#12 af karen26 (slettet)
Jeg mangler styrke til at holde min kur?
Du læser en tråd i debat > vægttabkaren26 (slettet)
#12
re: Jeg mangler styrke til at holde min kur?
Ja det kan være svært at smide de sidste kilo...Hvor høj er du?
16 år25. maj 2008 kl. 02:45
iakob
#13
re: Jeg mangler styrke til at holde min kur?
Sjøgren.. du skriver i øvrigt at du elsker mad. Når du skriver sådan, er det så fordi at du godt kan lide god mad i større mængder?
Hvis det er tilfældet, så kan du selv gøre rigtig meget ved at fjerne mælkeprodukter fra din madlavning (aftensmad) - men husk stadig at få lidt mælk hver dag for dine knogler (jeg får normalt 1.5 dl skummetmælk med morgenmaden og så 2 kalktabletter med D-vitamin i for at dække mit kalkbehov).
Jeg husker ikke helt hvem, men der var en TV-kok (kan det have været Claus Meier?) som sagde følgende: Karolines Kogebøger har været en større ulykke for folkesundheden i Danmark. Fordi disse kogebøger er udgivet af Arla og derfor indeholder en masse mælkeprodukter - som jo indeholder mættet fedt og nogle gange i urimelige mængder.
Og så skal du naturligvis holde dig til magert kød - hvilket betyder at stort set alle traditionelle danske retter enten ikke kan laves eller smager anderledes. Nogle endda bedre (jeg laver f.eks. sjældent frikadeller på ren svinefars mere - jeg køber magert hakket svinekød og så krydrer jeg det).
Krydderier er i øvrigt redningen. Hvis smagen ikke skal komme fra fedt, skal den komme et andet sted fra. Den traditionelle italienske køkken (olivenolie og masser af grøntsager) samt dele af den asiatiske køkken (grøntsager og chili/karry/ingefær mv) er god at hente inspiration fra. Danske krydderier er mere ovre i laurbærblad, rosmarin og andre grønne kryddeurter. Og så kan meget smagende grøntsager som f.eks. fennikel samt lidt frugt også sagtens bruges som smagsgivere. Tilføj hertil citron- og appelsinsaft, vineddiker (f.eks. balsamico), soya, olier med alternativ smag (jordnøddeolie, valnøddeolie mv) og man har en rig kurv af muligheder at tage fra.
Du skal også huske at følge tallerkenmodellen, som fåes i flere udgaver hvor fordelingen varierer lidt. Men pointen er at mellem 2/5 og 1/3 af din aftensmad og frokost skal være grønt. Og brug så en lille flad tallerken i stedet for een med stor diameter - det gør meget psykisk at man fylder maden på så den har en lille top fremfor at der er 2 cm ud til kanten.
Kik på nye kogebøger - mange nye kokke gør en del ud af at retterne skal være sunde, men undgå dem med sære ideer omkring kulhydrater, gluten (med mindre du er allergiker), syre/base og så videre. Diabetiker-opskrifter er også tit gode, sunde opskrifter.
Har du brug for nogle links til gode online kogebøger?
Pointen er at du bestemt ikke behøver være mindre glad for mad. Jeg har droppet "mælkekøkkenet" fra Karolinebøgerne, puttet mere olie (især olivenolie) i min mad og spiser faktisk ret godt. Over de sidste 4 uger har min aftensmad i gennemsnit bestået af 2300 kj (549 kcal).
Det sjove er at jeg synes jeg er blevet mindre kræsen. Før kunne jeg ikke udstå f.eks. artiskokker, fennikel og retter der var ovre i den sure/syrlige græske stil. Dem kan jeg godt lide nu.
