Hjælp til at tyde diverse begreber
Du læser en tråd i debat > kostiakob
#2
re: Hjælp til at tyde diverse begreber
Allerførst: hvis du har spørgsmål, så spørg. Ellers får man jo ikke svar.
Velkommen til !
Energi er det som kroppen bruger (alt bruger) for at holde processer igang. For meget energi i forhold til motion mv og man bliver tyk. For lidt, og man taber sig. Energi måles i kilokalorier (kcal = 1000 kalorier) eller kilojoules (kj = 1000 joules). Søg på "energy convertion" eller "energi omregner" på nettet så kan du finde lidt hjælp til at regne mellem de to forskellige måleenheder.
En kalorie er defineret som den energi der kræves til opvarmning af 1 gram vand 1 grad celsius fra 14,5 °C til 15,5 °C. 1 joule (1 J) er defineret som 1 watt-sekund eller 1 newton-meter.
Så er der energifordeling. Energi fåes gennem 3 forskellige madtyper: protein, kulhydrat og fedt.
Protein er biologiske byggesten der blandt andet bruges til opbygning af muskler. Protein findes i store mængder i kød, æg, bønner og jeg har sikkert glemt noget.
Kulhydrater dannes primært af planter og alger ved fotosyntese. Kulhydrat dækker over forskellige former for stivelse og sukker. Derfor finder du mest kulhydrater i ris, mel (pasta, brød) og kartofler - samt alle grøntsager og frugt.
Fedt er opbevaringsplads for energi. Derfor indeholder fedt også forholdsvis meget energi og det er derfor man anbefaler at spise magert. Men sagen er ikke helt så simpel. Der findes 3 slags fedtsyrer (fedttyper): mættet fedt, enkeltumættet fedt og flerumættet fedt.
Mættede fedtsyrer: Disse stivner typisk når de bliver kolde og de findes primært i smør, kød, mælk og den slags. De kaldes også dyrisk fedt eller animalsk fedt. Disse fedtsyrer er de mest usunde.
Enkeltumættede fedtsyrer (monoumættede fedtsyrer) og flerumættede fedtsyrer (polyumættede fedtsyrer) kendes sammen under betegnelsen umættede fedtsyrer. Disse fedtsyrer kommer primært fra planteriget og findes i stor mængde i nødder, frø, advokado og planteolier. Kroppen og hjernen har behov for umættede fedtsyrer og hvis man får for lidt kan man få en liste dårligdomme som er længere end min arm. Både fysiske og psykiske men.
Energifordeling betyder fordelingen af energi på kulhydrat, protein og fedt og den skal helst være så man får en smiley (i hvert tilfælde hvis man vælger at se oversigten for en periode).
Fedtenergifordeling betyder fordelingen af energien fra fedt på mættede fedtsyrer, enkeltumættede fedtsyrer og flerumættedefedtsyrer. Altså hvis du får 10% af din energi fra fedt, hvor stor en del af den 10% kommer så fra mættede fedtsyrer og så videre. I den almindelige danske kost får vi normalt alt for store mængder mættede fedtsyrer mens de umættede
Du kan søge på begreberne her:
da.wikipedia.org
Du kan også blive meget klogere ved at gå ind på info/alle madvarer og kikke lidt på hvilke varer der indeholder meget / lidt af de forskellige ting.
Har du flere spørgsmål så spørg endeligt. Men prøv at være lidt specifik i spørgsmålene - det gør det lidt nemmere at svare på.
Velkommen til !
Energi er det som kroppen bruger (alt bruger) for at holde processer igang. For meget energi i forhold til motion mv og man bliver tyk. For lidt, og man taber sig. Energi måles i kilokalorier (kcal = 1000 kalorier) eller kilojoules (kj = 1000 joules). Søg på "energy convertion" eller "energi omregner" på nettet så kan du finde lidt hjælp til at regne mellem de to forskellige måleenheder.
En kalorie er defineret som den energi der kræves til opvarmning af 1 gram vand 1 grad celsius fra 14,5 °C til 15,5 °C. 1 joule (1 J) er defineret som 1 watt-sekund eller 1 newton-meter.
Så er der energifordeling. Energi fåes gennem 3 forskellige madtyper: protein, kulhydrat og fedt.
Protein er biologiske byggesten der blandt andet bruges til opbygning af muskler. Protein findes i store mængder i kød, æg, bønner og jeg har sikkert glemt noget.
Kulhydrater dannes primært af planter og alger ved fotosyntese. Kulhydrat dækker over forskellige former for stivelse og sukker. Derfor finder du mest kulhydrater i ris, mel (pasta, brød) og kartofler - samt alle grøntsager og frugt.
Fedt er opbevaringsplads for energi. Derfor indeholder fedt også forholdsvis meget energi og det er derfor man anbefaler at spise magert. Men sagen er ikke helt så simpel. Der findes 3 slags fedtsyrer (fedttyper): mættet fedt, enkeltumættet fedt og flerumættet fedt.
Mættede fedtsyrer: Disse stivner typisk når de bliver kolde og de findes primært i smør, kød, mælk og den slags. De kaldes også dyrisk fedt eller animalsk fedt. Disse fedtsyrer er de mest usunde.
Enkeltumættede fedtsyrer (monoumættede fedtsyrer) og flerumættede fedtsyrer (polyumættede fedtsyrer) kendes sammen under betegnelsen umættede fedtsyrer. Disse fedtsyrer kommer primært fra planteriget og findes i stor mængde i nødder, frø, advokado og planteolier. Kroppen og hjernen har behov for umættede fedtsyrer og hvis man får for lidt kan man få en liste dårligdomme som er længere end min arm. Både fysiske og psykiske men.
Energifordeling betyder fordelingen af energi på kulhydrat, protein og fedt og den skal helst være så man får en smiley (i hvert tilfælde hvis man vælger at se oversigten for en periode).
Fedtenergifordeling betyder fordelingen af energien fra fedt på mættede fedtsyrer, enkeltumættede fedtsyrer og flerumættedefedtsyrer. Altså hvis du får 10% af din energi fra fedt, hvor stor en del af den 10% kommer så fra mættede fedtsyrer og så videre. I den almindelige danske kost får vi normalt alt for store mængder mættede fedtsyrer mens de umættede
Du kan søge på begreberne her:
da.wikipedia.org
Du kan også blive meget klogere ved at gå ind på info/alle madvarer og kikke lidt på hvilke varer der indeholder meget / lidt af de forskellige ting.
Har du flere spørgsmål så spørg endeligt. Men prøv at være lidt specifik i spørgsmålene - det gør det lidt nemmere at svare på.
16 år20. februar 2008 kl. 09:35
Jeg har lige meldt mig på madital i dag. Problemet er bare det jeg ved ingen ting omkring hvad de forskellige ting så som kalorier, energi osv. helt bestemt betyder er der nogen steder man kan læse sig frem til det?
På forhånd tak