Endnu en kostplan...

Du læser en tråd i debat > kost


#1
Endnu en kostplan...
Ja, jeg er ny herinde og vil gerne tabe de 5-8 kilo jeg har taget på efter 2 graviditeter...har ingen badevægt, men vil bare gerne kunne passe mit gamle tøj igen.

Forsøger nu at få det med kostplan til at gå op med studie, familieliv og motion.
Jeg har ingen problemer med at spise relativt sundt og fedtfattigt, men har en sød tand og et blodsukker der skal holdes i skak i løbet af dagen.
Jeg har skullet vænnet mig til at spise meget mindre portioner, efter at have fuldammet min yngste datter i 7 måneder.

Alt det her med vejning af mad og kalorietælling er helt nyt for mig,
så måske der er nogen der vil være søde og kigge på min foreløbige kostplan, og give lidt feedback eller gode råd. Jeg håber at kunne tabe ca. 5 kilo på 6 uger, men går dog ikke så meget op i det med vægten - mere i det jeg ser i spejlet.

Morgenmad:
1 dl. mysli ( af den grove slags) + 1 dl. minimælk

Formiddag:
1 stk. kartoffelrugbrød m. ost + 1 glas "rigtig" juice

Frokost:
Ca. 300 g. blandet salat m. grøntsager og skiftevis kylling/tun/fetaost/oliven o.l.
10 g. 70% mørk chokolade

Eftermiddag:
100 g. yoghurt (fedtfattig) m. 1/2 dl. grov cornflakes

Aftensmad:
Det familien spiser, men flest tilberedte grøntsager og ellers kød/fisk/fjerkræ og kun lidt kartofler/ris/pasta
Portionsstørrelse så det passer med de ca. 1400 kcal ialt på en dag

Sen aften:
Frugt-smoothie af 150 frugt + 1 dl. minimælk

Drikker vand til måltiderne og i løbet af dagen, men endnu ikke nok.
Bliver jeg sulten udover kostplanen, spiser jeg et stykke frugt eller en enkelt riskiks.

Jeg cykler 1 time om dagen, morgensvømmer hver anden dag, har stillesiddende studie, men 2 meget aktive småbørn herhjemme.

Hilsen Karen!
16 år22. august 2008 kl. 10:05
#2
re: Endnu en kostplan...
Jeg synes det ser meget fornuftigt ud.

Hvis du har problemer med blodsukker skal du måske passe lidt på med pasta og ris, og i hvertfald skifte til den grove slags.
Appelsinjuice er uden ernæringsværdi hvis den er lavet på koncentrat. Det er måske bedre med et stykke frugt.

Du ligger allerede pænt nede i normal området, så 1 kilo om ugen er ret ambitiøst, da det kræver et underskud på næsten 1200kcal om dagen. Men da du motionerer en del kan du muligvis klare det.

Indtast dit mål, så kan du se i info - oversigt hvor meget du må spise (eller alternativt skal motionere)

Psykologisk vil det nok være nemmere at få succes hvs du sætter målet lidt lavere. f.eks 100g om dagen :-)
16 år22. august 2008 kl. 18:44
#3
re: Endnu en kostplan...
Jeg er ikke enig med Vejle i at det er en god idé at droppe kartofler, pasta og ris helt. Men jeg vil give hende helt ret i at det er en god idé at skifte hvide pasta ud med grove og bruge brune ris i stedet for hvide ris. Kartofler er sunde og en god vitaminkilde omend de jo ikke tæller som grøntsager (se kartofler.dk).

Jeg vil også - ligesom Vejle - sige at man med fordel kan droppe juicen og drikke et glas vand og et stykke frugt i stedet.

