#2 af KarinaHadsten (slettet)
Hverdagsmad før og nu
Du læser en tråd i debat > kostKarinaHadsten (slettet)
#2
re: Hverdagsmad før og nu
Jeg ved ikke om jeg har lavet så meget om på vores mad, men jeg sørger for at der altid er grøntsager. Jeg spiser meget lidt brød, pasta og ris, men det gør mine børn og manden stadig. Så egentlig er der ikke sket så meget der. Så jeg er faktisk lidt spændt på stabiliseringsperioden, for jeg vil jo faktisk gerne vænne hele familien til mere grøn kost. Men her er vi nødt til at tage det hele i små bidder.
Jeg synes også jeg er inde i en rimelig ideforladt periode mht. madlavning. Så jeg bliver tit inspireret af kost-trådene og håber at jeg får overskud til at kaste mig over mere madlavning efter opskrifter. I stedet for de sædvanlige ting.
Men til gengæld vil jeg også sige at jeg har længe haft fedtfattige vaner som at bruge minimælk i madlavning og ikke fedtstof. Jeg vil prøve at blive bedre til at smugle lidt usyligt grønt ind i retterne.
Nå jeg bevægede mig vist væk fra topic.
Jeg synes også jeg er inde i en rimelig ideforladt periode mht. madlavning. Så jeg bliver tit inspireret af kost-trådene og håber at jeg får overskud til at kaste mig over mere madlavning efter opskrifter. I stedet for de sædvanlige ting.
Men til gengæld vil jeg også sige at jeg har længe haft fedtfattige vaner som at bruge minimælk i madlavning og ikke fedtstof. Jeg vil prøve at blive bedre til at smugle lidt usyligt grønt ind i retterne.
Nå jeg bevægede mig vist væk fra topic.
16 år22. juni 2008 kl. 21:06
bruger slettet
#3
re: Hverdagsmad før og nu
Jeg synes det er en super god ide at tage det emne op i en tråd, for det har i hvert fald fået mig til at tænke lidt over tingene....
Fra jeg var 19 år til jeg var 21år levede jeg faktisk aldeles sundt - trænede højintensitet 4-5 timer om ugen, spiste fedtfattigt og fyldt med grønt og groft, fik min søvn osv. - I går sad jeg med min kæreste og så nogle billeder af mig fra den gang - 12-15 kg lettere end jeg er nu..... og hvor så jeg egentlig godt ud !!!! - der vil jeg hen igen.
Nå - men tilbage til tråden..... Så skete der det at jeg mødte min nuværende kæreste - den sødeste fyr i verden - men han har ikke meget forståelse for sund mad - faktisk ser han lidt op til Den Skaldedde Kok (i har sikkert set ham i Netto reklamer), og det afspejler sig også i hans madlavning og ønsker til mad. Så stille og roligt blev mine grøntsager skiftet ud med sovs, for det ville han have, og jeg synes det var besværligt at bruge 3 gryder + diverse til et enkelt måltid til 2 personer..... Og nu sidder jeg i dag 15 kg tungere, og fortryder at det var den tangent jeg røg ud af....Fortryder jeg ikke stod fast, og brugte den ene gryde mere pr. måltid - det ville i det lange løb have været lettere at vaske en gryde mere af pr. måltid, end at tabe det hele bagefter -det ved jeg nu :)
Nå men - Når jeg ser på hvad kosten ellers byder på hos os i dag, så er jeg nok lidt henne af samme "metode" som Karina- jeg sniger grøntsager ind i maden, så det ikke kun er mig der får grøntsager, men også min kæreste. Mere eller mindre vegetariske retter er begyndt at vinde indpas, og det er lykkedes at få min kæreste til at spise lidt flere grøntsager osv.
Men egentlig spiser vi som sådan efterhånden sundt nok, det der så mangler nu, det er at få alle kagerne og slikket ud af dagligdagen, det er dem der er de store kaloriebomber her hjemme nu.
Jeg laver stadig sovs til min kæreste - men jeg spiser den bare ikke.
Jeg tror det er vigtigt at være bevidst om at når man har nået målet, så er det ok at spise en stor fed bøf med bløde løg og sovs og kartofler lørdag aften hvis det er det man har lyst tll - men man ved jo så også at man så ikke skal spise lassagne dagen efter - altså at man finder balancen.
