Spis efter din blodtype

Du læser en tråd i debat > kost


#11
re: Spis efter din blodtype
Helt enig i at jeg ikke linkede til en videnskabelig artikel, men kan du så ikke lige linke til nogen seriøse videnskabelige forskningsresultater der understøtter blodtype diæten?

Jeg har søgt efter lidt mere videnskabelige artikler og det er ikke meget der dukker op, men det betyder naturligvis ikke at der ikke er lavet forskning som kan ligge til grund for blodtype diæten.
Men jeg fandt da en lidt ældre artikel om selve diæten i
Tidsskrift for den norske lægeforening år 2002, hæfte 14. Må tilstå at jeg ikke har læst mere end indledning og afslutning, men kort fortalt så fastslår de i artiklen at der ikke er videnskabelig evidens for blodtype diæten, men at man godt kan følge den uden at blive fejlernæret. Det er bare dyrt og besværligt. Desuden skal man passe på hvis man har blodtype O, da man i så fald risikerer at få for lidt Calcium i kosten, og blodtype A kan mangle D-vitamin.

tidsskriftet.no
14 år28. juli 2010 kl. 23:38
#12
re: Spis efter din blodtype
De 8 kostråd er mindst lige så omstridte som atikinskuren, blodtypediæterne og alt det andet - undskyld mit jydske - bavl, der findes derude!

Tor Nørretranders har bl.a. langet ud efter Arne Astrup og de danske ernæringsråd i hans bog "Menneskeføde". Men selv Tors agenda i bogen er værd at være skeptisk overfor*.

Selv er jeg meget enig med Mia: Det burde sgu være muligt at leve på almindeligt tilgængelige fødevarer - også fra det industrialiserede samfund. Der findes masser af slanke mennesker der gør det.

*) men hvis jeg skal anbefale noget som helst slankelæsning, så er det alligevel den. Velskrevet.
14 år29. juli 2010 kl. 08:44
#13
re: Spis efter din blodtype
Jeg kender godt Thor Nørretranders' bog. God læsning!

Man kan altid finde nogen på nettet der bakker lige nøjagtig ens eget synspunkt op. :-)

James og Peter D'Adamo har forsket i emnet hele deres aktive liv. Jeg har kun læst bogen 'Spis efter din blodtype' af Peter D'Adamo. Den danske læge Knut Flytlies vitamindoktor.dk bakker teorien op i sin velskrevne bog 'Mad som medicin og blodtypekost'.

Den opdagelse, som diæten (i betydningen kostplan og ikke slankekur) bygger på, er, at visse proteinstoffer får blodlegemerne til at kæde eller klumpe sig sammen og få en mindre overflade med dårligere funktionalitet og dermed lavere energiniveau for den enkelte til følge. Forskellige blodtyper reagerer forskelligt på forskellige proteinstoffer.

Teorien bakkes så op af deres lægelige praksis, hvor de påstås at have hjulpet mange. Dermed ikke være sagt at blodtypekost kan afhjælpe alle dårligdomme. Jeg må sige at jeg heller ikke helt har forstået på hvilken måde det støtter et vægttab, ud over at man selvfølgelig får man mere energi når kroppen ikke reagerer på maden som om den var under angreb.

Jeg vil læse den norske artikel du henviser til.

Med hensyn til om 'almindeligt tilgængelige fødevarer' er vitaminrige nok, så kan det nok diskuteres om selv økologiske madvarer, som ikke er pacet frem med vækstfremmer, pumpet op med vand og stabilisator, kunstgødet, sprøjtet med pesticider, overfladebehandlet og gasset, evt varmebehandlet og dernæst tilberedt (hvilket fjerner en stor del af vitaminerne) kan kaldes naturlige og indeholder lige så mange vitaminer og mineraler som før industrialiseringen. Også biodynamiske landbrug er udsat for syreregn og baggrundsforurening, som frarøver jorden mineraler. Jeg tror det er helt korrekt set at vi ikke kun overæder af følelsesmæssige årsager, men også fordi vi mangler stoffer, som vi skal have.