Jeg vil nok råde dig til at spise lidt mere morgenmad. Nu ved jeg ikke hvad din musli indeholder, men jeg spiser omkring 50 gram havregryn, 1,8 dl skummetmælk og 80-150 frugt samt 15-20 gram nødder og frø OG et glas vand (samt multivitaminpille og kalktablet) til morgenmad. Og det holder mig faktisk mæt langt op af formiddagen - og den er absolut sukkerfri (for tilsat sukker). Det er efterhånden almen viden at en stor og god morgenmad er meget vigtig for både vægttab og det at holde vægten. Nu spiser jeg sammen med børnene om morgenen, så jeg har jo tid nok da det tager nogen tid for to små børn at sætte en portion havregrød til livs.

Cornflakes ville jeg holde mig langt fra (selv den grove, hvad er sukkerindholdet i den?) - til gengæld er grov musli, havregryn eller såmænd rugbrød i små tern fantastisk god "drys" på yogurt - og man kan vist også købe ret gode fiberdrys (se på hele energindholdet og på kostfiberindholdet).

Jeg synes din aftensmad lyder fornuftig. Det er mere sandsynligt at du kan blive ved med at holde din kur (og vægttab) hvis du spiser det samme som familien, men med grøntsager. Hvem ved, måske lærer familien at spise flere grøntsager? Især hvis familien er med på kun at servere magert kød samt fisk (som ikke behøver være mager).

Hos os har hverken brune ris eller grove pasta været den store succes. Kartofler og groft brød er vi alle enige om. Jeg forsøger at blande grove pasta i de hvide - eller koge to slags, især ris der jo har forskellig kogetid. Men for det meste lykkes det ikke rigtigt. Så tager jeg kun lidt af hvide ris/pasta og serverer måske groft brød til som jeg altid har i fryseren - eller flere grove grøntsager.

Så vidt jeg ved hjælper kostfibre, langsomme kulhydrater (rugbrød, groft brød, kartofler mv) og fedt (umættet fedt fra f.eks. olier, nødder og frø) til at holde blodsukkeret i skak. Det var og er de hjælpemidler jeg bruger - forebyggende - forstået således at hvis jeg spiser det om morgenen, så virker det om formiddagen.
16 år22. august 2008 kl. 20:32
#4
Tak for jeres feedback!
Der må være en fejl her i programmet, for kan se at jeg står som gæst, 27 år og 62 kilo. Det passer ikke helt, for mit brugernavn er Kaffen, jeg er 32 år og vejer 68 kilo. Desuden har jeg indtastet mit mål, hmm...mærkeligt.

Jeg er opmærksom på pasta og ris, men vi bruger i forvejen altid fuldkornspasta, -spaghetti og -lasagneplader, så har bare skulle skære ned i forbruget, så det passer med kcal og portionsstørrelse. Ris er jeg lidt i tvivl om - vi bruger parboiled, men hvad hedder den slags der er bedre/grovere? Har prøvet med dem der er næsten sorte, men dem kunne ungerne ikke spise - er det dem I kalder "brune"?.

Godt i kommenterede juicen og yoghurten/cornflakes, for tænkte nok det ikke var helt godt. Det har fungeret fint her i overgangen, hvor jeg har sat portionsstørrelser ned og vænnet mig fra at spise slik o.l.
Men det skal jo skiftes ud, så skal bare lige have fundet ud af med hvad - et stykke frugt istedet for juicen er jo oplagt, men hvilken slags (købe)brød skal jeg evt. vælge, hvis jeg gerne vil have noget lidt bolle-agtigt om eftermiddagen, men stadig grovt og fiberrigt? (Og som kan holde blodsukkeret hen indtil aftensmaden?)

Min morgenmad fungerer faktisk meget godt for mig. Myslien kan jeg nå at spise inden jeg skal afsted (og nå et tog) og rugbrødet spiser jeg, når jeg er ankommet på mit studie, inden undervisningen begynder. Så for mig er det hele faktisk morgenmad, selvom det sidste måske reelt er et mellemmåltid. (Der er spisepause igen allerede kl. 11.15.)

