står ikke på listen, men består formentlig mest af mel, indtastes for sig selv som ”ny vare”)
Skinke 150 g
Ost 150 g (10% ost skal også indtastes som ”ny vare”)
Vej hele retten med fad før og efter turen i ovnen og træk de to mængder fra hinanden – det er det fodampede vand.
3) Indtast vandmængden med minus foran i opskriften.
4) Spis fx 200 g og indtast dette under ”indtast mad”
Hvis du har den som fast opskrift, skal du kun igennem dette én gang, så kommer den frem på listen hver gang, du har spist den.
Hjælper det?
Hilsen
Elsebeth
Så prøver jeg også, det er ikke så svært.
Det hjælper at få resten af historien, du sagde ikke noget tidligere om at pastaen koges først.:o)
Princippet er det samme: Alle rå ingredienser skal indtastes i ”ny opskrift”. Desuden er der et par varer, der også skal indtastes først.
1)Pasta rå 200 g
Vand til kogning 2-400 g
Vej simpelthen pastaen efter kogning og regn ud hvor meget vand, det har suget.
2) vand 200 g (du mener 2 dl, ik?)
Ketchup 60 g
Bernaisepulver 60 g (står ikke på listen, men består formentlig mest af mel, indtastes for sig selv som ”ny vare”)
Skinke 150 g
Ost 150 g (10% ost skal også indtastes som ”ny vare”)
Vej hele retten med fad før og efter turen i ovnen og træk de to mængder fra hinanden – det er det fodampede vand.
3) Indtast vandmængden med minus foran i opskriften.
4) Spis fx 200 g og indtast dette under ”indtast mad”
Hvis du har den som fast opskrift, skal du kun igennem dette én gang, så kommer den frem på listen hver gang, du har spist den.
Hjælper det?
Hilsen
Elsebeth
17 år21. oktober 2007 kl. 17:16
Nina (slettet)
#26
re: Svind i opskrifter
Hej Julle!
Du har forstået det jeg mente.
Når retten vejer 760 i rå vægt, og du spiser en 4-del af det, der står tilberedt på bordet.
Så må du have spist en 4-del af den samlede rå vægt. Altså hvad der svare til 190 gram.
- Det er så det du skal indtaste i programmet.
Portionen du har på tallerkenen kan så sagtens veje mere eller mindre, alt efter om retten har suget vand til sig, eller mistet vand. Men rent kcal-mæssigt har du spist 190 gram.
Der kommer så muligvis til at være for lidt eller meget vand i dit dagsindtag. Men det synes jeg personligt er lige meget, for det drejer sig om 1 dl eller noget. Og har ingen betydning for kcal-indholdet.
Bare for at være sikker på, at du også er med på det:-):
Det antal kcal der er i 100 g rå mad er der også i det tilberedte mad det bliver til, det kan bare godt veje noget andet
f.eks 100g rå pasta = 260g kogt pasta = 356 kcal
Jeg tror du har forstået det, du må så bare beslutte, om du går op i at vandindholdet også skal være helt præcist.
Mvh Nina
Du har forstået det jeg mente.
Når retten vejer 760 i rå vægt, og du spiser en 4-del af det, der står tilberedt på bordet.
Så må du have spist en 4-del af den samlede rå vægt. Altså hvad der svare til 190 gram.
- Det er så det du skal indtaste i programmet.
Portionen du har på tallerkenen kan så sagtens veje mere eller mindre, alt efter om retten har suget vand til sig, eller mistet vand. Men rent kcal-mæssigt har du spist 190 gram.
Der kommer så muligvis til at være for lidt eller meget vand i dit dagsindtag. Men det synes jeg personligt er lige meget, for det drejer sig om 1 dl eller noget. Og har ingen betydning for kcal-indholdet.
Bare for at være sikker på, at du også er med på det:-):
Det antal kcal der er i 100 g rå mad er der også i det tilberedte mad det bliver til, det kan bare godt veje noget andet
f.eks 100g rå pasta = 260g kogt pasta = 356 kcal
Jeg tror du har forstået det, du må så bare beslutte, om du går op i at vandindholdet også skal være helt præcist.
Mvh Nina
17 år21. oktober 2007 kl. 22:46
julle99 (slettet)
#27
re: Svind i opskrifter
Hemmmm.... jeg tror jeg forstår det nu, iakob, emp og Ninna.
Lige et spørgsmål mere på fald rebet, kan jeg så ikke sige, på forhånd, at jeg vil spise for eksempel 200g pasta tærte... 100 g porre.. og 100g blomkål..og så taste det ind inden jeg spiser det og har tilberedt det?
