#2 af rdrd (slettet)
Energifordeling
Du læser en tråd i debat > kostrdrd (slettet)
#2
re: Energifordeling
Jeg fandt det her af Chris McDonald:
Optimalt set skal det du spiser i løbet af din dag, fordeles jævnt over hele dagen med flere små måltider. På den måde kan du opretholder et jævnt stofskifte og holder dit energiniveau oppe.
Med hensyn til fordeling af energi indtag, er en god tommelfinger regel at morgenmaden skal fylde 25-30% af dit totale energi indtag i løbet af dagen. Mange mennesker spiser efter en omvendt pyramide hvor morgenmaden enten bliver sprunget helt over eller fylder meget lidt. Frokosten fylder lidt mere og aftensmaden er dagens festmåltid! For nu har man næsten ingenting spist i løbet af dagen, og ofte er man enten meget sulten når man når hen under aften eller også synes man at man godt kan tillade sig en lidt større portion, fordi det ikke blev til så meget i løbet af dagen.
Men det man i virkeligheden bør gøre er at vende pyramiden den rigtige vej og starte dagen med et godt solidt måltid der indeholder både langsomme kulhydrater, gode proteiner, sunde fedtsyrer og også gerne lidt frugt. Det kan fx være en portion havregryn med mælk som du allerede spiser ind imellem (soyamælk er et godt alternativ hvis ikke man kan tåle mælk). Du kan drysse det med lidt rosiner for lidt ekstra energi, valnøddestykker og lidt hørfrø for de sunde fedsyrer. Prøv evt også at tilsætte en teske fuld kanel. Det smager fantastisk og stimulerer i følge undersøgelser ens blodsukker regulering. Drik et glas appelsinjuice eller granatæblejuice til eller hvis det er sæson for bær som det stadig er, prøv at drysse en håndfuld solbær, hinbær eller brombær over dine havregryn. Det giver en ekstra spændende smag og du får gode vitaminer og mineraler med i købet.
Frokost og aftensmåltidet bør være af en lidt lettere karakter og en god idé er at få masser af grøntsager til begge måltider og protein fra gode protein kilder. Protein har en struktur som kræver at kroppen arbejder lidt mere for at omsætte proteinen til brugbare byggesten for kroppen og giver kroppen noget at arbejde med over en længere periode, hvilket også kan være med til at holde dit stofskifte oppe.
Så det jeg kan anbefale dig for at holde dit stofskifte og energiniveau oppe på naturlig vis og dermed også give kroppen noget at arbejde med dagen igennem er:
• Spis et godt solidt morgenmåltid
• Spis varieret og gerne 5-6 gange om dagen
• Rør dig ofte i løbet af dagen
• Drik en kop the eller en kop varm suppe som mellemmåltid
Reference: Diabetes Care: vol 26, p 3125
Optimalt set skal det du spiser i løbet af din dag, fordeles jævnt over hele dagen med flere små måltider. På den måde kan du opretholder et jævnt stofskifte og holder dit energiniveau oppe.
Med hensyn til fordeling af energi indtag, er en god tommelfinger regel at morgenmaden skal fylde 25-30% af dit totale energi indtag i løbet af dagen. Mange mennesker spiser efter en omvendt pyramide hvor morgenmaden enten bliver sprunget helt over eller fylder meget lidt. Frokosten fylder lidt mere og aftensmaden er dagens festmåltid! For nu har man næsten ingenting spist i løbet af dagen, og ofte er man enten meget sulten når man når hen under aften eller også synes man at man godt kan tillade sig en lidt større portion, fordi det ikke blev til så meget i løbet af dagen.
Men det man i virkeligheden bør gøre er at vende pyramiden den rigtige vej og starte dagen med et godt solidt måltid der indeholder både langsomme kulhydrater, gode proteiner, sunde fedtsyrer og også gerne lidt frugt. Det kan fx være en portion havregryn med mælk som du allerede spiser ind imellem (soyamælk er et godt alternativ hvis ikke man kan tåle mælk). Du kan drysse det med lidt rosiner for lidt ekstra energi, valnøddestykker og lidt hørfrø for de sunde fedsyrer. Prøv evt også at tilsætte en teske fuld kanel. Det smager fantastisk og stimulerer i følge undersøgelser ens blodsukker regulering. Drik et glas appelsinjuice eller granatæblejuice til eller hvis det er sæson for bær som det stadig er, prøv at drysse en håndfuld solbær, hinbær eller brombær over dine havregryn. Det giver en ekstra spændende smag og du får gode vitaminer og mineraler med i købet.
Frokost og aftensmåltidet bør være af en lidt lettere karakter og en god idé er at få masser af grøntsager til begge måltider og protein fra gode protein kilder. Protein har en struktur som kræver at kroppen arbejder lidt mere for at omsætte proteinen til brugbare byggesten for kroppen og giver kroppen noget at arbejde med over en længere periode, hvilket også kan være med til at holde dit stofskifte oppe.
Så det jeg kan anbefale dig for at holde dit stofskifte og energiniveau oppe på naturlig vis og dermed også give kroppen noget at arbejde med dagen igennem er:
• Spis et godt solidt morgenmåltid
• Spis varieret og gerne 5-6 gange om dagen
• Rør dig ofte i løbet af dagen
• Drik en kop the eller en kop varm suppe som mellemmåltid
Reference: Diabetes Care: vol 26, p 3125
14 år21. februar 2010 kl. 21:06
Noire (slettet)
#3
re: Energifordeling
Problemmet med at spise mest til aftensmaden, er at man typisk, ikke får forbrændt alle de kalorier man har indtaget før man går i seng. Spiser man derimod mere om morgenen har kroppen masser af tid til at forbrænde dagens store måltid og oven i holder man et mere stabilt blodsukker i løbet af dagen.
Jeg er selv igang med at gøre mit morgenmåltid til det største måltid på min dag og jeg føler at det har gjort det nemmere at holde mig fra søde sager i løbet af dagen. Næste stop bliver så at spise flere små måltider :).
Jeg er selv igang med at gøre mit morgenmåltid til det største måltid på min dag og jeg føler at det har gjort det nemmere at holde mig fra søde sager i løbet af dagen. Næste stop bliver så at spise flere små måltider :).
14 år21. februar 2010 kl. 23:29
mrs credible (slettet)
#4
re: Energifordeling
der findes ik noget tidspunkt på dagen hvor du ikke kan booste din forbrænding ved at løbe en tur inden måltidet.... men det er altid en god ide at sørge for at indtage føde jævnt over dagen og hvis maven er vænnet til at skulle indeholde store mængder en gang dagligt vil du også blive ramt af sult ofter fordi der ikke skal meget overskudsplads til før din mave skriger...
så mindre mængder oftere...
og jeg arbejder om natten så mit døgnskema giver slet ingen mening for jeg spiser jo frokost før jeg spiser morgenmad og aftensmad når jeg står op....
så mindre mængder oftere...
og jeg arbejder om natten så mit døgnskema giver slet ingen mening for jeg spiser jo frokost før jeg spiser morgenmad og aftensmad når jeg står op....
14 år6. marts 2010 kl. 02:10
Jeg er i dagligt underskud (ca. 1300 kcl) og synes egentlig, at min kost fungerer godt uden sult m.m.. Men det er klart, at hvis det betyder noget for min forbrænding, at jeg må forsøge at regulere det.