Så mit råd er: Sæt nogle kræfter ind på at få skiftet dine kogebøger ud. Lær om hvordan du sammensætter en aftensmad i smag (sur, sødt, salt, bittert og kødsmag) og i farver (det visuelle betyder også noget) og så brug nogen tid på at studere opskrifter på salater og grøntsagsretter med grove grøntsager: kål, rodfrugter mv. Enhver kan marinere kød og proppe det i ovnen i ½ time og få noget lækkert ud af det - men det er altså ikke fedt at få kogt broccoli eller gulerodssalat til hver aften ;-)
Hvis det er tilfældet, så kan du selv gøre rigtig meget ved at fjerne mælkeprodukter fra din madlavning (aftensmad) - men husk stadig at få lidt mælk hver dag for dine knogler (jeg får normalt 1.5 dl skummetmælk med morgenmaden og så 2 kalktabletter med D-vitamin i for at dække mit kalkbehov).
Jeg husker ikke helt hvem, men der var en TV-kok (kan det have været Claus Meier?) som sagde følgende: Karolines Kogebøger har været en større ulykke for folkesundheden i Danmark. Fordi disse kogebøger er udgivet af Arla og derfor indeholder en masse mælkeprodukter - som jo indeholder mættet fedt og nogle gange i urimelige mængder.
Og så skal du naturligvis holde dig til magert kød - hvilket betyder at stort set alle traditionelle danske retter enten ikke kan laves eller smager anderledes. Nogle endda bedre (jeg laver f.eks. sjældent frikadeller på ren svinefars mere - jeg køber magert hakket svinekød og så krydrer jeg det).
Krydderier er i øvrigt redningen. Hvis smagen ikke skal komme fra fedt, skal den komme et andet sted fra. Den traditionelle italienske køkken (olivenolie og masser af grøntsager) samt dele af den asiatiske køkken (grøntsager og chili/karry/ingefær mv) er god at hente inspiration fra. Danske krydderier er mere ovre i laurbærblad, rosmarin og andre grønne kryddeurter. Og så kan meget smagende grøntsager som f.eks. fennikel samt lidt frugt også sagtens bruges som smagsgivere. Tilføj hertil citron- og appelsinsaft, vineddiker (f.eks. balsamico), soya, olier med alternativ smag (jordnøddeolie, valnøddeolie mv) og man har en rig kurv af muligheder at tage fra.
Du skal også huske at følge tallerkenmodellen, som fåes i flere udgaver hvor fordelingen varierer lidt. Men pointen er at mellem 2/5 og 1/3 af din aftensmad og frokost skal være grønt. Og brug så en lille flad tallerken i stedet for een med stor diameter - det gør meget psykisk at man fylder maden på så den har en lille top fremfor at der er 2 cm ud til kanten.
Kik på nye kogebøger - mange nye kokke gør en del ud af at retterne skal være sunde, men undgå dem med sære ideer omkring kulhydrater, gluten (med mindre du er allergiker), syre/base og så videre. Diabetiker-opskrifter er også tit gode, sunde opskrifter.
Har du brug for nogle links til gode online kogebøger?
Pointen er at du bestemt ikke behøver være mindre glad for mad. Jeg har droppet "mælkekøkkenet" fra Karolinebøgerne, puttet mere olie (især olivenolie) i min mad og spiser faktisk ret godt. Over de sidste 4 uger har min aftensmad i gennemsnit bestået af 2300 kj (549 kcal).
Det sjove er at jeg synes jeg er blevet mindre kræsen. Før kunne jeg ikke udstå f.eks. artiskokker, fennikel og retter der var ovre i den sure/syrlige græske stil. Dem kan jeg godt lide nu.
Så mit råd er: Sæt nogle kræfter ind på at få skiftet dine kogebøger ud. Lær om hvordan du sammensætter en aftensmad i smag (sur, sødt, salt, bittert og kødsmag) og i farver (det visuelle betyder også noget) og så brug nogen tid på at studere opskrifter på salater og grøntsagsretter med grove grøntsager: kål, rodfrugter mv. Enhver kan marinere kød og proppe det i ovnen i ½ time og få noget lækkert ud af det - men det er altså ikke fedt at få kogt broccoli eller gulerodssalat til hver aften ;-)
16 år25. maj 2008 kl. 08:09
Sjøgren (slettet)
#14
re: Jeg mangler styrke til at holde min kur?
ja det rigigt, tak for hjælpen :)
16 år25. maj 2008 kl. 18:44
Sjøgren (slettet)
#15
re: Jeg mangler styrke til at holde min kur?