Jeg mener hvis ikke det ændre noget på kcal tallet, med hensyn til svind af vand, så er det vel egentligt bare dobbelt "arbejde" at veje hver enkelt ting før og efter tilberedning.. jeg får jo et mere nøjagtigt gram intagelse, hvis jeg på forhånd ved, at 200 g pasta tærte må jeg få... 100g porre og 100g blomkål... Så ved, at jeg vejer det, så jeg får nøjagtigt det jeg har sat mig for jeg ville tage... det andet med "ca en 4 del" er jo mere på slum eller????? der kan jo være lidt under en 4 del jeg tager, eller lidt over en 4 del jeg tager...
Jeg mener bare hvis kcal tallet alligevel forbliver det samme, rå eller tilberedt.
Mange tak for hjælpen.
De bedste hilsner
julle
Lige et spørgsmål mere på fald rebet, kan jeg så ikke sige, på forhånd, at jeg vil spise for eksempel 200g pasta tærte... 100 g porre.. og 100g blomkål..og så taste det ind inden jeg spiser det og har tilberedt det?
Jeg mener hvis ikke det ændre noget på kcal tallet, med hensyn til svind af vand, så er det vel egentligt bare dobbelt "arbejde" at veje hver enkelt ting før og efter tilberedning.. jeg får jo et mere nøjagtigt gram intagelse, hvis jeg på forhånd ved, at 200 g pasta tærte må jeg få... 100g porre og 100g blomkål... Så ved, at jeg vejer det, så jeg får nøjagtigt det jeg har sat mig for jeg ville tage... det andet med "ca en 4 del" er jo mere på slum eller????? der kan jo være lidt under en 4 del jeg tager, eller lidt over en 4 del jeg tager...
Jeg mener bare hvis kcal tallet alligevel forbliver det samme, rå eller tilberedt.
Mange tak for hjælpen.
De bedste hilsner
julle
17 år22. oktober 2007 kl. 09:35
julle99 (slettet)
#28
re: Svind i opskrifter
ahemmmm i behøver ikke at svare, jeg har selv set det nu... Og der er faktisk en del forskel, hvis ikke man taster det vand ind man bruger til at koge i, og vejer det bagefter....
Mit resultalt
før tilbereding...
840 g medister pølse rå
1000 l vand..
10 g becel smør.
efter tilberedning.
vejer medister pølsen nu;
603 g medister pølse
-1247 gram vand.
Kartoffel 1055 g
vand 1500
bordsalt 1g
efter tilberedning
vejer kartofflerne 1018
altså - 1537 g vand
Blomkål 325 g
vand 1000 g
efter tilberedning vejer blomkålen nu
Blomkål 332
altså vand svind på - 993
Porre 230g
vand 500g
efter tilberedning vejer porrene nu
porre 238
altså et vand svind på -492
Jeg har dog stadigvæk vejet hvor meget jeg spiser for det andet med at tage på slum syndes jeg er for unøjagtigt...
så jeg har taget 112g medister.. 100g kartoffel...100g blomkål...100g porre....
I alt tilberedt giver det i kcal 495
Men slår jeg det ind med rå medister og rå kartoffel, rå blomkål, og rå porre... altså ikke regner det vand med jeg har kogt i...ja så er det pludselig et kcal tal på 392 kcal...
Altså 102 kcal forskel på aftensmaden...
Til trods for at kcal tallet forbliver det samme i råvarene i rå eller tilberedt tilstand.
Så Nina man skal regne svind af vand med...
De bedste hilsner
vivi (SOM NU HAR FATTET DET :o) !
Mit resultalt
før tilbereding...
840 g medister pølse rå
1000 l vand..
10 g becel smør.
efter tilberedning.
vejer medister pølsen nu;
603 g medister pølse
-1247 gram vand.
Kartoffel 1055 g
vand 1500
bordsalt 1g
efter tilberedning
vejer kartofflerne 1018
altså - 1537 g vand
Blomkål 325 g
vand 1000 g
efter tilberedning vejer blomkålen nu
Blomkål 332
altså vand svind på - 993
Porre 230g
vand 500g
efter tilberedning vejer porrene nu
porre 238
altså et vand svind på -492
Jeg har dog stadigvæk vejet hvor meget jeg spiser for det andet med at tage på slum syndes jeg er for unøjagtigt...
så jeg har taget 112g medister.. 100g kartoffel...100g blomkål...100g porre....
I alt tilberedt giver det i kcal 495
Men slår jeg det ind med rå medister og rå kartoffel, rå blomkål, og rå porre... altså ikke regner det vand med jeg har kogt i...ja så er det pludselig et kcal tal på 392 kcal...
Altså 102 kcal forskel på aftensmaden...
Til trods for at kcal tallet forbliver det samme i råvarene i rå eller tilberedt tilstand.
Så Nina man skal regne svind af vand med...
