#12 af Need2befit (slettet)
Hjælp til egen "opskrift".
Du læser en tråd i debat > madital.dkNeed2befit (slettet)
#12
re: Hjælp til egen "opskrift".
Jo, det giver mening.
men synes dog, at det er mærkeligt, at jo flere varer jeg tilfører (som har kalorier:P) jo mindre kalorier bliver der pr. 100g.
Så hvis jeg bestemmer mig, for at lave mit eget brød, så skal jeg putte alle varer ind i opskriten, og så derefter skal jeg trække det fra VANDET, når det er færdig og vejer mindre, hvis det vejer mere skal jeg sætte ekstra vand ind i opskriften ikk? (-:
men synes dog, at det er mærkeligt, at jo flere varer jeg tilfører (som har kalorier:P) jo mindre kalorier bliver der pr. 100g.
Så hvis jeg bestemmer mig, for at lave mit eget brød, så skal jeg putte alle varer ind i opskriten, og så derefter skal jeg trække det fra VANDET, når det er færdig og vejer mindre, hvis det vejer mere skal jeg sætte ekstra vand ind i opskriften ikk? (-:
13 år11. december 2011 kl. 20:14
Ablanu
#13
re: Hjælp til egen "opskrift".
Det er rigtigt ToxBi, selvom jeg ikke kan se hvordan der skulle komme mere vand i opskriften ;)
Mht. ting som bønner (som suger vand), har man jo også indtastet vandet fra start af - hvorved det kun er den del af det vand der svinder, som bliver trukket fra :)
Hvis man tilføjer flere ting, som har under det forhenværende pr 100g, bliver det, som sol siger, 'fortyndet'.
Hvis du har 100g a 300kcal - har du en ret med 300kcal/100g
Tilføjer du 100g af 200kcal til denne ret - får du 100+100g a 200+300kcal, altså 200g af 500 kcal. Derved bliver antallet af kcal/100g til 250 (for hver af de 100g der er i retten).
Giver det mening? :)
Mht. ting som bønner (som suger vand), har man jo også indtastet vandet fra start af - hvorved det kun er den del af det vand der svinder, som bliver trukket fra :)
Hvis man tilføjer flere ting, som har under det forhenværende pr 100g, bliver det, som sol siger, 'fortyndet'.
Hvis du har 100g a 300kcal - har du en ret med 300kcal/100g
Tilføjer du 100g af 200kcal til denne ret - får du 100+100g a 200+300kcal, altså 200g af 500 kcal. Derved bliver antallet af kcal/100g til 250 (for hver af de 100g der er i retten).
Giver det mening? :)
13 år11. december 2011 kl. 20:53
Need2befit (slettet)
#14
re: Hjælp til egen "opskrift".
Jep. Så vil jeg prøve det her i løbet af ugen.
13 år11. december 2011 kl. 21:57
Lone
administrator
administrator
#15
re: Hjælp til egen "opskrift".
Hej med jer,
Godt I spørger! Jeg vil blot bekræfte, at de svar som I har fået indtil nu er korrekte, så jeg vil ikke tilføje yderligere pt.
Bliv ved med at spørge indtil I er helt med! :-) Det er vigtigt at forstå, hvordan tingene hænger sammen og jeg skal gerne spæde til med flere eksempler eller andre vinkler, hvis I skriver, at det stadig ikke helt giver mening ... det skal vi nok få det til ;-) Men det er vigtigt, at I ikke bare skriver "ok, jeg forstår" bare fordi I ikke synes I kan spørge yderligere.
Min opfordring er: spørg, spørg, spørg :-) ... indtil vi giver det svar, som giver mening for netop jer.
Mvh Lone
Godt I spørger! Jeg vil blot bekræfte, at de svar som I har fået indtil nu er korrekte, så jeg vil ikke tilføje yderligere pt.
Bliv ved med at spørge indtil I er helt med! :-) Det er vigtigt at forstå, hvordan tingene hænger sammen og jeg skal gerne spæde til med flere eksempler eller andre vinkler, hvis I skriver, at det stadig ikke helt giver mening ... det skal vi nok få det til ;-) Men det er vigtigt, at I ikke bare skriver "ok, jeg forstår" bare fordi I ikke synes I kan spørge yderligere.
Min opfordring er: spørg, spørg, spørg :-) ... indtil vi giver det svar, som giver mening for netop jer.
Mvh Lone
13 år11. december 2011 kl. 21:58
bruger slettet
#16
re: Hjælp til egen "opskrift".
Prøver lige at forklare det enkelt.
Lav en opskrift, vej alle ingredienser også vandet, den totale vægt er i rå tilstand. Vej skålen, gryden, fadet du laver den i, noter dette på et stykke papir. Tilbered maden, undervejs damper der vand fra, kalorierne bliver fortsat i retten. Vej retten når den er færdig, træk skålen,gryden, fadets vægt fra. Nu skulle du gerne have en vægt der er lavere end vægten i rå tilstand. Forskellen er det vand som er dampet fra, det er altså "taget" ud af retten igen og skal derfor trækkes fra som en ingrediens. Noteres som vand minus forskellen.
Til Toxbi.
Vægten stiger ikke ved tilberedning, den falder altid. Ellers har du glemt at notere vandet fra starten. Og retter med meget vand i, som f.eks suppe er ikke særlig energitætte, fordi vandet fortynder. F.eks en suppe på 200 gram tomater, 100 gram løg, salt peber, 100 gram creme fraiche og 300 gram vand. Fordi vandet ikke indeholder kalorier, fortynder det resten.
Håber i forstod nu.