Men Madital er jo et godt sted at holde øje med om man får nok, med mindre oplysningerne om vitamin- og mineralindholdet i diverse landbrugsprodukter bygger på tal fra 40'erne. Det er faldet en hel del siden da. OG forudsat at man næsten kun spiser 'rene' produkter, da det er de eneste der er oplyst vitamin- og mineralindhold for. Nåja, og hvis man tror på tallene for anbefalet daglig tilførsel, som nogen mener er alt for lavt sat. ;-) Onde tunger siger at tallene kommer fra madindustrien selv, men det minder i sig selv om en konspirationsteori...
14 år29. juli 2010 kl. 10:32
#14
re: Spis efter din blodtype
...skrev jeg.
14 år29. juli 2010 kl. 10:34
#15
re: Spis efter din blodtype
Amjiddrengen, sådan som jeg læser artiklen beskrives diæten som sund med de forbehold, du selv angiver. Der efterlyses afprøvning af teorien i kliniske studier. Det hævdes at agglutineringen (sammenklumpningen) af blodet ikke sker i kroppen (in vivo), men kun i reagensglasset (in vitro). Samtidig siges der at der højst tænkeligt kan være sammenhæng med hvordan proteinstofferne (leptinerne) reagerer i slimhinderne. Diæten frarådes fordi den er dyr og asocial. :-) Men der konkluderes også at man ikke skal smide barnet ud med badevandet og forkaste kimen til større forståelse af sammenhængen mellem kost og helse.

Tusind tak for den vinkel!
14 år29. juli 2010 kl. 11:04
#16
re: Spis efter din blodtype
Tjaa min skepsis overfor at tillæge al slags forskning al for megen endegyldig værdi følger mig nu også i de medicinske videnskaber (herunder ernæringsforskning).

Mit empiriske studie af verden omkring mig siger mig bare ret endegyldigt at uanset ADT-værdier, syreregn, økologi and-what-have-you, så er der stadig nogen, der formår at leve slankt. Om det så er bedre eller værre end at leve tykt, på diæt, haltende efter ernæringsguruer og andre videnskabsfolk (også dem, der ikke ved ret meget) - det skal jeg ikke kunne sige. Måske er jeg lidt Lomborg'sk, når jeg tror der er værre ting at bekymre sig om end om man lever ernæringsmæssigt fornuftigt eller korrekt.

F.eks. kunne man jo bekymre sig om risikoen for at blive ramt af en spritbillist - eller noget ganske andet, der på forfærdelig vis ville ende ens mad-kvaler før tid.
14 år29. juli 2010 kl. 11:41
#17
re: Spis efter din blodtype
Der er ingen grund til at blive fanatisk med noget. Noget mad er for ringe, andet er noget lort, og noget tåles bedre end andre af den enkelte. Det er op til os selv at finde balancen, og det er ikke sikkert at det som mor eller mormor lærte os i deres køkken stadig holder. Den enkelte må lytte til sig selv og finde sin egen vej. Jeg synes bare det er skide vigtigt at lytte. Og en ny teori om hvorfor dit eller dat kan give anledning til netop det.

Nogen mener at det skader mere end det gavner at diskutere ernæring, at det forvirrer når der er mere end én rigtig måde at gøre tingene på, mere end ét svar. For mit vedkommende har der først på det seneste dannet sig et klart billede af de faktorer, der giver optimal sundhed for mig. Inkl. en god syre/basebalance. (Endnu en kontroversiel holdning på Madital. Må håbe jeg ikke får den kolde skulder nu.)

Om jeg bliver slankere af det kan jeg kun håbe på. Nogen siger at kosten betyder mest for en balanceret vægt. Helt ærligt tror jeg mest på motionens betydning for lige netop det aspekt.
14 år29. juli 2010 kl. 13:54
#18
re: Spis efter din blodtype
Jeg tror somend også, at der er en grad af sandhed i flere af de forskellige kure, diæter, filosofier osv derude.
Hvis de virkelig ikke virkede - for nogen som helst - så ville de temmelig hurtigt mane sig selv i jorden og ophøre med at eksistere.