Det at man decideret vælger mad fra på baggrund af energiindholdet er i mit hoved ikke en mulighed - det ville med det samme slå mig fuldstændig ud og miste lysten til at tage kampen op mod kiloene, hvis jeg aldig mere måtte spise lassagne eller bearnaise-sovs.....
Men jeg tror der er lige så mange synspunkter omkring det, som der er mennesker til :D
Fra jeg var 19 år til jeg var 21år levede jeg faktisk aldeles sundt - trænede højintensitet 4-5 timer om ugen, spiste fedtfattigt og fyldt med grønt og groft, fik min søvn osv. - I går sad jeg med min kæreste og så nogle billeder af mig fra den gang - 12-15 kg lettere end jeg er nu..... og hvor så jeg egentlig godt ud !!!! - der vil jeg hen igen.
Nå - men tilbage til tråden..... Så skete der det at jeg mødte min nuværende kæreste - den sødeste fyr i verden - men han har ikke meget forståelse for sund mad - faktisk ser han lidt op til Den Skaldedde Kok (i har sikkert set ham i Netto reklamer), og det afspejler sig også i hans madlavning og ønsker til mad. Så stille og roligt blev mine grøntsager skiftet ud med sovs, for det ville han have, og jeg synes det var besværligt at bruge 3 gryder + diverse til et enkelt måltid til 2 personer..... Og nu sidder jeg i dag 15 kg tungere, og fortryder at det var den tangent jeg røg ud af....Fortryder jeg ikke stod fast, og brugte den ene gryde mere pr. måltid - det ville i det lange løb have været lettere at vaske en gryde mere af pr. måltid, end at tabe det hele bagefter -det ved jeg nu :)
Nå men - Når jeg ser på hvad kosten ellers byder på hos os i dag, så er jeg nok lidt henne af samme "metode" som Karina- jeg sniger grøntsager ind i maden, så det ikke kun er mig der får grøntsager, men også min kæreste. Mere eller mindre vegetariske retter er begyndt at vinde indpas, og det er lykkedes at få min kæreste til at spise lidt flere grøntsager osv.
Men egentlig spiser vi som sådan efterhånden sundt nok, det der så mangler nu, det er at få alle kagerne og slikket ud af dagligdagen, det er dem der er de store kaloriebomber her hjemme nu.
Jeg laver stadig sovs til min kæreste - men jeg spiser den bare ikke.
Jeg tror det er vigtigt at være bevidst om at når man har nået målet, så er det ok at spise en stor fed bøf med bløde løg og sovs og kartofler lørdag aften hvis det er det man har lyst tll - men man ved jo så også at man så ikke skal spise lassagne dagen efter - altså at man finder balancen.
Det at man decideret vælger mad fra på baggrund af energiindholdet er i mit hoved ikke en mulighed - det ville med det samme slå mig fuldstændig ud og miste lysten til at tage kampen op mod kiloene, hvis jeg aldig mere måtte spise lassagne eller bearnaise-sovs.....
Men jeg tror der er lige så mange synspunkter omkring det, som der er mennesker til :D
16 år23. juni 2008 kl. 07:32
tynd74
#4
re: Hverdagsmad før og nu
jeg har heller ikke ændret kosten som sådan.
vi spiser det samme som før , dog med lidt mindre fedt i. og så har jeg tilføjet frugt og grønt hver dag. og forsøger at få smiley i alle rubrikker.
jo det sidste års tid har vi haft en ugentlig dag med fisk.
ellers synes jeg i det store hele at det ikke er godt at betragte det som en kur. da man så mange gange falder tilbage i de gamle dårlige vaner.
så vi har prøvet at erstatte de dålige vaner med frugt og grønt og kun en ugentlig slikdag og det er gået fint, og det vil vi også kunne holde fremover.
lise
vi spiser det samme som før , dog med lidt mindre fedt i. og så har jeg tilføjet frugt og grønt hver dag. og forsøger at få smiley i alle rubrikker.
jo det sidste års tid har vi haft en ugentlig dag med fisk.
ellers synes jeg i det store hele at det ikke er godt at betragte det som en kur. da man så mange gange falder tilbage i de gamle dårlige vaner.
så vi har prøvet at erstatte de dålige vaner med frugt og grønt og kun en ugentlig slikdag og det er gået fint, og det vil vi også kunne holde fremover.
lise
16 år23. juni 2008 kl. 11:58
iakob
#5
re: Hverdagsmad før og nu
Hm... Måske er det bare et spørgsmål om grader.
