Når du køber er produkt, eks brød, er kcal angivet pr 100 g af det produkt i den tilstand det nu er i. Dvs du kan roligt veje dine købte boller af, og bare bruge de givne oplysninger.
Det kan straks blive lidt mere tricky hvis du køber færdig dej, for så er kcal opgivet for dejen. Nogle gange er der dog både angivet for dejen og for det bagte produkt.
#2 af Fluffy82
Jeg skulle bage boller den ene dag og da dejen var færdig og tastet ind på siden, kunne jeg jo se, hvor mange gram jeg havde puttet i opskriften. Jeg vidste også hvor mange boller, jeg havde bagt, så jeg dividerede bare ud og så vidste jeg hvad hver enkelt bolle vejede og hvor meget den skulle tastes ind som efter at den var bagt.
Men... Hver bolle vejer jo mindre efter den er bagt fordi noget af væsken fordamper.
Nu kommer spørgsmålet så... I det her tilfælde kunne jeg selv vide, hvad det havde vejet inden det blev bagt, men hvad med når jeg køber noget brød af en eller anden slags... Når jeg vejer det, så vejer det jo mindre end det oprindelig havde gjort - færre gram end det der er puttet i opskriften fra starten af - og hvad tager man så efter?
Er det mere rigtigt at gå efter den vægt, som bollerne vejer efter de er bagt eller den vægt som de har inden?
Hvad med det brød som vi køber - er ernæringsindholdet regnet ud fra den tørre vægt hvor noget af væsken er fordampet eller den våde vægt med det antal gram der oprindeligt er i opskriften?
Hvis man tager efter når noget er f.eks. bagt, snyder man så ikke hvad angår kalorieindholdet?
Eftersom at vand ikke har nogen kalorier i sig, så vil brødet blive mere kompakt og veje mindre, men de ting, som er i brødet udover vand og som er kalorieholdige er der jo stadig i samme mængde, men antallet af gram gør en forskel i forhold til når man taster ind hvor mange gram der er spist af det ene og andet.
Er der nogen der har et svar på det eller bare nogle bud? Ved ikke om der mon er andre der har spekuleret over det samme? :-)