Har drukket så meget vand under min graviditet og amning, at jeg pt. er virkelig træt af vand. Jeg drikker hverken te eller kaffe, og får ondt i maven af light-sodavand. Jeg drikker ca. 1 l. vand om dagen og har forsøgt at øge min væskemængde med danskvand - når alligevel oftest kun op på 1 1/2 l. ialt.

Kan jeg se her i programmet om jeg har brug for vitaminpille og/eller kalktablet?

Nå, det blev lige en længere smøre, men igen tak for jeres svar - Hilsen Kaffen!

16 år23. august 2008 kl. 20:52
#5
re: Tak for jeres feedback!
Kaffen > hvis du er "for længe" om at skrive dit indlæg, bliver du automatisk "logget ud" og kommer til at stå som gæst :)
16 år25. august 2008 kl. 10:57
#6
re: Tak for jeres feedback!
Først: RESPEKT for at cykle hver dag og morgensvømme hver anden!! Godt gået! =) Anden: det må godt nok være svært at blive mæt af 1 dl morgenmad. Jeg kan i hvert fald ikke =) hvis du er en habil morgenmadsspiser vil jeg anbefale rester af aftensmaden. Altså lidt grøntsager og et stykke kylling fx varmet i microen. Giver næsten ingen kcal i forhold til hvor meget det mætter. Men det kræver man kan holde den slags ud om morgenen =) Grov rugbrød er fint, men husk at kigge bagpå. Nogle har så meget som 220 kcal/100 og andre kun 180. Så kan man jo spise bare lidt mere end det der er 220 ;) Juice ville jeg passe på med da det har en tendens til kun at forlænge ens søde tand =)
Af hensyn til dit blodsukker så husk at hvide ris, pasta, hvidt mel og brød virker som sukker i din krop. Hold dit blossukker stabil med den grove udgave af alt, og hold dig dermed også mæt længere. Søde kartofler er, trods navnet, bedre end rigtige kartofler, men for nogen er det for stor en omstilling =) Og husk, sød frugt er også 'sukker', så grønsagsstænger er bedre, men man skal jo også have lov at være her ;o)
16 år14. september 2008 kl. 19:52
#7
re: Tak for jeres feedback!
+ hvis du ikke vil have te eller kaffe men gerne vil have noget varmt så smager kogt vand med en skive øko citron rigtig godt, og det er jo vand! ;) så sniger man det ind på den måde. (Bare ikke overdriv, da for meget citrus syre skader din emalje i længden =) )
16 år14. september 2008 kl. 20:01
#8
re: Tak for jeres feedback!
Fortsat: =) i morges fik jeg fx 68 g kalkun fra i går, 66 g blomkål, 51 g iceberg og 84 g agurk, så jeg fik 269 g morgenmad for 119 kcal. Til frokost fik jeg 136 g scrambled æggehvide, 55 g kylling, 54 g avocado og 34 g hytteost, for 227 kcal. Altså 346 kcal for masser af mad. Det batter ;) og mætter!
16 år14. september 2008 kl. 20:16
#9
re: Tak for jeres feedback!
Hej Ano!
Tak for dine svar - det er altid sundt at se på sin mad med andres øjne.

Morgensvømningen er blevet til eftermiddags- eller aftensvømning efter jeg er begyndt på mit studie igen, men stadig hver anden dag - og havde jeg tid gjorde jeg det hver dag - er næsten afhængig af det, hæ hæ!

Som svaret tidligere, så er morgenmaden fin for mig - myslien fylder virkelig min mave op, selvom portionen er lille. Og kartoffel-rugbrødet med ost og salat 2 timer efter er blevet suppleret med en pære, istedet for juicen.
Pudsigt du siger det med varm morgenmad, for jeg har boet 1/2 år i Mexico, og der spiser de varm mad til morgenmad (kød, suppe o.l.), så det skal jeg da lige huske at man også kan gøre herhjemme. Din mad lyder ihvertfald lækker!

