#2 af McKusk (slettet)
Tælle kalorier - hvordan?
Du læser en tråd i debat > kostMcKusk (slettet)
#2
re: Tælle kalorier - hvordan?
Hej Chardotte. Og først og fremmest godt klaret, at du er gået igang med livstilsændringen! Fortsæt med det :)
Hvad angår grøntsager, så kan det kun for alt i verden anbefales. De er langt henad vejen gratis at spise rent kaloriemæssigt og de mætter sådan set ret godt - men, nej, de er ikke livsnødvendige, så du skal ikke være bekymret over, hvis du må undvære dem i din weekend.
Jeg er selv gået fra 130 til nu 96 kg. (og fortsat på vej ned), og jeg tror efter hvad jeg har snakket med andre om, at det er meget kutume for folk der seriøst vil tabe sig, at de har 2-3-4 nogenlunde faste retter som de vælger mellem ved de store måltider (og som man ved holder standarden), Ideelt set vil man sige, at der skal være en 5-6 små måltider, hvilket skulle kunne give lidt ekstra hvad angår forbrænding, men som gammel overspiser så er jeg i stedet gået på tre faste måltider - morgen, middag, aften.
Jeg tror nu ikke, at det er en kunst i sig selv at lægge en god kostplan, hvis bare man handler ud fra nogle få enkle principper.
1. Når dagen er omme skal jeg være i kalorieunderskud
2. Jeg må ikke føle sult
3. Godt med proteiner (hvis du motionerer er det vigtigt)
Med dette opfyldt kan det ikke gå rent galt. Man tror det måske ikke, men efter et par uger med struktur og kalorietælning, så sidder det faktisk nogenlunde på rygraden. Og man skal ikke anskue noget som værende forbudt - man skal blot erkende, at det har en pris målt i kalorier.
Endvidere en grundlæggende advarsel. Jeg har selv erfaret mange, der hvis de går for meget op i det teoretiske omkring madplaner og planlægningen, har en tendens til at forsømme det praktiske og gavnlige makroelement. Eller sagt på en anden måde - en professionel madplan er for perfekt og derfor også utrolig svært at overholde i længden for os, der har elsket usund mad. En perfekt madplan er i og for sig den direkte vej til det ideelle liv rent sundhedsmæssigt - problemet er bare ofte, at vi overvægtige netop ikke er perfekte og derfor bider over mere end vi kan tygge og så daler motivationen hurtigt og lysten til de søde sager kommer igen.
Så mit råd er, at du gennemanalyser nogenlunde sunde retter som du godt kan lide og ser hvilken pris de har i kalorier. Held og lykke :)
Hvad angår grøntsager, så kan det kun for alt i verden anbefales. De er langt henad vejen gratis at spise rent kaloriemæssigt og de mætter sådan set ret godt - men, nej, de er ikke livsnødvendige, så du skal ikke være bekymret over, hvis du må undvære dem i din weekend.
Jeg er selv gået fra 130 til nu 96 kg. (og fortsat på vej ned), og jeg tror efter hvad jeg har snakket med andre om, at det er meget kutume for folk der seriøst vil tabe sig, at de har 2-3-4 nogenlunde faste retter som de vælger mellem ved de store måltider (og som man ved holder standarden), Ideelt set vil man sige, at der skal være en 5-6 små måltider, hvilket skulle kunne give lidt ekstra hvad angår forbrænding, men som gammel overspiser så er jeg i stedet gået på tre faste måltider - morgen, middag, aften.
Jeg tror nu ikke, at det er en kunst i sig selv at lægge en god kostplan, hvis bare man handler ud fra nogle få enkle principper.
1. Når dagen er omme skal jeg være i kalorieunderskud
2. Jeg må ikke føle sult
3. Godt med proteiner (hvis du motionerer er det vigtigt)
Med dette opfyldt kan det ikke gå rent galt. Man tror det måske ikke, men efter et par uger med struktur og kalorietælning, så sidder det faktisk nogenlunde på rygraden. Og man skal ikke anskue noget som værende forbudt - man skal blot erkende, at det har en pris målt i kalorier.
Endvidere en grundlæggende advarsel. Jeg har selv erfaret mange, der hvis de går for meget op i det teoretiske omkring madplaner og planlægningen, har en tendens til at forsømme det praktiske og gavnlige makroelement. Eller sagt på en anden måde - en professionel madplan er for perfekt og derfor også utrolig svært at overholde i længden for os, der har elsket usund mad. En perfekt madplan er i og for sig den direkte vej til det ideelle liv rent sundhedsmæssigt - problemet er bare ofte, at vi overvægtige netop ikke er perfekte og derfor bider over mere end vi kan tygge og så daler motivationen hurtigt og lysten til de søde sager kommer igen.
