#2 af Deluxe (slettet)
Mel - Og sunde(re) alternativer
Du læser en tråd i debat > kostDeluxe (slettet)
#2
re: Mel - Og sunde(re) alternativer
Det glæder jeg mig også til at se et svar på. har været ked af at skulle afgive mine boller via de mange kcal, der er i mel.
13 år11. marts 2011 kl. 12:33
bruger slettet
#3
re: Mel - Og sunde(re) alternativer
Hej Lunaba
Jeg selv har lidt af en helse familie, der elsker, bruge sunde produkter ;=) Og soyapølser var en af mine livretter som barn ;O) he he
Der er selvfølgelig forskel på sundheds opskrift og Slankeopskrift.
Hvis hensigten er at bollerne skal være fattige på kcal, kan man skifte sukker til kunstig sød, skære fedtet fra og bytte det med en spsk olie. Og så kan man som du selv er inde på komme grønsager i. Man kan smide blommen ud fra ægget og kun bruge hviden osv. For at reducere kcal indholdet....
Men skal man have nogle sunde boller med Essiensielle fedtstoffer og gods ;=) Så laver jeg mine "sundhedsboller" af Spelt, grahams, rugmel, havregryn, hørfrø og trekornsblanding ( som har fået et opkog) nogle gange kommer jeg også hele græskarkerner eller valnødder i.
Ellers laver jeg dejen med vand, gær, havsalt, (nogle gange honning) , 1 spsk olie eks. hørfrø olie eller raps olie der er rig på omega 3 og så blander jeg de ovenstående melsorter i. Spelt er heller ikke så grov en type, men den bruger jeg istedet for hvedemel, som er lidt mere raffineret. Så skal de langtids hæve i flere timer, da de grove meltyper ikke hæver ligesom hvedemel ;=)
Det er selvfølgelig nogle grove boller, der er fyldt med sundhed og mætter rigtig godt ;=) Her man man selvfølgelig også komme gulerødder i ;=)
Mvh
Jeg selv har lidt af en helse familie, der elsker, bruge sunde produkter ;=) Og soyapølser var en af mine livretter som barn ;O) he he
Der er selvfølgelig forskel på sundheds opskrift og Slankeopskrift.
Hvis hensigten er at bollerne skal være fattige på kcal, kan man skifte sukker til kunstig sød, skære fedtet fra og bytte det med en spsk olie. Og så kan man som du selv er inde på komme grønsager i. Man kan smide blommen ud fra ægget og kun bruge hviden osv. For at reducere kcal indholdet....
Men skal man have nogle sunde boller med Essiensielle fedtstoffer og gods ;=) Så laver jeg mine "sundhedsboller" af Spelt, grahams, rugmel, havregryn, hørfrø og trekornsblanding ( som har fået et opkog) nogle gange kommer jeg også hele græskarkerner eller valnødder i.
Ellers laver jeg dejen med vand, gær, havsalt, (nogle gange honning) , 1 spsk olie eks. hørfrø olie eller raps olie der er rig på omega 3 og så blander jeg de ovenstående melsorter i. Spelt er heller ikke så grov en type, men den bruger jeg istedet for hvedemel, som er lidt mere raffineret. Så skal de langtids hæve i flere timer, da de grove meltyper ikke hæver ligesom hvedemel ;=)
Det er selvfølgelig nogle grove boller, der er fyldt med sundhed og mætter rigtig godt ;=) Her man man selvfølgelig også komme gulerødder i ;=)
Mvh
13 år11. marts 2011 kl. 19:35
Chimichanga
#4
re: Mel - Og sunde(re) alternativer
Teamprincess, har du en opskrift på dem? De lyder super gode men jeg er ikke så god til det der med at sjusse mig frem :)
13 år15. marts 2011 kl. 20:10
JulieB83 (slettet)
#5
re: Mel - Og sunde(re) alternativer
Jeg har,efter anbefalinger fra min diætisk, byttet al hvedemel i mine gamle opskrifter ud med kamutmel, som er en gammel hvedesort, der har et lavt glykæmisk indeks og derved ikke påvirker dit blodsukker, som hvidt hvedemel vil gøre.
Min yndlingsopskrift er koldhævede rugboller:
15 g gær
5 dl vand
3 dl kærnemælk
1spsk salt
400 g rugmel
500g kamutmel
Olivenolie
Solsikkefrø/græskarkerner
Gæren røres ud i den lukne vand. Salt, kærnemælk og rugmel tilsættes. Kamutmeltet æltes i lidt efter lidt, indtil dejen selv slipper fingrene. Dejen deles i 16 stykker og lægges på bagepapir. Pres dem lidt flade.Pensl med olien, og drys dem med dine yndlings frø/kerner. Stil dem på køl natten over. Næste morgen tages bollerne ud af køleskabet og sættes i en kold ovn. Tænd ovnen på 225 grader og bag bollerne i 20-25 min.
1 bolle indeholder ca. 200 kcal. Urtekram har en variant kamutmel og kan købes i de fleste helsekostbutikker.
