har brug for et nyt godt råd
Du læser en tråd i debat > gode rådiakob
#2
re: har brug for et nyt godt råd
Jeg har en dreng på 5 og en dreng på 2½ så jeg er lidt i samme situation - bortset fra mine børn heldigvis er raske.
Vi giver dem hver en ½ figenstang med frugtsmag som guf mens de ser børnetime efter aftensmad (vi optager børnetimen), men den får de kun hvis de spiser "nok" af deres aftensmad. For den 5-årige betyder det at han skal spise lidt af hvert på sin tallerken og som regel også den lille bunke grøntsager (han får en spiseskefuld grøntsager eller kogt gulerod mv, ikke ret meget). Den lille skal bare spise af sin mad - han er hverken så kræsen eller så lidt-spisende som sin storebror. De risikerer også at skulle blive siddende til de er færdige.
Vi holder naturligvis bordskik, og det betyder tit at et barn som siger han er færdig, starter med at spise igen.
Sig til din 5-årige at han må vælge to ting som han ikke behøver spise - min vil f.eks. ikke spise tomat, så vi sørger altid for at hans hjemmelavede burger ikke indeholder det og at han kan sortere det fra i hans salat. (Han spiser altså ikke ret gerne grøntsager, vi skal nødde det i ham hver dag).
Generelt laver jeg sovs, kulhydrat (kartofler, ris, pasta, brød), kød og grøntsager. Børnene og manden svælger så i kulhydrater, sovs og kød og sparer lidt på grøntsagerne mens jeg tager cirka lige meget kulhydrat, kød og grøntsager og kun lidt sovs.
Blandede retter (sammenkogte, mange ovnretter, farsretter mv) er lidt anderledes. Når jeg laver dem, så er der som regel noget flere grøntsager i end i opskriften (bitte små tern eller blendes så de ikke kan opdages - selvom de godt kan give farve til retten). Og så laver jeg også som regel grøntsager ved siden af (færdig blandede frostposer fra coop mv er godt til det formål).
Husk at fryseren er din ven. Du kan sagtens lave en kæmpe omgang rigtig god sovs på blendede grøntsager og kyllingeboullionterninger og så fryse det ned i portionsstørrelse. Så er det jo nemt at tage op, jævne og evt krydre så det passer med retten. Eller lav store mængder af andre retter dine børn godt kan lide og frys dem ned i mindre portioner. Tag dem så op de dage hvor dig og din mand skal have speciel voksen-rettet mad. Jeg har en lang periode lavet ekstra store portioner i weekenden og så frosset resterne ned.
Gode sovse er i øvrigt også din ven når du skal lokke kogte kartofler i børnene. Lav f.eks. en gammeldags fed brun sovs og giv en en tsk sukker og ingen peber (eller kun lidt stødt peber) og skær så kartoflerne i mindre stykker på børnenes tallerkner og giv dem rigelig sovs. I voksne behøver jo ikke spise sovsen- I kan evt få en hurtig kold dressing på en mager surmælksprodukt, lidt citronsagt og en masse dild.
Husk også at børn elsker grøntsagsstave - agurk, gulerod måske endda bladselleri - bare det er skåret ud i stænger og serveret i små skåle.
Spørg din ældste hvilke 3 eller 5 grøntsager han helst vil have - og sørg for at der er dem i. Husk at skamrose ham når han spiser grøntsager. Køb evt en børnebog om rigtig ernæring som I kan læse med ham.
Salater - lav to dressinger - en børnevenlig der er sød og lækker og en voksen der godt må være sund. Giv evt børnenes ovngrøntsager et meget lille lag sukker - og når de spiser det så trap sukkeret langsomt ned over en lang periode på 2 måneder eller så.
Sjove farver, figurer, anretning på tallerken mv er også en faktor man ikke skal overse.
Køb evt noget tilbehør (f.eks. feta ost, oliven, hvidløg, syltede agurker/rødbeder, der må findes noget) som børnene kan få af helt særskildt.
En anden idé: Min søster laver desert til sin pige på knap 3 hver dag - frugtgrød, yougurt med frugt stykker eller bare frugt, hvis man spiser sin potion til aften må man få desert. Eller lok så evt med at hvis de spiser grøntsager hver dag i en uge så er der is til desert om lørdagen.
Så .. jo, jeg har i en overgang faktisk lavet to retter, men for det meste har jeg lavet maden således at forskellige kombinationer af sovs, kulhydrat, kød og grønt gav hhv sundt voksenmad og børnevenlig mad. Og så tvunget min 5-årige til at spise en lille smule grønt - den mindste får det bare på tallerknen.
Det var vist lidt rodet - vi har prøvet os rigtig meget frem med flere retter, trusler, straf, belønninger, overtalelse og oplysning. Alt i alt ser det ud til at det virker, men dine børn skal sikkert have en anden kombination. Jeg håber jeg har givet dig nogle ideer.
Hvis du stadig har problemer, så prøv i stedet netsundhedsplejersken eller netdoktor - de to steder har jeg selv brugt en del når jeg har haft problemer med børnene. Her (babyklub.netdoktor.dk) kan du f.eks. finde "sund mad til små børn" og "mad med glæde" links du måske kan bruge til noget. Jeg har også investeret i et par kogebøger med børnemad.
