#1 af Anonym
hvorfor feder fedt?
Du læser en tråd i debat > kostAnonym
hvorfor feder fedt?
Måske et lidt dumt spørgsmål... Men hvis det hele handler om kallorier, hvorfor skal man så skærre ned på fedtet?... er det udelukkende fordi, man bliver mindre mædt? Hvorfor er det i det hele taget vigtigt at se på, hvor meget fedt, protein og kulhydrat man indtager, når man skal tabe sig?
18 år15. august 2006 kl. 20:48
epm
#2
re: hvorfor feder fedt?
Hej Anonym,
Ikke dumt, men meget stort spørgsmål. :o)
Det korte svar er, at overskydende fedt (og kulhydrater) oplagres/sætter sig som deller. Kalorier er bare en energienhed, et mål for indtaget.
Eller har jeg misforstået dit spørgsmål?
Hilsen Elsebeth
Ikke dumt, men meget stort spørgsmål. :o)
Det korte svar er, at overskydende fedt (og kulhydrater) oplagres/sætter sig som deller. Kalorier er bare en energienhed, et mål for indtaget.
Eller har jeg misforstået dit spørgsmål?
Hilsen Elsebeth
18 år16. august 2006 kl. 08:42
Anonym
#3
re: re: hvorfor feder fedt?
Det, jeg mener, er, hvorfor er det lige fedtet, man skal undgå, når man er på kur? Altså, hvorfor er det vigtigt, at kun en mindre procentdel af kallorieindtaget stammer fra fedt? ... hvis du forstår....
18 år16. august 2006 kl. 17:04
bruger slettet
#4
re: re: re: hvorfor feder fedt?
Det har også noget at gøre med, at fedt indeholder mere end dobbelt så mange kalorier som protein og kulhydrat.
Der er 9 kalorier pr. g. fedt og 4 kalorier pr. g. kulhydrat og protein.
Du får altså mere mad for de samme kalorier, når du sparer på fedtet.
Der er 9 kalorier pr. g. fedt og 4 kalorier pr. g. kulhydrat og protein.
Du får altså mere mad for de samme kalorier, når du sparer på fedtet.
18 år16. august 2006 kl. 17:16
epm
#5
re: re: re: hvorfor feder fedt?
Ja, og så fordi man ikke skal spise mere end kroppen kan nå at bruge af hhv fedt, protein og kulhydrat til det motionsniveau, man er på. Det er den måde anbefalingerne er beregnet på som den normale, sunde varierede kost, ikke nødvendigvis til en kur.
Overskydende fedt eller kulhydrat, der omdannes til fedt , sætter sig, men ikke så længe man er i samlet kalorieunderskud.
Overskydende fedt eller kulhydrat, der omdannes til fedt , sætter sig, men ikke så længe man er i samlet kalorieunderskud.
18 år16. august 2006 kl. 18:05
bruger slettet
#6
re: re: re: re: hvorfor feder fedt?
En Kalorie er en kalorie....... en kalorie fra fedt er uden sporstoffer-mineraler-vitaminer = ligesom rafineret sukker(tomme kalorier). Desuden giver det ingen mæthedsfornemmelse. Mæthedsfornemmelsen kommer når blodsukkeret stiger.
Der er energi til en hel dag i ca 2 dl olie. Kunne man nøjes med at drikke 1 dl om dagen ville man tabe sig !!
Det er selvfølgelig fysisk umuligt. Vores kost består af fedt-proteiner og kulhydrater. Vi har brug for det hele i det rigtige blandingsforhold for at kroppen kan fungere optimalt. Men det er især de små ikke-energigivende elementer i maden som får kroppen til at fungere.
FX kan manglen på vand give hovedpine på en varm sommerdag. så har man valget mellem panodil eller ½ liter vand. Hvad tror du selv kroppen har det bedst med.
Tibage til fedtet: Kulhydrater er den første kilde kroppen trækker energi fra når vi bevæger os. Fordi det ligger klar i musklerne ( glukose er et sukkerstof (kulhydrat) og musklerne bliver også omtalt som de glukogene zoner ) Der er faktisk sportsudøvere som kan "gemme" energi svarende til ½ kg sukker i musklerne.
Når dine muskler er fyldt op af glukose gider kroppen ikke omdanne fedt til bevægelsesenergi og oplagrer det til "magre tider" - det var det stenalderfolket overlevede på !! Dem der kunne blive fede om sommeren - overlevede vinteren og kunne formere sig !!
Derfor: spis omkring 40-60 gram fedt om dagen ( for at få fedt opløselige vitaminer og smørelse til ledene) og tøm musklerne for den energi der ligger der inden du fylder mere på ( MOTION) Når du så fylder på - LAD VÆRE MED AT SPISE TOMME KALORIER men vælg frugt og grønt og groft.
