hjælp til indtastning af ny vare
Du læser en tråd i debat > madital.dkiakob
#2
re: hjælp til indtastning af ny vare
Godt spørgsmål - jeg plejer at gøre som varedeklarationen siger. Dvs hvis der står "heraf sukkerarter" eller "heraf sukkeralkoholer" i varedeklarationen, så kommer det ind som sukker.
17 år20. november 2007 kl. 21:47
epm
#3
re: hjælp til indtastning af ny vare
Det skal man ikke. Varens indhold af protein, fedt og kulhydrat er totaler. "heraf"-tallene for fedtstoffer og sukkerarter er specifikke mængder for disse arter - naturligt forekommende såvel som tilsatte. Lige begrebet "tilsat sukker" skal findes i ingredienslisten som et stofnavn, der har noget med sukker at gøre, fx sukker, saccharose, fruktose, sirup osv.
Egentlig er det også lige meget om sukkeret er tilsat eller naturligt forekommende, sukker er sukker, dvs et veldefineret kemisk stof.
De vigtigste enkeltstofmængder, der er gode at have med her, er de tre fedtstofarter: mættede, flerumættede og enkeltumættede (kan også hedde polyumættede og monoumættede). Hvis de indtastes enkeltvis, skal den samlede mængde af det indtastede trækkes fra mængden af fedt totalt ovenfor.
Elsebeth
Egentlig er det også lige meget om sukkeret er tilsat eller naturligt forekommende, sukker er sukker, dvs et veldefineret kemisk stof.
De vigtigste enkeltstofmængder, der er gode at have med her, er de tre fedtstofarter: mættede, flerumættede og enkeltumættede (kan også hedde polyumættede og monoumættede). Hvis de indtastes enkeltvis, skal den samlede mængde af det indtastede trækkes fra mængden af fedt totalt ovenfor.
Elsebeth
17 år21. november 2007 kl. 12:05
Lone
administrator
administrator
#4
re: hjælp til indtastning af ny vare
Elsebeth> hvis der indtastes mættede, flerumættede og enkeltumættede skal tallene ikke trækkes fra den samlede mængde fedt. Som du skriver, er "fedt" udtryk for den totale mængde fedt. De øvrige tal er blot specifikationer af den totale mængde (hvis oplysningerne forefindes). De skal dermed ikke trækkes fra den totale mængde.
Protein, fedt og kulhydrat indtastes som på varedeklarationen.
F.eks. står der på blandingsproduktet "Kløverblomst":
Protein: 0-1 g
Kulhydrat: 0-1 g
Fedt: 75 g
heraf mættede fedtsyrer: 30 g
- enkeltumættede fedtsyrer 29 g
- flerumættede fedtsyrer 10 g
De 75 g indtastes under fedt og de 30, 29 og 10 gram indtastes som 30, 29 og 10 gram under fedtsyrerne.
Om du indtaster noget under tilsat sukker påvirker kun kolonnen "tilsat sukker" under oversigten. Dvs. om du indtaster noget i feltet "tilsat sukker", så påvirker det ikke den samlede mængde kulhydrater. "Tilsat sukker" er igen en specifikation.
Om sukker derimod skal indtastes som tilsat sukker, der bliver jeg lige svar skyldig indtil videre. Men jeg har skrevet en mail til fødevareinstituttet med dette spørgsmål. Jeg vender tilbage, så snart jeg har fået svar.
Mvh Lone
Protein, fedt og kulhydrat indtastes som på varedeklarationen.
F.eks. står der på blandingsproduktet "Kløverblomst":
Protein: 0-1 g
Kulhydrat: 0-1 g
Fedt: 75 g
heraf mættede fedtsyrer: 30 g
- enkeltumættede fedtsyrer 29 g
- flerumættede fedtsyrer 10 g
De 75 g indtastes under fedt og de 30, 29 og 10 gram indtastes som 30, 29 og 10 gram under fedtsyrerne.
