#2 af deadea (slettet)
Hvad er det jeg bør kigge efter på mad etiketten?
Du læser en tråd i debat > vægttabdeadea (slettet)
#2
re: Hvad er det jeg bør kigge efter på mad etiketten?
Hej annamaria
Jeg går somregel bare ud fra hvor mange kJ/100 gram varen indeholder. Det står entet betegnet med den gamle betegnelse kcal (kilokalorier) eller kJ (kilojoule), mit råd er at vænne sig til kJ, da den anden er på vej ud. kJ tallet er omkring 4 gange højere end kcal tallet.
Jeg prøver normalt at holde mig fra ting over 600kJ/100g. Men det er også lidt firkantet at sige det sådan, for nogle ting spiser man meget lidt af, og der er det jo så okay at energiindholdet er lidt højt, fx pålæg som sild hvor det er helt oppe på 1000.
HVis du taster ind her et lille stykke tid, får du super nemt og hurtigt en god fornemmelse af at se hvor dine syndere er, i løbet af en normal dag og derved også hvad du skal gå uden om når du er ude at handle.
Men kig efter den totale energimængde i varen. Hvis man bare skal tabe sig, skal man bare have et energiunderskud, og så er det lige meget hvorfra energien kommer.
Hvis du vil have den rigtige fordeling mellem protein, kulhydrat og fedt er det nemmeste vist at taste ALT man spiser flittigt ind og se om man rammer rigtigt.
Håber det kunne hjælpe, eller må du bare spørge mere ind
:)
Jeg går somregel bare ud fra hvor mange kJ/100 gram varen indeholder. Det står entet betegnet med den gamle betegnelse kcal (kilokalorier) eller kJ (kilojoule), mit råd er at vænne sig til kJ, da den anden er på vej ud. kJ tallet er omkring 4 gange højere end kcal tallet.
Jeg prøver normalt at holde mig fra ting over 600kJ/100g. Men det er også lidt firkantet at sige det sådan, for nogle ting spiser man meget lidt af, og der er det jo så okay at energiindholdet er lidt højt, fx pålæg som sild hvor det er helt oppe på 1000.
HVis du taster ind her et lille stykke tid, får du super nemt og hurtigt en god fornemmelse af at se hvor dine syndere er, i løbet af en normal dag og derved også hvad du skal gå uden om når du er ude at handle.
Men kig efter den totale energimængde i varen. Hvis man bare skal tabe sig, skal man bare have et energiunderskud, og så er det lige meget hvorfra energien kommer.
Hvis du vil have den rigtige fordeling mellem protein, kulhydrat og fedt er det nemmeste vist at taste ALT man spiser flittigt ind og se om man rammer rigtigt.
Håber det kunne hjælpe, eller må du bare spørge mere ind
:)
16 år29. april 2008 kl. 21:31
Kirsten P (slettet)
#3
re: Hvad er det jeg bør kigge efter på mad etiketten?
på det-sunde-valg.dk kan du finde en indkøbsguide hvor du kan se hvad du skal kigge efter. Det er meget for enkelt at sige at man går efter ting hvor der maks er 600kj/100g og jeg er ikke enig i at det er lige meget hvor energien kommer fra
16 år29. april 2008 kl. 22:00
deadea (slettet)
#4
re: Hvad er det jeg bør kigge efter på mad etiketten?
Et meget groft råd, som jeg også fremhæver. Og nej enig, self er de ikke lige meget hvor energien kommer fra, bare svært at overskue det når man står med etikketten i hånden jo, specielt hvis man er ny og uøvet i det.
16 år29. april 2008 kl. 22:33
bruger slettet
#5
re: Hvad er det jeg bør kigge efter på mad etiketten?
okay tak! jeg vil tjekke den hjemmeside-Kirsten P
og Deadea dine ord var nu brugbare, dog mht. du siger at jeg kan intaste det heirnde, det har jeg godt læst folk gør men hvor det kan jeg ikke finde ud af :S og eneste jeg har set er jeg kan skrive ned hvad jeg skriver i gram, men hvis jeg ikke aner hvad mine potioner er i gram, er det eneste jeg kan gøre at veje det?
og Deadea dine ord var nu brugbare, dog mht. du siger at jeg kan intaste det heirnde, det har jeg godt læst folk gør men hvor det kan jeg ikke finde ud af :S og eneste jeg har set er jeg kan skrive ned hvad jeg skriver i gram, men hvis jeg ikke aner hvad mine potioner er i gram, er det eneste jeg kan gøre at veje det?
16 år30. april 2008 kl. 00:38
bruger slettet
#6
Hvad er det jeg bør kigge efter på mad etiketten?
MERE SPECIFIKT SPØRGSMÅL:
jeg har nu undersøgt et par etiketter herhjemme,
og de siger fks : fedt: 5%,8%12%32% osv.
Calorierer fks: 120 , 50, osv.
Har nogen som heslt et godt råd til gå altid efter ting gerne med mindre end 5% eller aldrig køb med højere end 5% i dagligvarer.
Og mht. calorier? 120 er det meget eller lidt? jeg her ingen fornemmesle når det kommer dertil og hvad er et godt max calorier i et produkt før det begynder at blive usundt? Da jeg er 17 år og ikke overvægtigt, men bare altid har haft en rundere mavse end hvad jeg synes jeg burde have er små retnings linjer for når jeg er ud eog købe ind egentlig nok, veje hver min potion osv, er jeg ikke endnu i behov for føler jeg.
jeg har nu undersøgt et par etiketter herhjemme,
og de siger fks : fedt: 5%,8%12%32% osv.