Så mit råd er, at du gennemanalyser nogenlunde sunde retter som du godt kan lide og ser hvilken pris de har i kalorier. Held og lykke :)
13 år14. marts 2011 kl. 16:21
tynd74
#3
re: Tælle kalorier - hvordan?
hej
tænker på du er på su.
til travle dage har vi altid pulver-kartoffelmos fra aldi, og deres bacon tern. det er billigt , hurtigt og nemt og smager så godt sammen med lidt salt og bløde løg.
samtidig med det er der næsten ingen kcal i. under 300 kcal for en potion der vejer ca 300-400 gram. ;-)
så har de en haka dåsebøf og igen bruger vi kartoffelmosen til. det er også meget kcal fattig hurtig og nemt. og det smager dejligt ;-)
ovenstående er selvfølgelig også en bedre løsning end feks fast food.
det var lidt velsmagende mad til travle dage og billigt
lise
tænker på du er på su.
til travle dage har vi altid pulver-kartoffelmos fra aldi, og deres bacon tern. det er billigt , hurtigt og nemt og smager så godt sammen med lidt salt og bløde løg.
samtidig med det er der næsten ingen kcal i. under 300 kcal for en potion der vejer ca 300-400 gram. ;-)
så har de en haka dåsebøf og igen bruger vi kartoffelmosen til. det er også meget kcal fattig hurtig og nemt. og det smager dejligt ;-)
ovenstående er selvfølgelig også en bedre løsning end feks fast food.
det var lidt velsmagende mad til travle dage og billigt
lise
13 år14. marts 2011 kl. 16:30
guest
#4
re: Tælle kalorier - hvordan?
Hej Charlotte
Tillykke med dit valg ;=)
Du skal da på biblioteket, der kan du låne alt ganske gratis. Du kan google forskellige kostbøger, få dem lånt på blioteket. Hvis der så er en du bare må have, kan du jo investerer i den.
kostbøger ( i hvert fald dem jeg har) Koster tit ret mange penge.
Spis dig slank bøgerne fra de danske vægtkonsulenter, synes jeg er gode. De kommer med foslag til alle måltider også desserter.
Ellers er der også masser af sider på nettet, hvor du kan få inspiration til slankemad.
Det med du mangler grønt osv. du er jo lige strartet, så nu har du tid til, at ændre dine kostvaner så du får nok kcal og dækket dit grønt og frugt behov.
Personligt synes jeg, at godmadplan er bedst hvis man laver for en hel uge . Både hvad man skal ha til morgen, frokost, aften, mellemmåltider. Så er det nemt at købe ind og tage mad op af fryseren til næste dag. Og du får ryddet ud i rester osv. Eller hvis der var ti æbler på tilbud til 10 kr, så ved man , at man skal finde på noget hvor de bliver brug osv. Det er det der er lettest for mig, så er der ingen hovsa løsninger.
Held og lykke med det hele
Mvh
Tillykke med dit valg ;=)
Du skal da på biblioteket, der kan du låne alt ganske gratis. Du kan google forskellige kostbøger, få dem lånt på blioteket. Hvis der så er en du bare må have, kan du jo investerer i den.
kostbøger ( i hvert fald dem jeg har) Koster tit ret mange penge.
Spis dig slank bøgerne fra de danske vægtkonsulenter, synes jeg er gode. De kommer med foslag til alle måltider også desserter.
Ellers er der også masser af sider på nettet, hvor du kan få inspiration til slankemad.
Det med du mangler grønt osv. du er jo lige strartet, så nu har du tid til, at ændre dine kostvaner så du får nok kcal og dækket dit grønt og frugt behov.
Personligt synes jeg, at godmadplan er bedst hvis man laver for en hel uge . Både hvad man skal ha til morgen, frokost, aften, mellemmåltider. Så er det nemt at købe ind og tage mad op af fryseren til næste dag. Og du får ryddet ud i rester osv. Eller hvis der var ti æbler på tilbud til 10 kr, så ved man , at man skal finde på noget hvor de bliver brug osv. Det er det der er lettest for mig, så er der ingen hovsa løsninger.
Held og lykke med det hele
Mvh
13 år14. marts 2011 kl. 16:51
chardotte (slettet)
#5
re: Tælle kalorier - hvordan?
Først og fremmest tak til jer alle for jeres opmuntrende og søde ord :-)
Det er alle rigtig gode råd, som jeg helt sikkert kan bruge fremover :-)
Og ja, det er et godt råd ikke at blive fanatisk - det skal også være plads til det, man godt kan lide, så længe kalorierne tillader det ;-) Det er jo netop en livsstilsændring, der skal vare resten af livet, så det er vigtigt, at det ikke er et surt job :-P
Og ja - jeg lægger meget vægt på, at jeg er mæt og tilpas hele dagen og holder blodsukkeret ved lige: Det resulterer også i mange mellemmåltider (af den sunde slags) og mindre hovedmåltider, da man ellers bliver super sulten i løbet af en studiedag :-)
Indtil videre har de første dage bare været SKØNNE :-) Masser af energi og har bare følt mig veltilpas.