Min yndlingsopskrift er koldhævede rugboller:
15 g gær
5 dl vand
3 dl kærnemælk
1spsk salt
400 g rugmel
500g kamutmel
Olivenolie
Solsikkefrø/græskarkerner
Gæren røres ud i den lukne vand. Salt, kærnemælk og rugmel tilsættes. Kamutmeltet æltes i lidt efter lidt, indtil dejen selv slipper fingrene. Dejen deles i 16 stykker og lægges på bagepapir. Pres dem lidt flade.Pensl med olien, og drys dem med dine yndlings frø/kerner. Stil dem på køl natten over. Næste morgen tages bollerne ud af køleskabet og sættes i en kold ovn. Tænd ovnen på 225 grader og bag bollerne i 20-25 min.
1 bolle indeholder ca. 200 kcal. Urtekram har en variant kamutmel og kan købes i de fleste helsekostbutikker.
13 år15. marts 2011 kl. 21:23
bruger slettet
#6
re: Mel - Og sunde(re) alternativer
Kamutmel det lyder spændende ;=) Det må vi prøve. Ja der kommer endnu en opskrift på groveboller her ;=)
2 tsk havsalt eller salt fra himalaya
2 tsk honning
50 g gær
2 dl trekorns blanding
10 dl vand
1 dl græskarkerner
1 dl hørfrø eller valnødder
400 g speltmel
300 g grahamsmel
300 g rugmel
2 spsk olie ( oliven, hørfrøolie, rapsolie eller sesamolie)
1 æg til pensling så kan man selv vælge om man vil ha drys på, jeg vil gerne ha sesam kerner ovenpå ;=)
Giv trekornsblandingen og hørfrø ( hvis man vælger hørfrø, valnødder smager også godt, de skal så naturligvis ikke ha et opkog ;=) ) et opkog. Og så skal det trække til det er lunken.
Bland vand, honning, salt, olie og gær sammen og sørg for gæren er opløst. Kom trekornblandingen og græskarkerner i og rør rundt. Tilsæt de forskellige meltyper lidt af gangen. Dernæst æltes dejen. Og sættes til at hæve i 90 min.
Lav bollerne og lad dem efterhæve 1-2 timer. Nogle påstår at de kommer til, at smage af gær, når de hæver længe. Men det gør mine altså ikke ;=)
200 grader i ca 20 min
mvh
2 tsk havsalt eller salt fra himalaya
2 tsk honning
50 g gær
2 dl trekorns blanding
10 dl vand
1 dl græskarkerner
1 dl hørfrø eller valnødder
400 g speltmel
300 g grahamsmel
300 g rugmel
2 spsk olie ( oliven, hørfrøolie, rapsolie eller sesamolie)
1 æg til pensling så kan man selv vælge om man vil ha drys på, jeg vil gerne ha sesam kerner ovenpå ;=)
Giv trekornsblandingen og hørfrø ( hvis man vælger hørfrø, valnødder smager også godt, de skal så naturligvis ikke ha et opkog ;=) ) et opkog. Og så skal det trække til det er lunken.
Bland vand, honning, salt, olie og gær sammen og sørg for gæren er opløst. Kom trekornblandingen og græskarkerner i og rør rundt. Tilsæt de forskellige meltyper lidt af gangen. Dernæst æltes dejen. Og sættes til at hæve i 90 min.
Lav bollerne og lad dem efterhæve 1-2 timer. Nogle påstår at de kommer til, at smage af gær, når de hæver længe. Men det gør mine altså ikke ;=)
200 grader i ca 20 min
mvh
13 år15. marts 2011 kl. 21:47
bruger slettet
#7
re: Mel - Og sunde(re) alternativer
Jeg plejer at bruge havreklid (kostfibre er 43g. per 100g.), rugmel, rugkerner osv.
Min yngingsopskrift er:
50 g gær
4 dl vand
1-2 spsk honing
1 æg
Afkølet havregrød af 1 dl havregryn, 2 dl vand og 20g smør eller 1-2spsk olie
ca. 200-250 g klid
resten rugmel og/eller speltmel - indtil dejen føles let klisret.
Blandes som almindelig dej i normal rækkefølge :)
Hæver gerne 1 time og efterhæver i 30 min. Pensles med æg, bages ved 225 grader i midten.
Smager også godt hvis der tilsættes fx en af følgende; hakkede valnødder, solsikkekerner eller gulerødder.
Min yngingsopskrift er:
50 g gær
4 dl vand
1-2 spsk honing
1 æg
Afkølet havregrød af 1 dl havregryn, 2 dl vand og 20g smør eller 1-2spsk olie
ca. 200-250 g klid
resten rugmel og/eller speltmel - indtil dejen føles let klisret.
Blandes som almindelig dej i normal rækkefølge :)
Hæver gerne 1 time og efterhæver i 30 min. Pensles med æg, bages ved 225 grader i midten.
Smager også godt hvis der tilsættes fx en af følgende; hakkede valnødder, solsikkekerner eller gulerødder.