Calorierer fks: 120 , 50, osv.
Har nogen som heslt et godt råd til gå altid efter ting gerne med mindre end 5% eller aldrig køb med højere end 5% i dagligvarer.
Og mht. calorier? 120 er det meget eller lidt? jeg her ingen fornemmesle når det kommer dertil og hvad er et godt max calorier i et produkt før det begynder at blive usundt? Da jeg er 17 år og ikke overvægtigt, men bare altid har haft en rundere mavse end hvad jeg synes jeg burde have er små retnings linjer for når jeg er ud eog købe ind egentlig nok, veje hver min potion osv, er jeg ikke endnu i behov for føler jeg.
16 år30. april 2008 kl. 02:54
deadea (slettet)
#7
re: Hvad er det jeg bør kigge efter på mad etiketten?
Det er svært at sige sådan nogle grund regler for hvad der er sundt og ikke er. Kommer an på hvordan du i forvejen spiser, hvis du måske får for lidt fedt, så ville det jo være sundt for dig at købe noget der kunne forskyde denne balance lidt, men hvis du får for meget fedt, så ja så skal du passe på der ikke er for meget af dette i det du køber.
Hvis alt du spiste indeholdt mindre end 5% fedt ville du blive frygteligt fejlernæret, du har brug for meget mere fedt. De kloge siger at ens energifordeling af kalorierne skal ligge således, E står bare for energi:
Protein: 10-20 E% (mål: 15 E%)
Fedt: 25-35 E% (mål: 30 E%)
Kulhydrat: 50-60 E% (mål: 55 E%)
Alkohol:0-5 E%
Men i nogle produkter er det fint de er så lave, så kan man jo få lov at "synde" med en bøf, som indeholder ekstra meget fedt, til aftensmaden.
Du bliver ved med at skrive Cal. En calorie er en for lille betegnelse til at vi gider regne med den, vi ganger den lidt op og kalder den kcal (KILO calorie). Men tag og regn i kJ istedet, det bliver brugt mere og mere.
HVis du mente om 120kcal er meget, så nej ville jeg ikke synes. lige på stående fod er det vist nok lidt mindre end hvad en kartoffel og en fed fisk indeholder, men en del mere end hvad grønsager indeholder.
Hvis alt du spiste indeholdt mindre end 5% fedt ville du blive frygteligt fejlernæret, du har brug for meget mere fedt. De kloge siger at ens energifordeling af kalorierne skal ligge således, E står bare for energi:
Protein: 10-20 E% (mål: 15 E%)
Fedt: 25-35 E% (mål: 30 E%)
Kulhydrat: 50-60 E% (mål: 55 E%)
Alkohol:0-5 E%
Men i nogle produkter er det fint de er så lave, så kan man jo få lov at "synde" med en bøf, som indeholder ekstra meget fedt, til aftensmaden.
Du bliver ved med at skrive Cal. En calorie er en for lille betegnelse til at vi gider regne med den, vi ganger den lidt op og kalder den kcal (KILO calorie). Men tag og regn i kJ istedet, det bliver brugt mere og mere.
HVis du mente om 120kcal er meget, så nej ville jeg ikke synes. lige på stående fod er det vist nok lidt mindre end hvad en kartoffel og en fed fisk indeholder, men en del mere end hvad grønsager indeholder.
16 år30. april 2008 kl. 12:12
deadea (slettet)
#8
re: Hvad er det jeg bør kigge efter på mad etiketten?
Hatten af for at du "gider" bruge tid på at sætte dig ind i hvad der er sundt og ikke er. Man gør sig selv en tjeneste ved det.
Prøv også at søg rundt på nettet, mange sider forklare det meget bedre end det jeg prøver på.
Du indtater herinde ved at føre musen op til "mad" (oppe i venstre hjørne), der kommer nogle valgmuligheder op, og du trykker på "indtast mad). Og her kan du så finde varen du har spist og indtaste hvor mange gram af den du har spist. Og nej, der er ingen anden vej udenom end at veje den. ihvertfald ikke her i starten, når man har gjort de lidt tid bliver med god til at vide hvad tingene vejer uden at behøve veje dem.
Selvom det er super besværligt i starten, hjælper det virkeligt en til at se, hvor det er man går galt i byen med det man propper indenbords.
Prøv også at søg rundt på nettet, mange sider forklare det meget bedre end det jeg prøver på.
Du indtater herinde ved at føre musen op til "mad" (oppe i venstre hjørne), der kommer nogle valgmuligheder op, og du trykker på "indtast mad). Og her kan du så finde varen du har spist og indtaste hvor mange gram af den du har spist. Og nej, der er ingen anden vej udenom end at veje den. ihvertfald ikke her i starten, når man har gjort de lidt tid bliver med god til at vide hvad tingene vejer uden at behøve veje dem.
Selvom det er super besværligt i starten, hjælper det virkeligt en til at se, hvor det er man går galt i byen med det man propper indenbords.
16 år30. april 2008 kl. 12:18
bagpå madvarer og drikke?????
Har et ønske om vægt tap på 5-10 kg.
Men etikkerne bagpå varer er meget uoverksueligt for mig og synes jeg har fået så mange forskellige tips til hvad at kigge for , for at vide sig sikker på om det er sundt eller ej. men ja hvad kigger i efter?
fedt procenten? Calorierne? Trans fat? osv??
Hjjæææælp!
OG hvad et godt udgangspunkt eks. alt med fedt procenter under 5g er godt eller hvorledes?