Men at tro på, at de er 'den sande' måde at leve på - det bliver simpelthen for odiøst og religiøst til mig. Når det er sagt - så skal man så endelig hoppe med på vognen, hvis man synes det giver en noget godt. Min personlige 'overbevisning' i alt det her kost-halløj har da også været færre kulhydrater i form af græsser (for nu at bruge Nørretranders begreb) og mere protein i form af kød - det blev jeg nemlig mæt af til forskel fra eksempelvis frugt og grønt.

Men min overbevisning bygger nu mest på den grundholdning, at det aldrig er godt at få for meget - og ikke en semi-religiøs tilbedelse af et eller flere kostprincipper. Heller ikke de 8 kostråd.

Kæden hopper af for mig, når der er nogen, der melder sig parat til at gå på "Grapefruit diæt" og udelukkende leve af 1½ citursfrugt om dagen i flere uger. Det er simpelthen for gak hvis du spørger mig - og så langt fra sund fornuft, som man overhovedet kan komme. Også selvom sund fornuft fra vores mødre kan være forkert -

Jeg giver dig nemlig fuldstændig ret i mor/mormor bemærkningen. Og det er virkelig problematisk, at man kan videregive dårlige vaner i arv. Om det så er familiær arv, eller social arv fra samfundet a la de 8 kostråd. Men det er de vilkår der er, og hvis man kan finde en måde at navigere i dem, så man kan blive et glad og tilfreds menneske uden for mange neuroser - så er man nået langt: om det så er diætbaseret slankekur eller fat acceptance er vel underordnet :)
14 år29. juli 2010 kl. 14:43
#19
re: Spis efter din blodtype
Til SiriS så synes jeg du læser artiklen meget fornuftigt, og jeg er enig i at den enkelte bør finde det der virker for en selv.
Til Hemmelig spion så synes jeg det virker som om du sammenligner de 8 kostråd med alverdens holistiske kostråd, du skriver endda at det kan være semi-religiøst at følge dem og samtidig skriver du: "Selv er jeg meget enig med Mia: Det burde sgu være muligt at leve på almindeligt tilgængelige fødevarer - også fra det industrialiserede samfund. Der findes masser af slanke mennesker der gør det." Så er det lige jeg bliver lidt forvirret, for er det ikke lige præcis det de 8 kostråd lægger op til? Helt almindelig mad, lidt af det hele, i mængder som gør man holder normalvægten? Ja du må meget undskylde men jeg kan ikke tage din kritik og argumentering imod de 8 kostråd alvorligt, og jeg kan ikke se nogen grund til ikke at følge de 8 kostråd med mindre man har en eller flere former for fødevareallergi.
14 år9. august 2010 kl. 21:35



For at deltage i debatten:
Log ind
eller opret en profil, hvis du ikke allerede er medlem

Henter...
window.addEventListener("load", function(){ setTimeout(function () { if (typeof window.cookieconsent !== 'undefined'){ window.cookieconsent.initialise({ "palette": { "popup": { "background": "#444" }, "button": { "background": "#f0ad4e", // orange: "#f0ad4e", //"#14a7d0" //grøn: #5cb85c "text": "black" } }, "theme": "classic", "position": "bottom", "static": false, "type": "opt-in", "content": { "message": "🍪 Cookieinfo

Madital.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, analysere trafikken samt til at markedsføre vores website. Du kan til enhver tid ændre dit valg via vores ", "dismiss": "OK", "allow": "Det er fint", "deny": "Afvis", "link": " cookiepolitik.", "href": "https://www.madital.dk/om-madital/vilkaar-og-betingelser/cookiepolitik/" }, onInitialise: function(status) { if(status == cookieconsent.status.allow) { runScriptsRequiringConsent(); } }, onStatusChange: function(status) { if (this.hasConsented()) { runScriptsRequiringConsent(); } /*else { document.cookie = "_ga=;domain=.madital.dk;expires=Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 GMT;path=/"; document.cookie = "_gat_UA-1116525-1=;domain=.madital.dk;expires=Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 GMT;path=/"; document.cookie = "_gid=;domain=.madital.dk;expires=Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 GMT;path=/"; }*/ createCookie("cookieconsent_time","now",365); } }) } }, 1000); });