Opskrift på sundt brød
Du læser en tråd i debat > kostveile
#2
re: Opskrift på sundt brød
Brusebadsboller (min egen tilrettede)
1 l koldt vand
10g gær
1 spsk salt
500g 3 kornsblanding
250 g knækkede rugkerner
100g valnødder
50g græskarkerner
ca. 1 kilo rugmel.
gæren røres ud i det kolde vand med salt.
Resten af mel og kerne tilsættes. Konsistensen skal ca. være som havregrød (kerner suger væden i løbet af natten)
Dejen stilles i køleskabet natten over - kan gemmes ca. 3 dage.
Bollerne laves med 2 spiseskeer og trykkes lidt flade.
Ovnen tændes på 200 grader og bollerne sættes ind med det samme. De skal bage ca. 30 min. (jeg kan godt lide at de bliver meget sprøde)
Mel og kerner kan varieres efter smag. Der kan også tilsættes tørret frugt, men det bliver meget opsvulmet når det står.
Jeg varierer lidt med f.eks. speltflager, solsikkerkerner eller mandler afhængig af hvad jeg lige har - men ovenstående er min favorit.
1 l koldt vand
10g gær
1 spsk salt
500g 3 kornsblanding
250 g knækkede rugkerner
100g valnødder
50g græskarkerner
ca. 1 kilo rugmel.
gæren røres ud i det kolde vand med salt.
Resten af mel og kerne tilsættes. Konsistensen skal ca. være som havregrød (kerner suger væden i løbet af natten)
Dejen stilles i køleskabet natten over - kan gemmes ca. 3 dage.
Bollerne laves med 2 spiseskeer og trykkes lidt flade.
Ovnen tændes på 200 grader og bollerne sættes ind med det samme. De skal bage ca. 30 min. (jeg kan godt lide at de bliver meget sprøde)
Mel og kerner kan varieres efter smag. Der kan også tilsættes tørret frugt, men det bliver meget opsvulmet når det står.
Jeg varierer lidt med f.eks. speltflager, solsikkerkerner eller mandler afhængig af hvad jeg lige har - men ovenstående er min favorit.
13 år30. maj 2011 kl. 16:14
kk1001 (slettet)
#3
re: Opskrift på sundt brød
Lyder spændende... tak!
13 år30. maj 2011 kl. 23:10
Slettet indlæg
#4
Brugeren har valgt at få sine indlæg slettet.
13 år30. maj 2011 kl. 23:52
kk1001 (slettet)
#5
re: Opskrift på sundt brød
Müsliboller
(Set på Go´Morgen Danmark den 6. juni 2011)
Ingredienser: (til 15 stk.)
25 g gær,
1 1/2 dl lunkent vand,
1 dl A38 Cheasy 0,1%,
1 tsk. salt,
1 spsk. honning,
1 spsk. olie,
1 æg,
50 g hakkede hasselnødder,
50 g hørfrø,
50 g havregryn,
50 g cornflakes,
25 g mørk groftrevet chokolade,
50 g rosiner,
350 g hvedemel
Fremgangsmåde:
Udrør gæren i det lunkne vand sammen med A38. Tilsæt de øvrige ingredienser.
Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, indtil dejen er smidig, men stadig lidt klistret.
Dæk dejen med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve lunt i cirka en time.
Slå dejen ned og form den til boller, cirka 14 stk. Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve i cirka 20 minutter.
Brug eventuelt lidt sammenpisket æg eller vand til at pensle bollerne med.
Bag bollerne ved 180 grader i cirka 20 minutter.
(Set på Go´Morgen Danmark den 6. juni 2011)
Ingredienser: (til 15 stk.)
25 g gær,
1 1/2 dl lunkent vand,
1 dl A38 Cheasy 0,1%,
1 tsk. salt,
1 spsk. honning,
1 spsk. olie,
1 æg,
50 g hakkede hasselnødder,
50 g hørfrø,
50 g havregryn,
50 g cornflakes,
25 g mørk groftrevet chokolade,
50 g rosiner,
350 g hvedemel
Fremgangsmåde:
Udrør gæren i det lunkne vand sammen med A38. Tilsæt de øvrige ingredienser.
Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, indtil dejen er smidig, men stadig lidt klistret.
Dæk dejen med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve lunt i cirka en time.
Slå dejen ned og form den til boller, cirka 14 stk. Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve i cirka 20 minutter.
Brug eventuelt lidt sammenpisket æg eller vand til at pensle bollerne med.
