Laks, tun, makrel og andre fede fisks høje indhold af omega 3-fedtsyrer er formentlig forklaringen.
Fed fisk ikke giver ekstra deller på maven. Det viser ny forskning fra Aalborg Universitet, hvor den nuuddannede sundhedsmatematiker Karen Margrethe Due har analyseret resultaterne af 27 europæiske folkesundhedsundersøgelser af 75.000 forsøgsdeltagere.
"Livvidden har faktisk en tendens til at blive lidt mindre, når mængden af fed fisk forøges. Resultaterne er ikke signifikante, men alligevel interessante i en sundhedsmæssig kontekst," siger den nyuddannede sundhedsmatematiker.
Svaret på, hvorfor fed fisk alligevel ikke feder, findes formentlig i disse fisks høje indhold af omega-3 fedtsyrer, påpeger hun. Forsøg med gnavere har nemlig før vist, at udviklingen af fedme kan stoppes, hvis man giver dyrene marine omega-3 fedtsyrer som kosttilskud.
Mætter mere og længere Derudover er der lavet undersøgelser og forsøg med mennesker, der påviser, at fede fisk i forhold til mange andre typer madvarer giver større mæthedsfølelse og et efterfølgende lavere kalorieindtag, siger Karen Margrethe Due.
Forskeren har gjort sin iagttagelse på baggrund af de 27 europæiske folkesundhedsundersøgelser, hvis resultater hun har renset for kendte risikofaktorer for overvægt og fedme som eksempelvis socialstatus, uddannelseslængde, rygning, fysisk aktivitet, alder og køn.
Madital.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, analysere trafikken samt til at markedsføre vores website. Du kan til enhver tid ændre dit valg via vores ",
"dismiss": "OK",
"allow": "Det er fint",
"deny": "Afvis",
"link": " cookiepolitik.",
"href": "https://www.madital.dk/om-madital/vilkaar-og-betingelser/cookiepolitik/"
},
onInitialise: function(status) {
if(status == cookieconsent.status.allow) {
runScriptsRequiringConsent();
}
},
onStatusChange: function(status) {
if (this.hasConsented()) {
runScriptsRequiringConsent();
}
/*else {
document.cookie = "_ga=;domain=.madital.dk;expires=Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 GMT;path=/";
document.cookie = "_gat_UA-1116525-1=;domain=.madital.dk;expires=Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 GMT;path=/";
document.cookie = "_gid=;domain=.madital.dk;expires=Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 GMT;path=/";
}*/
createCookie("cookieconsent_time","now",365);
}
})
}
}, 1000);
});
Af METTE VOLANDER
Offentliggjort 05.08.10 kl. 14:47
Laks, tun, makrel og andre fede fisks høje indhold af omega 3-fedtsyrer er formentlig forklaringen.
Fed fisk ikke giver ekstra deller på maven. Det viser ny forskning fra Aalborg Universitet, hvor den nuuddannede sundhedsmatematiker Karen Margrethe Due har analyseret resultaterne af 27 europæiske folkesundhedsundersøgelser af 75.000 forsøgsdeltagere.
"Livvidden har faktisk en tendens til at blive lidt mindre, når mængden af fed fisk forøges. Resultaterne er ikke signifikante, men alligevel interessante i en sundhedsmæssig kontekst," siger den nyuddannede sundhedsmatematiker.
Svaret på, hvorfor fed fisk alligevel ikke feder, findes formentlig i disse fisks høje indhold af omega-3 fedtsyrer, påpeger hun. Forsøg med gnavere har nemlig før vist, at udviklingen af fedme kan stoppes, hvis man giver dyrene marine omega-3 fedtsyrer som kosttilskud.
Mætter mere og længere
Derudover er der lavet undersøgelser og forsøg med mennesker, der påviser, at fede fisk i forhold til mange andre typer madvarer giver større mæthedsfølelse og et efterfølgende lavere kalorieindtag, siger Karen Margrethe Due.
Forskeren har gjort sin iagttagelse på baggrund af de 27 europæiske folkesundhedsundersøgelser, hvis resultater hun har renset for kendte risikofaktorer for overvægt og fedme som eksempelvis socialstatus, uddannelseslængde, rygning, fysisk aktivitet, alder og køn.