Om du indtaster noget under tilsat sukker påvirker kun kolonnen "tilsat sukker" under oversigten. Dvs. om du indtaster noget i feltet "tilsat sukker", så påvirker det ikke den samlede mængde kulhydrater. "Tilsat sukker" er igen en specifikation.
Om sukker derimod skal indtastes som tilsat sukker, der bliver jeg lige svar skyldig indtil videre. Men jeg har skrevet en mail til fødevareinstituttet med dette spørgsmål. Jeg vender tilbage, så snart jeg har fået svar.
Mvh Lone
17 år21. november 2007 kl. 12:48
epm
#5
re: hjælp til indtastning af ny vare
Ok, det var jeg ikke opmærksom på! Vi har haft en lignende diskussion om fiskeoliekapsler, men der handlede det om en anden opdeling af fedtsyrerne i omega-3, -6 osv.
Vedr. sukker, forstår jeg stadig ikke helt, hvad begrebet "tilsat sukker" skal bruges til her, andet end til et signal om "tomme kalorier". Dvs. defineret præcist som tilsat saccarose, alm. rent hvidt sukker.
Sukker (som energibegreb) kan tilsættes fødevarer i mange varianter, hvoraf nogle er mere naturlige end andre. De rene kemiske stoffer kan betragtes som tomme kalorier, idet de tilfører en sukkerart og intet andet, og de virker hurtigt. De naturlige som fx sirup og honning tilfører tillige en række udefinerede sporstoffer, som kunne være nyttige i anden sammenhæng, men energiindholdet er altså det samme, og de virker også hurtigt.
Mere interessante er de langkædede sukkerarter som fx stivelse, der optages langsomt, og dermed hindrer for store udsving i blodsukkeret.
Det kunne være meget relevant at tilføje begrebet glykæmisk index, der beskriver hvor hurtigt sukkeret forbrændes, men det findes nok ikke i databasen?
Elsebeth
Vedr. sukker, forstår jeg stadig ikke helt, hvad begrebet "tilsat sukker" skal bruges til her, andet end til et signal om "tomme kalorier". Dvs. defineret præcist som tilsat saccarose, alm. rent hvidt sukker.
Sukker (som energibegreb) kan tilsættes fødevarer i mange varianter, hvoraf nogle er mere naturlige end andre. De rene kemiske stoffer kan betragtes som tomme kalorier, idet de tilfører en sukkerart og intet andet, og de virker hurtigt. De naturlige som fx sirup og honning tilfører tillige en række udefinerede sporstoffer, som kunne være nyttige i anden sammenhæng, men energiindholdet er altså det samme, og de virker også hurtigt.
Mere interessante er de langkædede sukkerarter som fx stivelse, der optages langsomt, og dermed hindrer for store udsving i blodsukkeret.
Det kunne være meget relevant at tilføje begrebet glykæmisk index, der beskriver hvor hurtigt sukkeret forbrændes, men det findes nok ikke i databasen?
Elsebeth
17 år21. november 2007 kl. 13:25
Lone
administrator
administrator
#6
re: hjælp til indtastning af ny vare
Du har ret i, at det tilsatte sukker kun er et udtryk for tomme kalorier her på siden - men det synes jeg nu også er et ret vigtigt punkt, man bliver nogle gange overrasket.
Det glykæmiske index er desværre ikke i databasen, men der kan bl.a. tilsat sukker og kostfibre være med til at give en god indikation? Jo flere kostfibre, jo bedre :-) Og jo lavere GI ... så vidt jeg ved?
Mvh Lone
Det glykæmiske index er desværre ikke i databasen, men der kan bl.a. tilsat sukker og kostfibre være med til at give en god indikation? Jo flere kostfibre, jo bedre :-) Og jo lavere GI ... så vidt jeg ved?
Mvh Lone
17 år21. november 2007 kl. 13:35
epm
#7
re: hjælp til indtastning af ny vare
Ikke helt. Groft sagt består sukkerarternes "verden" af byggeklodserne "monosaccharider", fx fruktose, glukose osv. Enkeltmolekyler, der ofte findes i frugt .
