Opskrifter
Du læser en tråd i debat > kostepm
#2
re: Opskrifter
Hej Ravin,
Det er selvfølgelig en skævhed, men det afhænger lidt af hvad, der ”forsvinder”, om det betyder meget kaloriemæssigt.
Hvis det overvejende er vand, der fordamper, bliver den sammenkogte ret mere koncentreret end beregnet fra de rå råvarer, sædvanligvis 10-20% Det er lidt besværligt at kompensere for, men man kan jo trække vandet fra i det vand, der som regel tilsættes. Samlet gør det dog ikke den store forskel i hele billedet.
Det gør det derimod når det er fedt, der afsmeltes, eller man steger i fedt, der bliver tilbage på panden eller som trykkes af i køkkenrulle. Fx skrumper bacon til omkring 50 % ved stegning, og det er rent fedt, der afsmeltes.
Jeg har valgt at finde en mere mager version af samme slags kød og indtaste det i stedet. Det ser ud til at passe meget godt. Jeg vurderer, hvor meget fedt det stegte kød indeholder, (det kan man blive ganske god til :0)), og man kan hurtigt se fedtprocenten i det indtastede ved at indtaste 100 g af et par valgmuligheder. 10 % svarer til ca 90 kcal pr 100 g. (hurtigere end at tjekke i varelisten).
Varm sommerhilsen
Elsebeth
Det er selvfølgelig en skævhed, men det afhænger lidt af hvad, der ”forsvinder”, om det betyder meget kaloriemæssigt.
Hvis det overvejende er vand, der fordamper, bliver den sammenkogte ret mere koncentreret end beregnet fra de rå råvarer, sædvanligvis 10-20% Det er lidt besværligt at kompensere for, men man kan jo trække vandet fra i det vand, der som regel tilsættes. Samlet gør det dog ikke den store forskel i hele billedet.
Det gør det derimod når det er fedt, der afsmeltes, eller man steger i fedt, der bliver tilbage på panden eller som trykkes af i køkkenrulle. Fx skrumper bacon til omkring 50 % ved stegning, og det er rent fedt, der afsmeltes.
Jeg har valgt at finde en mere mager version af samme slags kød og indtaste det i stedet. Det ser ud til at passe meget godt. Jeg vurderer, hvor meget fedt det stegte kød indeholder, (det kan man blive ganske god til :0)), og man kan hurtigt se fedtprocenten i det indtastede ved at indtaste 100 g af et par valgmuligheder. 10 % svarer til ca 90 kcal pr 100 g. (hurtigere end at tjekke i varelisten).
Varm sommerhilsen
Elsebeth
18 år25. juli 2006 kl. 09:42
Så når man tager af opskriften - (f.eks. en gryderet hvor man har lavet dobbeltportion el.lign ) - så passer vægten jo ikke ?
Jeg ved ikke hvordan det kan gøres - men jeg regner på det og finder ud af hvor meget min "opskrift" vejer når den er færdig - regner ud hvor mange procent det er af den rå mængde - og taster så den mængde ind som ville svare til den rå mængde.
Ellers snyder man jo sigselv :-/
Men er der andre måder at gøre det på???