Lav en opskrift, vej alle ingredienser også vandet, den totale vægt er i rå tilstand. Vej skålen, gryden, fadet du laver den i, noter dette på et stykke papir. Tilbered maden, undervejs damper der vand fra, kalorierne bliver fortsat i retten. Vej retten når den er færdig, træk skålen,gryden, fadets vægt fra. Nu skulle du gerne have en vægt der er lavere end vægten i rå tilstand. Forskellen er det vand som er dampet fra, det er altså "taget" ud af retten igen og skal derfor trækkes fra som en ingrediens. Noteres som vand minus forskellen.
Til Toxbi.
Vægten stiger ikke ved tilberedning, den falder altid. Ellers har du glemt at notere vandet fra starten. Og retter med meget vand i, som f.eks suppe er ikke særlig energitætte, fordi vandet fortynder. F.eks en suppe på 200 gram tomater, 100 gram løg, salt peber, 100 gram creme fraiche og 300 gram vand. Fordi vandet ikke indeholder kalorier, fortynder det resten.
Håber i forstod nu.
13 år12. december 2011 kl. 08:19
Lone
administrator
administrator
#17
re: Hjælp til egen "opskrift".
Kami13, du gav mig lige en idé til at forklare energitæthed.
Lad os sige at vi har en skål med blå-farvet vand. Farven er lige nu ret koncentreret. Vi tager 1 dl fra.
Nu tager vi en ordentlig portion vand og hælder oveni skålen. Farven bliver nu mere lyseblå. Vi tager 1 dl fra igen.
Den ene dl er nu noget lysere end den anden. Forestiller vi os, at de blå farvepartikler som suser rundt i vandet egentlig er kalorier, så forklarer dette energitætheden.
Den mørkeblå (uden så meget vand) har mange farvepartikler/kalorier i 1 dl.
Den lyseblå har færre farvepartikler/kalorier i 1 dl.
Vi kan desværre ikke se det så nemt i maden, som at sige, at en ret bliver "mere blå". Men vi kan godt sige, at energien kommer til at "sidde tættere" ... deraf energitæthed :-)
Men putter vi en ingrediens i en ret som har en større energitæthed end selve retten, så vil energitætheden stige. Hvis ingrediensens energitæthed derimod er lavere (ligesom vand der har 0kcal/100g) så vil energitætheden i den samlede ret falde.
Det der kan forvirre med energitæthed er at når vi tilføjer noget med energi, så bliver den samlede energi selvfølgelig større. Men energitætheden (dvs. energien pr. bid) bliver mindre.
Mvh Lone
Lad os sige at vi har en skål med blå-farvet vand. Farven er lige nu ret koncentreret. Vi tager 1 dl fra.
Nu tager vi en ordentlig portion vand og hælder oveni skålen. Farven bliver nu mere lyseblå. Vi tager 1 dl fra igen.
Den ene dl er nu noget lysere end den anden. Forestiller vi os, at de blå farvepartikler som suser rundt i vandet egentlig er kalorier, så forklarer dette energitætheden.
Den mørkeblå (uden så meget vand) har mange farvepartikler/kalorier i 1 dl.
Den lyseblå har færre farvepartikler/kalorier i 1 dl.
Vi kan desværre ikke se det så nemt i maden, som at sige, at en ret bliver "mere blå". Men vi kan godt sige, at energien kommer til at "sidde tættere" ... deraf energitæthed :-)
Men putter vi en ingrediens i en ret som har en større energitæthed end selve retten, så vil energitætheden stige. Hvis ingrediensens energitæthed derimod er lavere (ligesom vand der har 0kcal/100g) så vil energitætheden i den samlede ret falde.
Det der kan forvirre med energitæthed er at når vi tilføjer noget med energi, så bliver den samlede energi selvfølgelig større. Men energitætheden (dvs. energien pr. bid) bliver mindre.
Mvh Lone
13 år12. december 2011 kl. 09:47
Jes10 (slettet)
#18
re: Hjælp til egen "opskrift".
Mange tak for svarene (:
Hvordan kan jeg så regne kcal-indholdet for pr. styk?
hvis jeg nu laver sådan et slags brød med fyld indeni, men jeg laver flere af dem? For de vil jo ikke alle have lige meget fyld og lige meget dej... Altså nu leder jeg efter et ca. jeg godt ved at det er svært at ramme de præcise :)
Hvordan kan jeg så regne kcal-indholdet for pr. styk?
hvis jeg nu laver sådan et slags brød med fyld indeni, men jeg laver flere af dem? For de vil jo ikke alle have lige meget fyld og lige meget dej... Altså nu leder jeg efter et ca. jeg godt ved at det er svært at ramme de præcise :)
13 år23. december 2011 kl. 23:48
Need2befit (slettet)
#19
re: Hjælp til egen "opskrift".
jeg mener man kunne læse det på iform, men jeg har prøvet at lede efter indlægget, men jeg kunne desværre ikke finde det.
13 år25. december 2011 kl. 13:06
Der findes ingen dumme spørgsmål - kun evt. dumme svar.
Jeg prøver lige at forklare - men ved ikke hvis jeg kan gøre det godt nok.
Vand indholder nul kalorier - så hvis du tilfører vand til et opskrift - så "fortynder" du retten... Hele portionen bliver jo samlet tungere - men der kommer jo ikke flere kalorier i retten fordi det du har tilført ikke indholder kalorier.
Hvis du istedet for hældte 38% fløde i - så tilførte du jo eh hulens masse kalorier...
1 kg vand har nul kalorier
1 kg piskeflød (38%) har 3.632 kcal
I råvaretabellerne står typisk hvor mange kcal ethundrede gram af varen indholder.
Det er kæmpe forskel hvis man spiser 100g gulerødder eller 200g chokolade...
Giver det mening eller har du brug for flere og bedre forklaringer?