Tak. Jeg kigger lige på bogen.
Det lyder godt...
Det lyder godt...
16 år25. maj 2008 kl. 18:47
Sjøgren (slettet)
#16
re: Jeg mangler styrke til at holde min kur?
Jeg er ca 1,73 høj...
16 år25. maj 2008 kl. 18:48
bruger slettet
#17
re: Jeg mangler styrke til at holde min kur?
Hej iakob,
Jeg blev så inspireret af begge dine indlæg, så jeg har lige efter at have læst dem, bestilte jeg bogen du omtaler. Glæder mig til at modtage den. Det lyder som lige præcis, hvad jeg mangler....værktøjet. Jeg føler virkelig jeg ved alt om hvad der er godt for mig af kost og motion, efter at have læst om alle de slags kurer/livsstilændringer der findes. Jeg har savnet et værktøj, der går dybbere end bare at beskæftige sig med maden og motionen. Et er at vide hvad man skal spise , noget helt andet er at gøre det...i min verden i hvert fald.
Jeg blev så inspireret af begge dine indlæg, så jeg har lige efter at have læst dem, bestilte jeg bogen du omtaler. Glæder mig til at modtage den. Det lyder som lige præcis, hvad jeg mangler....værktøjet. Jeg føler virkelig jeg ved alt om hvad der er godt for mig af kost og motion, efter at have læst om alle de slags kurer/livsstilændringer der findes. Jeg har savnet et værktøj, der går dybbere end bare at beskæftige sig med maden og motionen. Et er at vide hvad man skal spise , noget helt andet er at gøre det...i min verden i hvert fald.
16 år25. maj 2008 kl. 18:49
Sjøgren (slettet)
#18
re: Jeg mangler styrke til at holde min kur?
Jeg vil meget gerne have links til online sunde kogebøger..
(kan bare godt lide at spise konstant)
(kan bare godt lide at spise konstant)
16 år25. maj 2008 kl. 18:55
bruger slettet
#19
re: Jeg mangler styrke til at holde min kur?
Sjøgren: Drik istedet, hvis det er fordi du godt kan lide at putte noget i munden- selvfølgelig skal det du drikker indeholde nul eller tæt på nul kalorier.
(og ja- nu ved jeg godt at det måske ikke er det optimale eller det sundeste, fordi man skal finde årsagen bla bla bla, men det hjælper)
Og ja se om du ikke også kan finde på noget andet. Nu fx. er jeg mega monster sulten og venter blot på min far er færdig med aftensmaden, så plejer jeg at skrive helt vildt meget herinde- ellers plejer jeg at dyrke motion, hvis jeg keder mig og har lyst til at spise :-)
(og ja- nu ved jeg godt at det måske ikke er det optimale eller det sundeste, fordi man skal finde årsagen bla bla bla, men det hjælper)
Og ja se om du ikke også kan finde på noget andet. Nu fx. er jeg mega monster sulten og venter blot på min far er færdig med aftensmaden, så plejer jeg at skrive helt vildt meget herinde- ellers plejer jeg at dyrke motion, hvis jeg keder mig og har lyst til at spise :-)
16 år25. maj 2008 kl. 18:59
iakob
#20
re: Jeg mangler styrke til at holde min kur?
@Sjøgren: Ja, du bliver nok nødt til at vænne dig fra at spise hele tiden. Det er alligevel en dårlig vane. Hvis du derimod spiser 3 hovenmåltider og 2-3 mellemmåltider, så kan du sagtens gøre det sundt (det anbefales jo netop at spise sådan). Og det giver en pause mellem måltidene på 3-4 timer - det burde være muligt at holde ud.
Men man kan ikke bare sådan kaste sine dårlige vaner fra sig og så regne med at de ikke sniger sig tilbage så snart man vender sin fokus mod noget andet. Man skal langsomt vænne sig til nye vaner - med små trin.
Her er lidt inspiration - hvert trin tager 1-2 uger at køre ind:
Trin 1: Hvis du ikke allerede spiser 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider, så sørg for at du kommer til det. Det er sundt - og meget meget bedre at spise sunde planlagte ting end usunde fristelser.