Bag bollerne ved 180 grader i cirka 20 minutter.
13 år6. juni 2011 kl. 13:01
kk1001 (slettet)
#6
re: Opskrift på sundt brød
Grove snegle
(endnu en opskrift fra Go Morgen Danmark den 6. juni 2011)
Ingredienser: (til 16 stk.)
3 dl lunkent vand,
25 g gær,
1 spsk. olie,
1 tsk. honning,
1 tsk. salt,
70 g koncentreret tomatpuré,
150 g fuldkornshvedemel,
150 g hvid hvede,
150 g hvedemel,
Fyld:
6 spsk. pesto
eller 6 spsk. hakket persille,
100 g revet Cheasy ost
Fremgangsmåde:
Rør gæren ud i vandet i en skål. Tilsæt olie, honning, salt, tomatpuré og mel. Ælt dejen godt sammen.
Lad dejen hæve i 30 minutter. Rul herefter dejen ud i en firkant (20x35 cm), der er cirka 1/2 cm tyk.
Fordel fyldet på dejen i et jævnt lag.
Rul dejen som en roulade og skær i 16 lige store stykker. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad sneglene efterhæve i yderligere 10 minutter.
Brug sammenpisket æg, vand eller kold kaffe til at pensle sneglene med.
Bag sneglene ved 180 grader i 10-15 minutter.
Tip: Hold altid lidt mel tilbage, så dejen ikke bliver for fast. Du kan altid tilsætte ekstra mel.
Du kan variere fyldet med kød og lignende.
Ps. jeg har ikke afprøvet opskrifterne fra Go´Morgen - så hører gerne hvis andre vover sig til at testbage....:-)
(endnu en opskrift fra Go Morgen Danmark den 6. juni 2011)
Ingredienser: (til 16 stk.)
3 dl lunkent vand,
25 g gær,
1 spsk. olie,
1 tsk. honning,
1 tsk. salt,
70 g koncentreret tomatpuré,
150 g fuldkornshvedemel,
150 g hvid hvede,
150 g hvedemel,
Fyld:
6 spsk. pesto
eller 6 spsk. hakket persille,
100 g revet Cheasy ost
Fremgangsmåde:
Rør gæren ud i vandet i en skål. Tilsæt olie, honning, salt, tomatpuré og mel. Ælt dejen godt sammen.
Lad dejen hæve i 30 minutter. Rul herefter dejen ud i en firkant (20x35 cm), der er cirka 1/2 cm tyk.
Fordel fyldet på dejen i et jævnt lag.
Rul dejen som en roulade og skær i 16 lige store stykker. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad sneglene efterhæve i yderligere 10 minutter.
Brug sammenpisket æg, vand eller kold kaffe til at pensle sneglene med.
Bag sneglene ved 180 grader i 10-15 minutter.
Tip: Hold altid lidt mel tilbage, så dejen ikke bliver for fast. Du kan altid tilsætte ekstra mel.
Du kan variere fyldet med kød og lignende.
Ps. jeg har ikke afprøvet opskrifterne fra Go´Morgen - så hører gerne hvis andre vover sig til at testbage....:-)
13 år6. juni 2011 kl. 13:05
Portioner 20-25 stk.
Ingredienser:
3 dl 5-kornsblanding (heraf evt. andet korn og frø)
2 æg
3 dl vand
1 dl Tykmælk, A38 eller yoghurt naturel (mager)
4 dl minimælk
50 gr gær
3 spsk olie
2-3 tsk groft salt
2 tsk sukker eller sødemiddel i tilsvarende mængde(se bag på flasken)
ca. 16 dl mel – heraf f.eks. 2-3 dl speltmel, rugmel, grove speltflager (eller hvad man har)
5-kornsblandingen koges i vandet ca. 3 min. – afkøles lidt.
Tykmælk og mælk lunes og gæren udrøres heri. Salt og sukker tilsættes. Dernæst røres olie og æg i.
5-kornsblandingen tilsættes massen og melet æltes i. Dejen skal være klæbrig.
Dejen hæver et lunt sted 1 time, hvorefter dejen formes til 20-25 boller.
Bollerne efterhæver ca. 20 min.
Bages 10 min. ved 200 gr varm luft på midterste rille – til de er gyldne.
Tips: Tilsæt evt. reven gulerod - olie kan undlades.
Har du en favoritopskrift på sund og fedtfattig brød, så skriv den endelig.