De bedste hilsner
vivi (SOM NU HAR FATTET DET :o) !
17 år22. oktober 2007 kl. 21:42
epm
#29
re: Svind i opskrifter
Hej Vivi,
Der kan du bare se, det er ikke så svært, det er ikke den højere matematik, man skal bare bruge noget sund fornuft :o)
Om du vil bruge ”en andel af helheden”- princippet, som diskuteret eller princippet med de mere nøjagtige vægtmængder, afhænger af 2 ting: Om du selv spiser hele portionen/ kan vurdere hvor stor del, du spiser og hvor meget vand (eller fedt), der optages eller fordamper for den aktuelle fødevare under den valgte tilberedning. Nogle gange er det ene mest praktisk, nogle gange det andet. Vi skal jo ikke på overarbejde med indtastninger :o)
Det er bestemt ikke altid, at kalorieindholdet er det samme før og efter tilberedning PR VÆGTMÆGDE. Det er faktisk det, der er problemet.
Jeg synes lige, der er grund til at kommentere eksemplerne ovenfor, fordi de illustrerer noget af det….
1) Kogning af medister:
Pølsen taber tilsyneladende 247 g netto ved kogning – det er hvert fald vægtforskellen.
Jeg forstår ikke helt hvor smørret kommer ind i billedet? Putter du det i kogevandet? Pølsen indeholder ret så meget fedt i sig selv, så hvorfor mere fedt?
Hvis du putter fedtet i kogevandet, bliver det der, og hører ikke med i indtastningen, da vandet smides ud. Desuden smelter der lidt fedt fra pølsen ved kogning, så de 247 g er ikke kun vand, men det er jo et positivt problem :o)
Du behøver ikke indtaste hele vandmængden – kun forskellen – det, der smides ud skal ikke med. Det gælder i alle eksemplerne.
2) Kogning af kartofler:
Kartoflerne taber 37 g vand på 1 kg, altså næsten ingenting. Heraf kan man lære, at der ikke er nogen forskel på at indtaste rå eller kogt kartoffel.
Saltet skal ikke indtastes – det bliver stort set i vandet.
3) Kogning af blomkål:
Samme som med kartoffel – optager 7 g, som er ingenting.
4) Kogning af porre:
Samme som kartoffel – optager 8 g, som er ingenting.
Jeg har ikke tjekket de tal, du kommer frem til, men det, som virkelig betyder noget, er den fedtholdige medister, så den kaloriedifference, du kommer frem til er forkert. Pølsen taber næsten 30% i vægt, så enten skal to huske tallet og indtaste 1/3 mere, hvis du indtaster rå medister, men vejer den kogte, eller også opretter du en opskrift, der hedder ”medister, kogt”, som indeholder: medister, rå 840 g, vand –247 g. så bruger du den, når du vejer den tilberedte mængde.
På den måde lærer man sine fødevarer at kende, og kan vurdere, om der skal tages hensyn til tab eller optag under tilberedning. Man behøver kun tage hensyn til det, der virkelig betyder noget, for det bliver alligevel aldrig helt nøjagtigt – databasen angiver gennemsnitstal.
De fleste grøntsager ændrer sig ikke ved kogning, champignon dog undtaget, men de afgiver en del vand ved varmebehandling uden vand, som fx i en ovn eller på pande.
Elsebeth
Der kan du bare se, det er ikke så svært, det er ikke den højere matematik, man skal bare bruge noget sund fornuft :o)
Om du vil bruge ”en andel af helheden”- princippet, som diskuteret eller princippet med de mere nøjagtige vægtmængder, afhænger af 2 ting: Om du selv spiser hele portionen/ kan vurdere hvor stor del, du spiser og hvor meget vand (eller fedt), der optages eller fordamper for den aktuelle fødevare under den valgte tilberedning. Nogle gange er det ene mest praktisk, nogle gange det andet. Vi skal jo ikke på overarbejde med indtastninger :o)
Det er bestemt ikke altid, at kalorieindholdet er det samme før og efter tilberedning PR VÆGTMÆGDE. Det er faktisk det, der er problemet.
Jeg synes lige, der er grund til at kommentere eksemplerne ovenfor, fordi de illustrerer noget af det….
1) Kogning af medister:
Pølsen taber tilsyneladende 247 g netto ved kogning – det er hvert fald vægtforskellen.
Jeg forstår ikke helt hvor smørret kommer ind i billedet? Putter du det i kogevandet? Pølsen indeholder ret så meget fedt i sig selv, så hvorfor mere fedt?
Hvis du putter fedtet i kogevandet, bliver det der, og hører ikke med i indtastningen, da vandet smides ud. Desuden smelter der lidt fedt fra pølsen ved kogning, så de 247 g er ikke kun vand, men det er jo et positivt problem :o)
Du behøver ikke indtaste hele vandmængden – kun forskellen – det, der smides ud skal ikke med. Det gælder i alle eksemplerne.