Der er energi til en hel dag i ca 2 dl olie. Kunne man nøjes med at drikke 1 dl om dagen ville man tabe sig !!
Det er selvfølgelig fysisk umuligt. Vores kost består af fedt-proteiner og kulhydrater. Vi har brug for det hele i det rigtige blandingsforhold for at kroppen kan fungere optimalt. Men det er især de små ikke-energigivende elementer i maden som får kroppen til at fungere.
FX kan manglen på vand give hovedpine på en varm sommerdag. så har man valget mellem panodil eller ½ liter vand. Hvad tror du selv kroppen har det bedst med.
Tibage til fedtet: Kulhydrater er den første kilde kroppen trækker energi fra når vi bevæger os. Fordi det ligger klar i musklerne ( glukose er et sukkerstof (kulhydrat) og musklerne bliver også omtalt som de glukogene zoner ) Der er faktisk sportsudøvere som kan "gemme" energi svarende til ½ kg sukker i musklerne.
Når dine muskler er fyldt op af glukose gider kroppen ikke omdanne fedt til bevægelsesenergi og oplagrer det til "magre tider" - det var det stenalderfolket overlevede på !! Dem der kunne blive fede om sommeren - overlevede vinteren og kunne formere sig !!
Derfor: spis omkring 40-60 gram fedt om dagen ( for at få fedt opløselige vitaminer og smørelse til ledene) og tøm musklerne for den energi der ligger der inden du fylder mere på ( MOTION) Når du så fylder på - LAD VÆRE MED AT SPISE TOMME KALORIER men vælg frugt og grønt og groft.
18 år16. august 2006 kl. 20:45
bumlemus (slettet)
#7
re: re: re: re: re: hvorfor feder fedt?
Hej Anonym.
Det er fine forklaringer du har fået. Jeg synes dog lige, at det også er værd at pointere, at det er vigtigt hvor vi får det fedt fra, som vi indtager. Man skal ikke være så forskrækket over fedt fra oliven/rapsolie, nødder, avocado og fisk. De indeholder alle gode fedtsyrer. Men pas på med mættet fedt fra kød, smør, mejeriprodukter mm. Mættede fedtsyrer har vi ikke rigtig noget at bruge til. Det er jo ved at være en gammel nyhed med transfedtsyrer, som kun bidrager til forhøjet kolesterol, men som desværre stadig findes i mange ting, eks. "færdigkager" og micropopcorn.
Hilsen Lene.
Det er fine forklaringer du har fået. Jeg synes dog lige, at det også er værd at pointere, at det er vigtigt hvor vi får det fedt fra, som vi indtager. Man skal ikke være så forskrækket over fedt fra oliven/rapsolie, nødder, avocado og fisk. De indeholder alle gode fedtsyrer. Men pas på med mættet fedt fra kød, smør, mejeriprodukter mm. Mættede fedtsyrer har vi ikke rigtig noget at bruge til. Det er jo ved at være en gammel nyhed med transfedtsyrer, som kun bidrager til forhøjet kolesterol, men som desværre stadig findes i mange ting, eks. "færdigkager" og micropopcorn.
Hilsen Lene.
18 år17. august 2006 kl. 12:20
celia
#8
re: re: re: re: re: re: hvorfor feder fedt?
Det er ikke afgørende for en kur om man spiser fedt, kulhydrat eller protein - det handler om kalorier...Man taber sig hvis man spiser mindre end man forbrænder uanset hvor kalorierne kommer fra.
Grunden til at man siger at man skal spare på fedtet når man er på kur er at det indeholder mange kalorier pr gram, dvs at du får meget mindre mad end hvis du spiser mere fedtfattigt. Det betyder at man vil være konstant sulten, og så er det næsten umuligt at holde en kur.
Fedt indeholder vitaminer og essentielle fedtsyrer som man ikke kan undvære, derfor bør fedtindholdet i kosten ikke komme under 15% - men det er nu også svært at komme helt derned!
Og uanset om man er på kur eller ej, om man er overvægtig eller ej, så bør fedtindholdet i kosten ikke komme over 30%. Det øger risikoen for alle livsstilssygdommene.
Grunden til at man siger at man skal spare på fedtet når man er på kur er at det indeholder mange kalorier pr gram, dvs at du får meget mindre mad end hvis du spiser mere fedtfattigt. Det betyder at man vil være konstant sulten, og så er det næsten umuligt at holde en kur.
Fedt indeholder vitaminer og essentielle fedtsyrer som man ikke kan undvære, derfor bør fedtindholdet i kosten ikke komme under 15% - men det er nu også svært at komme helt derned!
Og uanset om man er på kur eller ej, om man er overvægtig eller ej, så bør fedtindholdet i kosten ikke komme over 30%. Det øger risikoen for alle livsstilssygdommene.
18 år19. august 2006 kl. 16:07