hjælp til indtastning af ny vare
Du læser en tråd i debat > madital.dkepm
#12
re: atre: hjælp til indtastning af ny vare
Det kan jeg være meget enig i, men det er nok fordi man dels ikke er enige om en præcis definition på begrebet kostfibre, dels at den faktiske nedbrydning ikke -teknisk set - foregår med kroppens enzymer, men overvejende foretages af de bakterier, der findes i tarmfloraen - så kan man jo sige, at de spiser det selv :o)
Så har man altså valgt at sætte energioptaget fra fibre til 0. Definitionen stammer fra et direktiv og gælder derfor for næringsdeklarationer i hele EU.
Jeg er holdt op med at undre mig over at forskellige afdelinger i samme myndighed kommunikerer forskelligt om om samme ting. I dette tilfælde har begge lidt ret, den ene har bare valgt, at det beregnede tal er under bagatelgrænsen eller for usikkert at regne med.
Det er ikke forkert at regne med 8 KJ/g, for det er jo det tal, der indgår i databasen. Fiberindholdet ville bare ikke tælle med i kulhydrater en næringsdeklaration, så i en indtastet vare er kulhydratindholdet lidt for lavt.
Det samlede indtag må i denne sammenhæng hellere vise for højt end for lavt, og det er max omkring 50 kcal/dag, vi taler om.
Så har man altså valgt at sætte energioptaget fra fibre til 0. Definitionen stammer fra et direktiv og gælder derfor for næringsdeklarationer i hele EU.
Jeg er holdt op med at undre mig over at forskellige afdelinger i samme myndighed kommunikerer forskelligt om om samme ting. I dette tilfælde har begge lidt ret, den ene har bare valgt, at det beregnede tal er under bagatelgrænsen eller for usikkert at regne med.
Det er ikke forkert at regne med 8 KJ/g, for det er jo det tal, der indgår i databasen. Fiberindholdet ville bare ikke tælle med i kulhydrater en næringsdeklaration, så i en indtastet vare er kulhydratindholdet lidt for lavt.
Det samlede indtag må i denne sammenhæng hellere vise for højt end for lavt, og det er max omkring 50 kcal/dag, vi taler om.
17 år21. november 2007 kl. 22:18
Lone
administrator
administrator
#13
re: atre: hjælp til indtastning af ny vare
Vil det sige, at hvis der står:
kulhydrat: 30g
kostfibre: 5g
i en næringsdeklaration, så er det samlede kulhydratindhold 35?
eller er det 30 i alt?
For som indtastningerne skal foregå lige pt. så skal den samlede mængde kulhydrat indtastes under kulhydrat ... og så kunne det ligeså godt hedde "heraf kostfibre" som bare "kostfibre".
kulhydrat: 30g
kostfibre: 5g
i en næringsdeklaration, så er det samlede kulhydratindhold 35?
eller er det 30 i alt?
For som indtastningerne skal foregå lige pt. så skal den samlede mængde kulhydrat indtastes under kulhydrat ... og så kunne det ligeså godt hedde "heraf kostfibre" som bare "kostfibre".
17 år21. november 2007 kl. 22:32
epm
#14
re: atre: hjælp til indtastning af ny vare
Ja, ved indtastning fra en næringsdeklaration er den samlede mængde kulhydrat så 35g, altså ikke "heraf". Så er indtastningen sammenlignelig med databasens beregninger.
17 år21. november 2007 kl. 23:51
Lone
administrator
administrator
#15
re: hjælp til indtastning af ny vare
Så har jeg fået svar på mit spørgsmål, det lyder:
"Heraf sukker" er ikke det samme som "tilsat sukker".
"Heraf sukker" er den samlede mængde af sukker, som både kan være naturligt forekommende sukker i varen, tilsat sukker eller summen af naturligt og tilsat sukker.
Man kan ikke analysere "tilsat sukker", som derfor alene fremkommer ved vurderinger ud fra opskrifter, næringsdeklarationer, firmaoplysninger o.l.
"Heraf sukker" svarer til den værdi der findes i Fødevaredatabanken under "Kulhydrater" underpunkt "Sukkerarter, ialt" nederst til venstre på alle datasiderne. Denne værdi er summen af de analyserede værdier for de forskellige sukkerarter.
Jeg har ikke medtaget "Sukkerarter, ialt" på hjemmesiden.
Det vil altså sige, at "tilsat sukker" og "heraf sukker" ikke er det samme :-)
Man kan vel opstille følgende formel:
"heraf sukker" = "tilsat sukker" + naturligt forekommende sukker
Det er det bedste svar jeg kan give/videresende :-)
Mvh Lone
"Heraf sukker" er ikke det samme som "tilsat sukker".
"Heraf sukker" er den samlede mængde af sukker, som både kan være naturligt forekommende sukker i varen, tilsat sukker eller summen af naturligt og tilsat sukker.