Jeg synes jo også jeg har gjort ligesom jer - og så alligevel ikke. Fordi jeg bruger markant længere tid på at finde en god opskrift på grøntsager end jeg gjorde før.
Altså.. hvis jeg har hakket oksekød, løg og flåede tomater så køber jeg ikke længere ost og lasagneplader og laver en lasagne på en hverdagsaften med hvidløgsflute på siden og en lille grøn salat hvis det skal være fint. Jeg vil da ikke idag lave lasagne med mager ost, grove lasagneplader og en grovflute og en stor grøn salat.
Jeg kunne finde på at lave en spinatlasagne med kød og gulerod og mange andre grøntsager i (selvom jeg nok tror at min familie vil være ret skeptisk overfor dette) - men sådan en ret vil jo have ret lidt til fælles med den originale lasagne at det basalt set er en hel anden ret.
Det er efter min mening en massiv ændring af mine spisevaner. Jeg har ikke bare tilføjet lidt flere grøntsager - jeg forsøger virkelig at integrere grøntsagerne i (kød)retten - enten ved direkte at putte dem i eller ved at de kæles for i samme grad som kødet.
Jeg surfer heller ikke ret meget de "normale" online kogebøger - jeg surfer mest efter opskrifter der hvor jeg ved jeg kan finde energifattige opskrifter - også fordi jeg vil da hellere følge en opskrift på en god kødsovs uden mælkeprodukter end at følge een hvor fløde er den smagsgivende og så erstatte det med creme fine.
Jeg synes jo også jeg har gjort ligesom jer - og så alligevel ikke. Fordi jeg bruger markant længere tid på at finde en god opskrift på grøntsager end jeg gjorde før.
Altså.. hvis jeg har hakket oksekød, løg og flåede tomater så køber jeg ikke længere ost og lasagneplader og laver en lasagne på en hverdagsaften med hvidløgsflute på siden og en lille grøn salat hvis det skal være fint. Jeg vil da ikke idag lave lasagne med mager ost, grove lasagneplader og en grovflute og en stor grøn salat.
Jeg kunne finde på at lave en spinatlasagne med kød og gulerod og mange andre grøntsager i (selvom jeg nok tror at min familie vil være ret skeptisk overfor dette) - men sådan en ret vil jo have ret lidt til fælles med den originale lasagne at det basalt set er en hel anden ret.
Det er efter min mening en massiv ændring af mine spisevaner. Jeg har ikke bare tilføjet lidt flere grøntsager - jeg forsøger virkelig at integrere grøntsagerne i (kød)retten - enten ved direkte at putte dem i eller ved at de kæles for i samme grad som kødet.
Jeg surfer heller ikke ret meget de "normale" online kogebøger - jeg surfer mest efter opskrifter der hvor jeg ved jeg kan finde energifattige opskrifter - også fordi jeg vil da hellere følge en opskrift på en god kødsovs uden mælkeprodukter end at følge een hvor fløde er den smagsgivende og så erstatte det med creme fine.
16 år23. juni 2008 kl. 13:29
Kirsten P (slettet)
#6
re: Hverdagsmad før og nu
Jeg vil sige at der er meget forskel på om det er mig eller min mand der laver maden. Min mand er mere til traditonelt dansk mad, men jeg har lært ham at kødet skal være fedtfattigt og at der skal grønsager til. Så må jeg finde mig i at spise kogte grønsager, når det er ham der laver maden for han er ikke særlig fantasifuld med hensyn til grønsager. (på et tidspunkt måtte jeg sige at jeg var ved at være træt af kogte gulerødder)
jeg selv er hellere ikke særlig fantasifuld men jeg gør mere ud af at læse opskrifter og på den måde blive inspireret. Så når jeg laver mad bliver tit noget hvor grønsagerne bliver mere interegeret så får han også lidt.
Jeg tror ikke at man kan ændre sine madvaner radikalt på en gang, jeg tror også at ændringen skal komme lidt efter lidt. Især hvis man har en familie at tage hensyn til. Det skal jo være en livstilændring og så skal det også være en ændring man kan leve med elleres er det dømt til at mislykkes.
jeg selv er hellere ikke særlig fantasifuld men jeg gør mere ud af at læse opskrifter og på den måde blive inspireret. Så når jeg laver mad bliver tit noget hvor grønsagerne bliver mere interegeret så får han også lidt.