2) Kogning af kartofler:
Kartoflerne taber 37 g vand på 1 kg, altså næsten ingenting. Heraf kan man lære, at der ikke er nogen forskel på at indtaste rå eller kogt kartoffel.
Saltet skal ikke indtastes – det bliver stort set i vandet.
3) Kogning af blomkål:
Samme som med kartoffel – optager 7 g, som er ingenting.
4) Kogning af porre:
Samme som kartoffel – optager 8 g, som er ingenting.
Jeg har ikke tjekket de tal, du kommer frem til, men det, som virkelig betyder noget, er den fedtholdige medister, så den kaloriedifference, du kommer frem til er forkert. Pølsen taber næsten 30% i vægt, så enten skal to huske tallet og indtaste 1/3 mere, hvis du indtaster rå medister, men vejer den kogte, eller også opretter du en opskrift, der hedder ”medister, kogt”, som indeholder: medister, rå 840 g, vand –247 g. så bruger du den, når du vejer den tilberedte mængde.
På den måde lærer man sine fødevarer at kende, og kan vurdere, om der skal tages hensyn til tab eller optag under tilberedning. Man behøver kun tage hensyn til det, der virkelig betyder noget, for det bliver alligevel aldrig helt nøjagtigt – databasen angiver gennemsnitstal.
De fleste grøntsager ændrer sig ikke ved kogning, champignon dog undtaget, men de afgiver en del vand ved varmebehandling uden vand, som fx i en ovn eller på pande.
Elsebeth
17 år22. oktober 2007 kl. 23:06
julle99 (slettet)
#30
re: Svind i opskrifter
øhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
ja nu er jeg forvirret igen, forstår ikke helt hvad du mener... desværre...
Jeg har ikke kun kogt medister pølsen den er efter følgene stegt på panden. Den bliver kun forkogt. Det har min sviger mor ALTID lært mig, for at undgå den eventuelt springer, det gør den dog hvis varmen er for kraftig på panden, eller den bobbel koger i vandt..
Jeg må altså indrømme, at det er rent vulapyk i mine øre, det du skriver... :o)
Om det er fordi jeg er træt lige nu, ved jeg ikke.
Jeg har netop valgt at veje mit mad, (potion) fordi jeg ikke har øje for meget jeg spiser.
Og jeg vil gerne prøve at få det så nøjagtigt som muligt.
De bedste hilsner
julle/vivi (som igen er forvirret. )
ja nu er jeg forvirret igen, forstår ikke helt hvad du mener... desværre...
Jeg har ikke kun kogt medister pølsen den er efter følgene stegt på panden. Den bliver kun forkogt. Det har min sviger mor ALTID lært mig, for at undgå den eventuelt springer, det gør den dog hvis varmen er for kraftig på panden, eller den bobbel koger i vandt..
Jeg må altså indrømme, at det er rent vulapyk i mine øre, det du skriver... :o)
Om det er fordi jeg er træt lige nu, ved jeg ikke.
Jeg har netop valgt at veje mit mad, (potion) fordi jeg ikke har øje for meget jeg spiser.
Og jeg vil gerne prøve at få det så nøjagtigt som muligt.
De bedste hilsner
julle/vivi (som igen er forvirret. )
17 år22. oktober 2007 kl. 23:41
ej jeg tør dårligt skrive mere, for jeg forstår det virkelig ikke... Hvordan trækker jeg vandet fra i opskriften?
Du siger kcal er det samme, men skriver du 100g rå paste og 100g kogt pasta så er der stor forskel på kcal indholdet.
Rå pasta indholder langt flere kcal end kogt pasta.
I pastatærten koger du først de 200g rå pasta... derefter blander du 2 del vand med 4 spiskeskefuld ketchup. og 2 spiskeskefuld beanaise pulver ¨(ca 60g)
Når pastaen er kogt færdig, blander du 150g skinke i terne ned i, og blander det sammen med det vand du har hælt ketchup og beainase pulveret i..og blander det sammen med 150g revet ost. Og s¨å skal det ind i ovenen i 15 min....
Så er det jeg bør veje det før jeg propper det i ovnen og efter får at regne ud hvor meget svind der er? det er det i mener ikke? Men tager jeg så 200g af retten, hvordan kan jeg skrive det ind i "intast mad" når den på mad i tal regner det anderledens ud. ihhhhhhhhhhhhhhhh kender i det man bliver så årh øv på sig selv fordi man ikke forstår det....jeg syndes pludselig det er blevet drøn uoverskuligt det hele.... snøft....
De bedste hilsner
vivi