Kender ikke meget til "søde" kartofler. Smager de meget anderledes? Tilberedes de på samme måde som almindelige?
De brune ris er jeg ikke blevet god til at koge endnu, men alt pasta/spaghetti er fuldkornsudgaven, selvom jeg ikke spiser meget af det. Om eftermiddagen er det blevet til en rugfel med friskost og peberfrugt - den mætter bare super, selvom den tæller lidt i regnskabet.

Det der med grøntsagsstænger er jeg ikke god til. Jeg spiser helst kun til måltiderne og der må det godt være et rigtigt tilberedt måltid. Spiser 200 g. frugt (et stykke frugt og 150 g. smoothie) om dagen og resten (min. 400 g. (og helst 200 g. rå og 200 g. tilberedte)) er grøntsager. Det passer meget godt til mig og er vel også fornuftigt ifht. frugtsukker, eller hvad?

Jeg vil prøve det med kogt vand med citron, for min vand-smiley er stadig konstant sur.

Jeg tror madplanen virker, for jeg har tabt mig 6 kg. på en måned. Sådan fortsætter det nok ikke, men det er en god start.
Tak igen for dit svar!



16 år14. september 2008 kl. 22:17
#10
re: Tak for jeres feedback!
det er en alletiders start =) der vil måske komme et tidspunkt hvor vægttabet stagnerer fordi kroppen vænner sig til det. Så kan du bare trappe din motion en anelse op, for jeg synes ikke du skal spise mindre. Mad skal man ha! =)
Ja,søde kartofler smager faktisk en del anderledes men ikke grimt! De smager bare lidt sødere og er en anelse længere om at bage/koge.
Det er rigtig fint i forhold til frugtsukker det du gør. Mange tænker bare; nu skal jeg være sund og spise masser af frugt, men for meget af en god ting er stadig for meget ;)
Noget der får grøntsager til at glide ned er rodfrugt mos, i stedet for kartoffelmos. Der må selvfølgelig stadig gerne komme kartoffel i, men ellers pastinak, søde kart, gulerødder. Hvad man nu har koges og moses med lidt salt og evt lidt mælk og hørfrøolie. Den er selvfølgelig ikke helt nem at veje af med mindre man taster den ind som en opskrift og programmet regner det ud for dig
16 år15. september 2008 kl. 15:22



For at deltage i debatten:
Log ind
eller opret en profil, hvis du ikke allerede er medlem

Henter...
window.addEventListener("load", function(){ setTimeout(function () { if (typeof window.cookieconsent !== 'undefined'){ window.cookieconsent.initialise({ "palette": { "popup": { "background": "#444" }, "button": { "background": "#f0ad4e", // orange: "#f0ad4e", //"#14a7d0" //grøn: #5cb85c "text": "black" } }, "theme": "classic", "position": "bottom", "static": false, "type": "opt-in", "content": { "message": "🍪 Cookieinfo

Madital.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, analysere trafikken samt til at markedsføre vores website. Du kan til enhver tid ændre dit valg via vores ", "dismiss": "OK", "allow": "Det er fint", "deny": "Afvis", "link": " cookiepolitik.", "href": "https://www.madital.dk/om-madital/vilkaar-og-betingelser/cookiepolitik/" }, onInitialise: function(status) { if(status == cookieconsent.status.allow) { runScriptsRequiringConsent(); } }, onStatusChange: function(status) { if (this.hasConsented()) { runScriptsRequiringConsent(); } /*else { document.cookie = "_ga=;domain=.madital.dk;expires=Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 GMT;path=/"; document.cookie = "_gat_UA-1116525-1=;domain=.madital.dk;expires=Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 GMT;path=/"; document.cookie = "_gid=;domain=.madital.dk;expires=Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 GMT;path=/"; }*/ createCookie("cookieconsent_time","now",365); } }) } }, 1000); });