Jeg tror ikke at man kan ændre sine madvaner radikalt på en gang, jeg tror også at ændringen skal komme lidt efter lidt. Især hvis man har en familie at tage hensyn til. Det skal jo være en livstilændring og så skal det også være en ændring man kan leve med elleres er det dømt til at mislykkes.
16 år23. juni 2008 kl. 17:08
veile
#7
re: Hverdagsmad før og nu
Jeg har lagt mine madvaner radikalt om. Da jeg næsten helt undgår hvidt mel, sukker, pasta og ris.
I starten lavede jeg special mad til mig selv, så famillien fik det de plejede, men efterhånden spiser vi det samme, bortset fra at familien stadig får pasta, ris og hvidt brød. Jeg surfer også meget efter gode opskrifter, så det i stedet for lasagne bliver mousaka med kartoflerne ved siden af.
Eller kartoffelsalat med masser af blomkål og ylette.
Vi har i flere år spist fedtfattigt og en del grøntsager uden at jeg har tabt mig overhovedet.
I mit tilfælde kræver det en kur, som dog ikke må være mere streng end at det bliver min nye livsstil, som jeg så kan justere lidt op når målet er nået.
Jeg kunne sikkert godt nå mit mål ved at spise 2000kcal om dagen (svarer ca. til min mål vægt) men det ville tage meget lang tid, og jeg er ikke den tålmodige type.......
I starten lavede jeg special mad til mig selv, så famillien fik det de plejede, men efterhånden spiser vi det samme, bortset fra at familien stadig får pasta, ris og hvidt brød. Jeg surfer også meget efter gode opskrifter, så det i stedet for lasagne bliver mousaka med kartoflerne ved siden af.
Eller kartoffelsalat med masser af blomkål og ylette.
Vi har i flere år spist fedtfattigt og en del grøntsager uden at jeg har tabt mig overhovedet.
I mit tilfælde kræver det en kur, som dog ikke må være mere streng end at det bliver min nye livsstil, som jeg så kan justere lidt op når målet er nået.
Jeg kunne sikkert godt nå mit mål ved at spise 2000kcal om dagen (svarer ca. til min mål vægt) men det ville tage meget lang tid, og jeg er ikke den tålmodige type.......
16 år30. juni 2008 kl. 14:54
Det er jeg uenig i, men jeg synes det kunne være interessant at høre forskellige meninger om den sag og også argumenterne derfor.
Min holdning er at jeg primært blev fed af for lidt motion, for meget slik og snack og - her kommer det - så for energiholdig hverdagsmad (i for store portioner).
Min hverdagsuge kunne godt indeholde flødesovs den ene dag (på madlavningsfløde) og lasagne den næste dag og så lige en herregårdskotelet med pandefedtet i sovsen den tredie dag og så videre. Det ville have været en overordentlig dårlig idé for mig at forsætte med at spise de ting, men bare i en mindre mængde - også selvom madlavningsfløde blev skiftet ud med kaffefløde eller creme fine og selvom kødet i lasagnen blev mere mager og osten ligeså. Det ville nemlig kun have taget toppen af problemet.
I stedet gik jeg over til slankemad: masser af grøntsager, groft brød (og langs hen også brune ris og grove pasta, selvom det er lidt besværligt eftersom manden overhovedet ikke vil have det).. og vigtigst: de fleste aftenener er der overhovedet ikke mælkeprodukter i maden og jeg har fået lært at lave mad uden at have fedtet (den animalske fedt) som smagsgiver, men bruge krydderier, tomat og andre grøntsager samt løg, hvidløg og ting som balsamico, vin, soya sauce og chilipasta og sennep som smagsgivere.
Så ved at spise "slankemad" så har jeg lært en masse nye madlavningsteknikker og fået smag for madvarer jeg ikke brød mig om før (mest ovre i det sure: artiskokker og balsamico bare for at nævne nogle få).
Hvis jeg i stedet havde fortsat med at lave lasagne og mælkesovse omend i light-udgaver med light-produkter, så er jeg overbevist om at det vil blive meget sværere for mig at få hverdagsmaden til at fungere på sigt så jeg ikke bliver tyk igen.