Trin 2: Drop alle andre fødevarer end frugt og grønt når det ikke er spisetid. Især slik, kager, kiks mv. Tag en gulerod, et æble, et stykke tørret frugt i stedet. Hvis du virkelig trænger til kostfibre - noget som fylder i maven - så prøv at rive en gulerod eller et æble (eller tag et stykke rugknækbrød fra änklamark - coops økologiske serie, den mætter godt).
Trin 3: Du må ikke spise noget den første time før et hovedmåltid eller et mellemmåltid.
Trin 4: Du må ikke spise noget den sidste time efter et hovedmåltid eller et mellemmåltid.
Trin 5: Drop helt at spise mellem dine måltider. End med 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider.
I øvrigt har Becks Diet Solution blandt andet følgende råd mod sabotanker om at spise mellem måltiderne: Kik på uret. Sig til dig selv: "Jeg skal spise om en time - jeg kan sagtens vente. Det er jo kun en time!".
Men man kan ikke bare sådan kaste sine dårlige vaner fra sig og så regne med at de ikke sniger sig tilbage så snart man vender sin fokus mod noget andet. Man skal langsomt vænne sig til nye vaner - med små trin.
Her er lidt inspiration - hvert trin tager 1-2 uger at køre ind:
Trin 1: Hvis du ikke allerede spiser 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider, så sørg for at du kommer til det. Det er sundt - og meget meget bedre at spise sunde planlagte ting end usunde fristelser.
Trin 2: Drop alle andre fødevarer end frugt og grønt når det ikke er spisetid. Især slik, kager, kiks mv. Tag en gulerod, et æble, et stykke tørret frugt i stedet. Hvis du virkelig trænger til kostfibre - noget som fylder i maven - så prøv at rive en gulerod eller et æble (eller tag et stykke rugknækbrød fra änklamark - coops økologiske serie, den mætter godt).
Trin 3: Du må ikke spise noget den første time før et hovedmåltid eller et mellemmåltid.
Trin 4: Du må ikke spise noget den sidste time efter et hovedmåltid eller et mellemmåltid.
Trin 5: Drop helt at spise mellem dine måltider. End med 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider.
I øvrigt har Becks Diet Solution blandt andet følgende råd mod sabotanker om at spise mellem måltiderne: Kik på uret. Sig til dig selv: "Jeg skal spise om en time - jeg kan sagtens vente. Det er jo kun en time!".
16 år25. maj 2008 kl. 19:49
Den kan fåes her: bookdepository.co.uk
Det er en bog om cognitiv terapi, specifik omkring vægttab. Det handler om at tage fat på alle dine dårlige vaner og få styr på dem een af gangen. Det handler om at stoppe såkaldte sabotagetanker ved at svare igen på dem.
Jeg har selv fulgt bogens trin næsten helt fra den ene ende til den anden. Man skal først vælge kur nogle dage inde i bogen - men jeg havde været på kur i et stykke tid før jeg købte bogen. Og så var der nogle enkelte øvelser hvor jeg simpelthen ikke havde den dårlige vane - men bortset fra en enkelt øvelse så gennemførte jeg dem alle alligevel.
Jeg åbnede i sin tid en tråd herinde omkring Becks Diet Solution - det kan jeg også anbefale dig at gøre, især hvis andre herinde vil med på Becks løsning.
Grunden til at jeg anbefaler bogen så stærkt - ud over at jeg selv har haft stor fornøjelse af den - er at den faktisk ikke arbejde med selve kuren. Den giver nogle retningslinier for en fornuftig kur - og regner så med at du følger den. Men den arbejder med din holdning til mad, spisning og til slik og andre fristelser. Jeg tænkte at du lød netop som om du kunne bruge nogle værktøjer til at håndtere disse ting.
Men du skal naturligvis selv stadig svinge værktøjerne - det er stadig svært og man må stadig undvære og sige nej tak. Bogen gør det bare lidt nemmere - ligesom det ulig alt andet er nemmere at slå søm i med en hammer end med et bræt man selv har fundet ;-)