Man kan ikke analysere "tilsat sukker", som derfor alene fremkommer ved vurderinger ud fra opskrifter, næringsdeklarationer, firmaoplysninger o.l.
"Heraf sukker" svarer til den værdi der findes i Fødevaredatabanken under "Kulhydrater" underpunkt "Sukkerarter, ialt" nederst til venstre på alle datasiderne. Denne værdi er summen af de analyserede værdier for de forskellige sukkerarter.
Jeg har ikke medtaget "Sukkerarter, ialt" på hjemmesiden.
Det vil altså sige, at "tilsat sukker" og "heraf sukker" ikke er det samme :-)
Man kan vel opstille følgende formel:
"heraf sukker" = "tilsat sukker" + naturligt forekommende sukker
Det er det bedste svar jeg kan give/videresende :-)
Mvh Lone
17 år22. november 2007 kl. 17:18
epm
#16
re: hjælp til indtastning af ny vare
Hej igen :o)
Det, der menes med ”heraf”… i næringsdeklarationer er altid undergrupper af hovedgruppen uanset hvordan de er havnet i fødevaren, altså netop uanset om det er tilsat eller forekommer naturligt i en af ingredienserne.
I kulhydraterne er der to muligheder: heraf sukkerarter (ikke heraf sukker) og heraf sukkeralkoholer.
Sukkerarter er mono- og di- saccharider, dvs ”frit” sukker, letoptageligt sukker fx vil saccharose indgå her, og sukkeralkoholer er fx sorbitol, xylitol osv.
”Tilsat” i den her brugte betydning betyder egentlig bare, at en ingrediens indgår i opskriften, ligegyldigt om den er naturlig eller ej. Når man så præcist siger ”tilsat sukker”, mener man som regel det rene kemiske stof saccharose, som er alm hvidt sukker. Mængden kan ikke ses direkte i næringsdeklarationen, men gættes ud fra ingredienslisten, da ingredienserne står efter faldende mængde. Kært barn kan dog have mange navne, og det er ikke ingredienser, man som fabrikant ønsker at fremhæve.
Det vigtigste at være opmærksom på er forskellen på mængden af kulhydrat total og mængden af sukkerarter. Den fortæller indirekte hvor meget langsomtoptageligt kulhydrat, der er i, fx stivelse.
”Tilsat” i deklarationsmæssig betydning betyder, at der er tale om tilsætningsstoffer, og de kan kendes på at de står i ingredienslisten efter fødevarerne med ordet ”tilsætningsstoffer” foran. De er ordnet i grupper efter teknologisk funktion. Fx vitaminer og mineraler betragtes som tilsætningsstoffer i fødevarer.
Elsebeth
Det, der menes med ”heraf”… i næringsdeklarationer er altid undergrupper af hovedgruppen uanset hvordan de er havnet i fødevaren, altså netop uanset om det er tilsat eller forekommer naturligt i en af ingredienserne.
I kulhydraterne er der to muligheder: heraf sukkerarter (ikke heraf sukker) og heraf sukkeralkoholer.
Sukkerarter er mono- og di- saccharider, dvs ”frit” sukker, letoptageligt sukker fx vil saccharose indgå her, og sukkeralkoholer er fx sorbitol, xylitol osv.
”Tilsat” i den her brugte betydning betyder egentlig bare, at en ingrediens indgår i opskriften, ligegyldigt om den er naturlig eller ej. Når man så præcist siger ”tilsat sukker”, mener man som regel det rene kemiske stof saccharose, som er alm hvidt sukker. Mængden kan ikke ses direkte i næringsdeklarationen, men gættes ud fra ingredienslisten, da ingredienserne står efter faldende mængde. Kært barn kan dog have mange navne, og det er ikke ingredienser, man som fabrikant ønsker at fremhæve.
Det vigtigste at være opmærksom på er forskellen på mængden af kulhydrat total og mængden af sukkerarter. Den fortæller indirekte hvor meget langsomtoptageligt kulhydrat, der er i, fx stivelse.
”Tilsat” i deklarationsmæssig betydning betyder, at der er tale om tilsætningsstoffer, og de kan kendes på at de står i ingredienslisten efter fødevarerne med ordet ”tilsætningsstoffer” foran. De er ordnet i grupper efter teknologisk funktion. Fx vitaminer og mineraler betragtes som tilsætningsstoffer i fødevarer.
Elsebeth
17 år22. november 2007 kl. 18:38
Lone
administrator
administrator
#17
re: hjælp til indtastning af ny vare
epm> Tak for de opklarende forklaringer :-)
17 år22. november 2007 kl. 18:53
administrator
Jeg forstår blot ikke det med at sætte kostfibre = 0. Foodcomp.dk tilegner hvert gram kostfiber 8 kJ, hvilket er det, jeg regner med og ikke 0.