#2 af bruger slettet
Søger opskrift på kaloriefattige morgenboller
Du læser en tråd i debat > kostbruger slettet
#2
re: Søger opskrift på kaloriefattige morgenboller
Kan ikke lige nogle opskrifter på stående fod, men prøv hjerteforeningens hjemmeside....de har masser af opskrifter i den kaloriefattige ende :-)
Vh Karin
Vh Karin
14 år11. juni 2010 kl. 14:40
Marike85 (slettet)
#3
re: Søger opskrift på kaloriefattige morgenboller
Det vil jeg prøve :-)
14 år11. juni 2010 kl. 14:52
FrkSkov
#4
re: Søger opskrift på kaloriefattige morgenboller
Eller diabetes.dk. De har endda været søde nok til at udregne energiindholdet i de forskellige opskrifter :)
14 år11. juni 2010 kl. 15:28
iakob
#5
re: Søger opskrift på kaloriefattige morgenboller
Hvis du skal lave gode morgenboller, så prøv at finde en opskrift hvor der er fuldkorn i. Grahamsmel, fuldkornshvedemel samt rugmel er alle sammen rigtig gode fuldkortnsmeltyper.
Men overvej også hvid hvede - en ny type mel hvor bageevnen ligner alm hvedemel, men der er masser af kostfibre i.
Speltmel (fuldkornsspeltmel) og andre specielle meltyper smager ofte virkelig godt.
Men problemet med fuldkornsmel er at det ofte giver tørre boller - ligesom smør / mælk tit er med til at gøre boller lækre, men jo ikke ligefrem mindsker kalorierne.
Tit og ofte er opskrifterne på mel-pakkerne faktisk ok. Hemmeligheden er at ælte længe nok. Jeg købte en køkkenmaskine for nyligt og så får dejen 10 minutter i den - det betyder faktisk ret meget i forhold til de 200 bolledejsslag jeg plejede at give dejen (også fordi man kan ælte med mindre mel og mere væde i en køkkenmaskine). Så .. maskine eller ej - så er langtidhævning og god æltning alfa og omega hvis man skal lave gode fedtfattige boller.
I øvrigt kan jeg da anbefale rugbrød - som er den sundste brødtype vi har. Små rugboller er nemme at have med i en madpakke.
Men overvej også hvid hvede - en ny type mel hvor bageevnen ligner alm hvedemel, men der er masser af kostfibre i.
Speltmel (fuldkornsspeltmel) og andre specielle meltyper smager ofte virkelig godt.
Men problemet med fuldkornsmel er at det ofte giver tørre boller - ligesom smør / mælk tit er med til at gøre boller lækre, men jo ikke ligefrem mindsker kalorierne.
Tit og ofte er opskrifterne på mel-pakkerne faktisk ok. Hemmeligheden er at ælte længe nok. Jeg købte en køkkenmaskine for nyligt og så får dejen 10 minutter i den - det betyder faktisk ret meget i forhold til de 200 bolledejsslag jeg plejede at give dejen (også fordi man kan ælte med mindre mel og mere væde i en køkkenmaskine). Så .. maskine eller ej - så er langtidhævning og god æltning alfa og omega hvis man skal lave gode fedtfattige boller.
I øvrigt kan jeg da anbefale rugbrød - som er den sundste brødtype vi har. Små rugboller er nemme at have med i en madpakke.
14 år14. juni 2010 kl. 09:41
bruger slettet
#6
re: Søger opskrift på kaloriefattige morgenboller
Hvad med at bage koldthævede boller?
Her er min søsters opskrift, der bliver ca. 24 madpakkeboller af dejen:
1 L koldt vand
25 g gær
1 tsk honning
1 tsk salt
200 g Havregryn/5-gryn (kornkammeret)
Evt. græskarkerner, solsikkerkerner og hørfrø
Omkring 900 g mel kværnet på stenkværn (Søris, Aurion eller lign.)
Gæren udrøres i det kolde vand. Honning og salt tilsættes. Havregryn røres i. En skefuld ad gangen røres med i. Dejen skal være grød-agtig. Så når den går fra en lind grød til en tyk grød er den klar til at komme i køleskabet natten over.
Næste dag sættes dejen i klatter med en ske på bageplade. Bollerne sættes i en forvarmet ovn på 200 grader varmluft og bager i 15-20 min.
Tips:
Brug müesli i stedet for havregryn og tilsæt tørret frugt (eller chokolade, hvis du er lækkersulten)
Tilsæt mellem 200 og 400 g havregryn. Bollerne bliver grovere, men jeg synes de smagte fint.
Brug boller til burgerboller ved at lave dem større og drysse dem med sesamfrø inden bagning.
Hvis det ikke er muligt at få mel malet på stenkværn kan man bruge almindeligt hvedemel eller hvid hvede. Så kan man tilsætte lidt mere groft mel i dejen, for at opnå samme konsistens som ved mel malet på stenkværn
Bollerne er godt nok ikke kaloriefattige, for det er brød aldrig, men de smager og mætter godt :)
Her er min søsters opskrift, der bliver ca. 24 madpakkeboller af dejen:
1 L koldt vand
25 g gær
1 tsk honning
1 tsk salt
200 g Havregryn/5-gryn (kornkammeret)
Evt. græskarkerner, solsikkerkerner og hørfrø
Omkring 900 g mel kværnet på stenkværn (Søris, Aurion eller lign.)
Gæren udrøres i det kolde vand. Honning og salt tilsættes. Havregryn røres i. En skefuld ad gangen røres med i. Dejen skal være grød-agtig. Så når den går fra en lind grød til en tyk grød er den klar til at komme i køleskabet natten over.
Næste dag sættes dejen i klatter med en ske på bageplade. Bollerne sættes i en forvarmet ovn på 200 grader varmluft og bager i 15-20 min.
Tips:
Brug müesli i stedet for havregryn og tilsæt tørret frugt (eller chokolade, hvis du er lækkersulten)
Tilsæt mellem 200 og 400 g havregryn. Bollerne bliver grovere, men jeg synes de smagte fint.
Brug boller til burgerboller ved at lave dem større og drysse dem med sesamfrø inden bagning.
Hvis det ikke er muligt at få mel malet på stenkværn kan man bruge almindeligt hvedemel eller hvid hvede. Så kan man tilsætte lidt mere groft mel i dejen, for at opnå samme konsistens som ved mel malet på stenkværn
Bollerne er godt nok ikke kaloriefattige, for det er brød aldrig, men de smager og mætter godt :)
14 år17. juni 2010 kl. 16:54
På forhånd tak
Marike