#2 af Lone (administrator)
Fedtprocenten
Du læser en tråd i debat > madital.dkLone
administrator
administrator
#2
re: Fedtprocenten
Hej Marianne,
Jeg følger rådene fra Nordiske Næringsstof Anbefalinger 2004 (Eng: Nordic Nutrition Recommendations 2004). De anbefaler, at fedtenergiprocenten ligger imellem 25 og 35%.
Man er ikke så "fedtforskrækket" (som det har fået som tilnavn) længere, da fedt er en nødvendighed for, at kroppens processer kan foregå.
Mvh Lone
Jeg følger rådene fra Nordiske Næringsstof Anbefalinger 2004 (Eng: Nordic Nutrition Recommendations 2004). De anbefaler, at fedtenergiprocenten ligger imellem 25 og 35%.
Man er ikke så "fedtforskrækket" (som det har fået som tilnavn) længere, da fedt er en nødvendighed for, at kroppens processer kan foregå.
Mvh Lone
17 år17. januar 2007 kl. 15:41
marianne62 (slettet)
#3
re: re: Fedtprocenten
OK - tak
Jeg mener dog at have læst, at animalsk fedt ingen gavnlig effekt har, og det fedt man skal have skal være vegetabilsk. Noget med at vitaminer m.m. transporteres af dette fedt, mens det animalske lagrer sig direkte i vores "nøddepoter" til dårlige tider (hungersnød) !!
De fleste dage ligger jeg på ca. 20-23% og det kan da godt være, jeg burde prøve at hæve det lidt, måske ved hjælp af nødder eller lidt mere olie i min mad.
Mvh. Marianne
Jeg mener dog at have læst, at animalsk fedt ingen gavnlig effekt har, og det fedt man skal have skal være vegetabilsk. Noget med at vitaminer m.m. transporteres af dette fedt, mens det animalske lagrer sig direkte i vores "nøddepoter" til dårlige tider (hungersnød) !!
De fleste dage ligger jeg på ca. 20-23% og det kan da godt være, jeg burde prøve at hæve det lidt, måske ved hjælp af nødder eller lidt mere olie i min mad.
Mvh. Marianne
17 år17. januar 2007 kl. 22:23
Lone
administrator
administrator
#4
re: re: re: Fedtprocenten
Hej Marianne,
Jeg vil lige tilføje lidt til dette spørgsmål.
Før 2004 lå anbefalingerne mht. fedtenergiprocenten på max. 30E%
I rapporten fra NNA 2004 anbefaler de, at man har et indtag på imellem 25E% og op til 35E% fra fedt.
Men du har ret, hvis man går et lag dybere end bare at tale om energiprocenter. Når man taler om animalsk og vegetabilsk fedt, går jeg ud fra, at du hentyder til fedtsyrefordelingen (altså mættede, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer). Denne er også medtaget på oversigten. Og her er det rigtigt, at anbefalingerne er, at man indtager flere af de umættede fedtsyrer end af de mættede (de mættede må meget gerne komme helt ned på 0%, men dette er i praksis umuligt, da fedtet i maden indeholder alle 3 fedtsyrer - det man skal lægge mærke til er derfor fordelingen af de 3 fedtsyrer).
Hvorfor har fedtet fået en minimum grænse?
For det første har man fundet ud af, at fedtet har betydning for visse processer i vores legeme.
Fedtet har også en anden regulerende effekt - nemlig på vores mæthed. Så hvis vi får for lidt af dette, føler vi os simpelthen ikke mætte. Og lige pludselig vil vi opleve en trang til at få noget fedt.
Ovenstående er det nærmeste jeg kan komme et godt svar på nuværende tidspunkt.
Mvh Lone
Jeg vil lige tilføje lidt til dette spørgsmål.
Før 2004 lå anbefalingerne mht. fedtenergiprocenten på max. 30E%
I rapporten fra NNA 2004 anbefaler de, at man har et indtag på imellem 25E% og op til 35E% fra fedt.
Men du har ret, hvis man går et lag dybere end bare at tale om energiprocenter. Når man taler om animalsk og vegetabilsk fedt, går jeg ud fra, at du hentyder til fedtsyrefordelingen (altså mættede, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer). Denne er også medtaget på oversigten. Og her er det rigtigt, at anbefalingerne er, at man indtager flere af de umættede fedtsyrer end af de mættede (de mættede må meget gerne komme helt ned på 0%, men dette er i praksis umuligt, da fedtet i maden indeholder alle 3 fedtsyrer - det man skal lægge mærke til er derfor fordelingen af de 3 fedtsyrer).
Hvorfor har fedtet fået en minimum grænse?
For det første har man fundet ud af, at fedtet har betydning for visse processer i vores legeme.
Fedtet har også en anden regulerende effekt - nemlig på vores mæthed. Så hvis vi får for lidt af dette, føler vi os simpelthen ikke mætte. Og lige pludselig vil vi opleve en trang til at få noget fedt.
Ovenstående er det nærmeste jeg kan komme et godt svar på nuværende tidspunkt.
Mvh Lone
17 år22. januar 2007 kl. 11:32
Jeg synes, det er meget svært at opnå smiley i energi fordelingen.
Jeg har for det meste en sur smiley her, fordi min fedtprocent er for lav.
Er det umiddelbart ikke sundere, at have en så lav fedtprocent som muligt?
Jeg ved godt, at man skal have lidt fedt, men kan det passe, at det optimale er at komme over 25%?
Hvis man f.eks. har indtaget 1500 kcal, er det så ikke bedre at en stor del
heraf er kulhydrater, som jo er lette at forbrænde, og som kræver at kroppen skal bruge ekstra energi for at lagre det eventuelt overskydende kcal indtag som fedtdepoter.
Mvh. Marianne