Disse samles så to og to til disaccharider og til nogle meget lange kæder.
Disacchariderne, herunder alm sukker, optages næsten lige så hurtigt som monosaccharider.
De langkædede som fx stivelse og fibre optages langsomt fordi de (groft sagt) nedbrydes et sukkermolekyle ad gangen, så kæden bliver kortere og kortere mens den passerer fordøjelsessystemet.
Fibrene er kendetegnet ved, at de er stort set ufordøjelige, men sætter systemet på arbejde når det forsøger at nedbryde. (findes som fx cellulose fx i planternes cellevægge) De tælles ikke med i næringsdeklarationens "kulhydrat".
De alm. langkædede stivelser i brød, pasta, ris, rodfrugter osv (stivelse er planternes sukkerlager) er de vigtigste, fordi de fordøjes og tilfører kroppen sukker i en lind strøm. De udjævner /stabiliserer blodsukkeret over dagen og mindsker sultfornemmelsen.
Sukkeralkoholerne er kemiske varianter, som optræder i mindre mængder, som ikke har ret stor betydning for energiindtaget. De anvendes typisk som sødestoffer og virker afførende hvis man får for meget.
I det glykæmiske index er ren glukose = 100, med andre ord: "det går lige i blodet".
Jo lavere GI, jo bedre, men fibrene er praktisk taget 0, så det er stivelserne, der er bedst.
Disse samles så to og to til disaccharider og til nogle meget lange kæder.
Disacchariderne, herunder alm sukker, optages næsten lige så hurtigt som monosaccharider.
De langkædede som fx stivelse og fibre optages langsomt fordi de (groft sagt) nedbrydes et sukkermolekyle ad gangen, så kæden bliver kortere og kortere mens den passerer fordøjelsessystemet.
Fibrene er kendetegnet ved, at de er stort set ufordøjelige, men sætter systemet på arbejde når det forsøger at nedbryde. (findes som fx cellulose fx i planternes cellevægge) De tælles ikke med i næringsdeklarationens "kulhydrat".
De alm. langkædede stivelser i brød, pasta, ris, rodfrugter osv (stivelse er planternes sukkerlager) er de vigtigste, fordi de fordøjes og tilfører kroppen sukker i en lind strøm. De udjævner /stabiliserer blodsukkeret over dagen og mindsker sultfornemmelsen.
Sukkeralkoholerne er kemiske varianter, som optræder i mindre mængder, som ikke har ret stor betydning for energiindtaget. De anvendes typisk som sødestoffer og virker afførende hvis man får for meget.
I det glykæmiske index er ren glukose = 100, med andre ord: "det går lige i blodet".
Jo lavere GI, jo bedre, men fibrene er praktisk taget 0, så det er stivelserne, der er bedst.
17 år21. november 2007 kl. 15:26
Lone
administrator
administrator
#8
atre: hjælp til indtastning af ny vare
Du skriver, at: De (kostfibrene) tælles ikke med i næringsdeklarationens "kulhydrat".
Følgende er fra foodcomp.dk:
Totalt kulhydrat er defineret ved differensmetoden som
totalt kulhydrat [g/100 g] = tørstof [g/100 g] - (protein [g/100 g] + fedt [g/100 g] + aske [g/100 g])
mens tilgængeligt kulhydrat defineres som
tilgængeligt kulhydrat [g/100 g] = totalt kulhydrat [g/100 g] - kostfibre [g/100 g])
Dvs. står der i en næringsdeklaration:
kulhydrat: 50g
kostfibre: 5g
så er der 5g kostfibre og 45g "andet kulhydrat/tilgængeligt kulhydrat". Dvs. der er i alt 5x8 kJ + 45x17 kJ.
Ifølge foodcomp.dk:
17 kJ/g for protein
37 kJ/g for fedt
17 kJ/g for tilgængeligt kulhydrat
8 kJ/g for kostfibre
29 kJ/g for alkohol
Det lyder som om, at du vil sige, at der er 55g kulhydrat i alt i mit eksempel?