13 år16. marts 2011 kl. 20:18
Ablanu
#8
re: Mel - Og sunde(re) alternativer
Tak for svarene alle sammen, det var rart.. Og undskyld det sene svar ;)
Det jeg søger er mest en slankeopskrift - altså en kaloriefattig opskrift. Det jeg gerne vil er jo, at jeg vil kunne spise bollerne uden at de fuldkommen ødelægger mit indtag ;)
Teamprincess - Jeg bruger mere eller mindre af princip ikke kunstig sød.. Både fordi vi ikke har det i huset, og fordi jeg ikke bryder mig om det her 'øger appetitten efter sødt'-halløj.. Der er ikke sukker i opskriften (eller jo, det er der, men jeg putter det ikke i bollerne), og 'synligt' fedt findes nok i de færreste boller ;) .. Ellers er idéerne jo fine nok, ved andre ting end boller..
Kamutmel og havreklid er skrevet bag øret.. De har dog ca. samme kalorieindhold som, så det vil ikke være ideelt til 'kaloriefattige' boller.. Jeg er i gang med at søge efter mel på listen her på madital, fuldkornsspeltmel ser ud til at have 107 kcal pr. 100 gram, kan det virkelig passe?
Nogle kaloriefattige(re) alternativer til mel? Jeg tænker som f.eks. havregryn (som jo sparer 50-100 kcal pr. 100 gram i forhold til hvedemel), gerne noget der er endnu 'sundere'.
Og også mht. det med at erstatte sukker o.lign., som sagt er kunstig sød ikke en mulighed, men det med æbler og bananer, er jeg den eneste der har hørt noget omkring det?
Har også tænkt lidt over mht. kakao i stedet for (mørk) chokolade i chokoladekage.. Kan ikke finde noget på det, men kan man det - Og kan det give et ordentligt resultat?
Det jeg søger er mest en slankeopskrift - altså en kaloriefattig opskrift. Det jeg gerne vil er jo, at jeg vil kunne spise bollerne uden at de fuldkommen ødelægger mit indtag ;)
Teamprincess - Jeg bruger mere eller mindre af princip ikke kunstig sød.. Både fordi vi ikke har det i huset, og fordi jeg ikke bryder mig om det her 'øger appetitten efter sødt'-halløj.. Der er ikke sukker i opskriften (eller jo, det er der, men jeg putter det ikke i bollerne), og 'synligt' fedt findes nok i de færreste boller ;) .. Ellers er idéerne jo fine nok, ved andre ting end boller..
Kamutmel og havreklid er skrevet bag øret.. De har dog ca. samme kalorieindhold som, så det vil ikke være ideelt til 'kaloriefattige' boller.. Jeg er i gang med at søge efter mel på listen her på madital, fuldkornsspeltmel ser ud til at have 107 kcal pr. 100 gram, kan det virkelig passe?
Nogle kaloriefattige(re) alternativer til mel? Jeg tænker som f.eks. havregryn (som jo sparer 50-100 kcal pr. 100 gram i forhold til hvedemel), gerne noget der er endnu 'sundere'.
Og også mht. det med at erstatte sukker o.lign., som sagt er kunstig sød ikke en mulighed, men det med æbler og bananer, er jeg den eneste der har hørt noget omkring det?
Har også tænkt lidt over mht. kakao i stedet for (mørk) chokolade i chokoladekage.. Kan ikke finde noget på det, men kan man det - Og kan det give et ordentligt resultat?
13 år22. marts 2011 kl. 11:10
Ablanu
#9
re: Mel - Og sunde(re) alternativer
Jeg kom til at tænke på, kender nogen en kaloriefattig erstatning for olie?
Jeg ved godt, at det er de sunde fedtstoffer, men jeg vil hellere have dem fra nødder og knap så 'skjult' i forhold til at hælde dem i maden fra starten af ;)
Jeg ved godt, at det er de sunde fedtstoffer, men jeg vil hellere have dem fra nødder og knap så 'skjult' i forhold til at hælde dem i maden fra starten af ;)
13 år25. maj 2011 kl. 19:39
Mrsjag (slettet)
#10
re: Mel - Og sunde(re) alternativer
Man kan sagtens bage fantastiske brød og boller uden olie, så det kan jo bare undlades helt.
13 år26. maj 2011 kl. 08:19
Jeg har kigget lidt i ***forældet link er fjernet*** omkring mel, og har fået et par idéer.
Tråden er gammel, og vil gerne høre mere om de forskellige typer mel og om der er 'nyheder' siden dengang. I virkeligheden er mit spørgsmål nok mest om, hvad de forskellige slags mel gør ved de færdige boller (både omkring sundhed, mæthed, hvordan de føles..), om havregryn er mulige og hvad mere er: Om det forskel for hævning/hvor længe de skal bage osv.
Jeg har også hørt, at æble og banan kan bruges i stedet for sukker (i passende mængder, selvfølgelig), og vil egentligt gerne høre mere om dette, om det er sandt og om der er andre ting der kan virke på samme måde.
Jeg håber, at I forstår hvad jeg mener - Jeg tænkte, at der sikkert var nogen herinde der kunne svare :)