Og ja, der er masser af træning på programmet, da jeg virkelig nyder dette og det falder mig nemmere end maden ;-) Så proteinerne skal der lægges vægt på :-P
McKusk: Virkelig stort thomps-up for dit store vægttab! Det er virkelig flot klaret :-D
Det er alle rigtig gode råd, som jeg helt sikkert kan bruge fremover :-)
Og ja, det er et godt råd ikke at blive fanatisk - det skal også være plads til det, man godt kan lide, så længe kalorierne tillader det ;-) Det er jo netop en livsstilsændring, der skal vare resten af livet, så det er vigtigt, at det ikke er et surt job :-P
Og ja - jeg lægger meget vægt på, at jeg er mæt og tilpas hele dagen og holder blodsukkeret ved lige: Det resulterer også i mange mellemmåltider (af den sunde slags) og mindre hovedmåltider, da man ellers bliver super sulten i løbet af en studiedag :-)
Indtil videre har de første dage bare været SKØNNE :-) Masser af energi og har bare følt mig veltilpas.
Og ja, der er masser af træning på programmet, da jeg virkelig nyder dette og det falder mig nemmere end maden ;-) Så proteinerne skal der lægges vægt på :-P
McKusk: Virkelig stort thomps-up for dit store vægttab! Det er virkelig flot klaret :-D
13 år14. marts 2011 kl. 20:37
MorLisa
#6
re: Tælle kalorier - hvordan?
Først og fremmest: TILLYKKE med din beslutning ;)
Og så lige et par tip, jeg selv har haft gavn af, nå den søde trang bliver for stor...
Halv gulerødder, halv æbler - revet og med et par tsk. neutral olie over. Det smager sødt og godt, og olien gør at det også mætter.
Marabou 70% chokolade, som er pakket individuelt ind i 10 g. portiner. Indeholder mindre kalorier end lysere chokolade og man får hurtigere nok. Tag 1 med dig ind i stuen, lad resten stå, så du SKAL rejse dig hvis du absolut skal have mere ;)
Lad være at give op NÅR du vælger at 'synde' en dag. Tænk i stedet at det var dejligt... og i morgen fortsætter vi hvor vi slap - det gode du allerede har gjort er ALDRIG spildt ;)
God arbejdslyst!
Og så lige et par tip, jeg selv har haft gavn af, nå den søde trang bliver for stor...
Halv gulerødder, halv æbler - revet og med et par tsk. neutral olie over. Det smager sødt og godt, og olien gør at det også mætter.
Marabou 70% chokolade, som er pakket individuelt ind i 10 g. portiner. Indeholder mindre kalorier end lysere chokolade og man får hurtigere nok. Tag 1 med dig ind i stuen, lad resten stå, så du SKAL rejse dig hvis du absolut skal have mere ;)
Lad være at give op NÅR du vælger at 'synde' en dag. Tænk i stedet at det var dejligt... og i morgen fortsætter vi hvor vi slap - det gode du allerede har gjort er ALDRIG spildt ;)
God arbejdslyst!
13 år14. marts 2011 kl. 21:11
Jeg har været overvægtig hele mit liv - og tog i fredags beslutningen om, at nu skulle det være slut.
Denne gang er der masser af motivation og de første dage har jeg bare nydt og kunne uden problemer lade slik og kager være til familie-tamtam i weekenden ;-)
Men mit problem er hovedsagligt kosten - og at jeg hele mit liv for været vant til usund mad, for store portioner og alt for meget af de søde sager. Så jeg er nok lidt i tvivl om, hvordan en god madplan ser ud?
Selvfølgelig ved jeg det generelle om masser af grønt, godt med proteiner og skære ned på brød, pasta, kartofler, ris osv. og selvfølgelig væk med de søde sager.
Men nu har jeg tastet ind de sidste dage og er ret forundret over, hvor lavt mit kalorieforbrug er (læs her for lavt) - da jeg har følt mig mæt og tilpas og synes selv, at det var passende. Dog mangler der helt sikkert grønt i weekenden, men det får jeg mere naturligt i hverdagene. Er det et problem, at det er i den lave ende?
Kender I nogle gode bøger, hvor man kan læse om planlægning af madplan - eller eventuelt et billigt sted, hvor man kan få råd til en sådan (jeg er på su og der er ikke meget at gøre med).
Hvordan hænger en god/den ideelle madplan for en dag sammen for jer?