Følgende er fra foodcomp.dk:
Totalt kulhydrat er defineret ved differensmetoden som
totalt kulhydrat [g/100 g] = tørstof [g/100 g] - (protein [g/100 g] + fedt [g/100 g] + aske [g/100 g])
mens tilgængeligt kulhydrat defineres som
tilgængeligt kulhydrat [g/100 g] = totalt kulhydrat [g/100 g] - kostfibre [g/100 g])
Dvs. står der i en næringsdeklaration:
kulhydrat: 50g
kostfibre: 5g
så er der 5g kostfibre og 45g "andet kulhydrat/tilgængeligt kulhydrat". Dvs. der er i alt 5x8 kJ + 45x17 kJ.
Ifølge foodcomp.dk:
17 kJ/g for protein
37 kJ/g for fedt
17 kJ/g for tilgængeligt kulhydrat
8 kJ/g for kostfibre
29 kJ/g for alkohol
Det lyder som om, at du vil sige, at der er 55g kulhydrat i alt i mit eksempel?
17 år21. november 2007 kl. 18:19
epm
#9
re: atre: hjælp til indtastning af ny vare
Ja, forskellen ligger i ordet "tilgængelig". Kostfibrene "forsvandt" ud af kulhydraterne i 1992/93.
Man beregner dem/måler, men næringsdeklarerer dem ikke.
BEK nr 198 af 20/03/1992/Bekendtgørelse om næringsdeklaration m.v. af færdigpakkede levnedsmidler : Kulhydrat: ethvert kulhydrat, som fordøjes og omsættes i menneskets stofskifte, herunder sukkeralkoholer.
VEJ nr 15111 af 30/09/1993/Vejledning om næringsdeklaration af færdigpakkede levnedsmidler:
Definitionen på kulhydrat er ny, idet man ikke længere medtager kostfibre i kulhydratberegningen. Samtidig fremgår det af bekendtgørelsen (1), at et levnedsmiddels energiværdi beregnes ud fra dets indhold af kulhydrat, protein, fedt, alkohol og organisk syre. Kostfibre tildeles således energiværdien 0, og det betyder, at man ved beregning af kulhydrat ved differensmetoden i givet fald skal trække indholdet af kostfibre fra. Samtidig skal man være opmærksom på, at kulhydratgruppen sukkeralkoholer har en anden omregningsfaktor end det resterende kulhydrat (se også afsnit 3.7).
Man beregner dem/måler, men næringsdeklarerer dem ikke.
BEK nr 198 af 20/03/1992/Bekendtgørelse om næringsdeklaration m.v. af færdigpakkede levnedsmidler : Kulhydrat: ethvert kulhydrat, som fordøjes og omsættes i menneskets stofskifte, herunder sukkeralkoholer.
VEJ nr 15111 af 30/09/1993/Vejledning om næringsdeklaration af færdigpakkede levnedsmidler:
Definitionen på kulhydrat er ny, idet man ikke længere medtager kostfibre i kulhydratberegningen. Samtidig fremgår det af bekendtgørelsen (1), at et levnedsmiddels energiværdi beregnes ud fra dets indhold af kulhydrat, protein, fedt, alkohol og organisk syre. Kostfibre tildeles således energiværdien 0, og det betyder, at man ved beregning af kulhydrat ved differensmetoden i givet fald skal trække indholdet af kostfibre fra. Samtidig skal man være opmærksom på, at kulhydratgruppen sukkeralkoholer har en anden omregningsfaktor end det resterende kulhydrat (se også afsnit 3.7).
17 år21. november 2007 kl. 19:05
epm
#10
re: atre: hjælp til indtastning af ny vare
- Men derfor tilhører de stadig naturligt/kemisk set kulhydratgruppen.
17 år21. november 2007 kl. 20:14
kulhydrat "x" g
- heraf sukker "x" g
skal jeg så taste sukkeret ind nogle steder, for det er vel ikke nødvendigvis tilsat sukker?
Eller skal jeg bare se bort fra dette og kun indtaste det hele under kulhydrat??