Vi giver dem hver en ½ figenstang med frugtsmag som guf mens de ser børnetime efter aftensmad (vi optager børnetimen), men den får de kun hvis de spiser "nok" af deres aftensmad. For den 5-årige betyder det at han skal spise lidt af hvert på sin tallerken og som regel også den lille bunke grøntsager (han får en spiseskefuld grøntsager eller kogt gulerod mv, ikke ret meget). Den lille skal bare spise af sin mad - han er hverken så kræsen eller så lidt-spisende som sin storebror. De risikerer også at skulle blive siddende til de er færdige.
Vi holder naturligvis bordskik, og det betyder tit at et barn som siger han er færdig, starter med at spise igen.
Sig til din 5-årige at han må vælge to ting som han ikke behøver spise - min vil f.eks. ikke spise tomat, så vi sørger altid for at hans hjemmelavede burger ikke indeholder det og at han kan sortere det fra i hans salat. (Han spiser altså ikke ret gerne grøntsager, vi skal nødde det i ham hver dag).
Generelt laver jeg sovs, kulhydrat (kartofler, ris, pasta, brød), kød og grøntsager. Børnene og manden svælger så i kulhydrater, sovs og kød og sparer lidt på grøntsagerne mens jeg tager cirka lige meget kulhydrat, kød og grøntsager og kun lidt sovs.
Blandede retter (sammenkogte, mange ovnretter, farsretter mv) er lidt anderledes. Når jeg laver dem, så er der som regel noget flere grøntsager i end i opskriften (bitte små tern eller blendes så de ikke kan opdages - selvom de godt kan give farve til retten). Og så laver jeg også som regel grøntsager ved siden af (færdig blandede frostposer fra coop mv er godt til det formål).
Husk at fryseren er din ven. Du kan sagtens lave en kæmpe omgang rigtig god sovs på blendede grøntsager og kyllingeboullionterninger og så fryse det ned i portionsstørrelse. Så er det jo nemt at tage op, jævne og evt krydre så det passer med retten. Eller lav store mængder af andre retter dine børn godt kan lide og frys dem ned i mindre portioner. Tag dem så op de dage hvor dig og din mand skal have speciel voksen-rettet mad. Jeg har en lang periode lavet ekstra store portioner i weekenden og så frosset resterne ned.
Gode sovse er i øvrigt også din ven når du skal lokke kogte kartofler i børnene. Lav f.eks. en gammeldags fed brun sovs og giv en en tsk sukker og ingen peber (eller kun lidt stødt peber) og skær så kartoflerne i mindre stykker på børnenes tallerkner og giv dem rigelig sovs. I voksne behøver jo ikke spise sovsen- I kan evt få en hurtig kold dressing på en mager surmælksprodukt, lidt citronsagt og en masse dild.
Husk også at børn elsker grøntsagsstave - agurk, gulerod måske endda bladselleri - bare det er skåret ud i stænger og serveret i små skåle.
Spørg din ældste hvilke 3 eller 5 grøntsager han helst vil have - og sørg for at der er dem i. Husk at skamrose ham når han spiser grøntsager. Køb evt en børnebog om rigtig ernæring som I kan læse med ham.
Salater - lav to dressinger - en børnevenlig der er sød og lækker og en voksen der godt må være sund. Giv evt børnenes ovngrøntsager et meget lille lag sukker - og når de spiser det så trap sukkeret langsomt ned over en lang periode på 2 måneder eller så.
Sjove farver, figurer, anretning på tallerken mv er også en faktor man ikke skal overse.
Køb evt noget tilbehør (f.eks. feta ost, oliven, hvidløg, syltede agurker/rødbeder, der må findes noget) som børnene kan få af helt særskildt.
En anden idé: Min søster laver desert til sin pige på knap 3 hver dag - frugtgrød, yougurt med frugt stykker eller bare frugt, hvis man spiser sin potion til aften må man få desert. Eller lok så evt med at hvis de spiser grøntsager hver dag i en uge så er der is til desert om lørdagen.
Så .. jo, jeg har i en overgang faktisk lavet to retter, men for det meste har jeg lavet maden således at forskellige kombinationer af sovs, kulhydrat, kød og grønt gav hhv sundt voksenmad og børnevenlig mad. Og så tvunget min 5-årige til at spise en lille smule grønt - den mindste får det bare på tallerknen.
Det var vist lidt rodet - vi har prøvet os rigtig meget frem med flere retter, trusler, straf, belønninger, overtalelse og oplysning. Alt i alt ser det ud til at det virker, men dine børn skal sikkert have en anden kombination. Jeg håber jeg har givet dig nogle ideer.
Hvis du stadig har problemer, så prøv i stedet netsundhedsplejersken eller netdoktor - de to steder har jeg selv brugt en del når jeg har haft problemer med børnene. Her (babyklub.netdoktor.dk) kan du f.eks. finde "sund mad til små børn" og "mad med glæde" links du måske kan bruge til noget. Jeg har også investeret i et par kogebøger med børnemad.
17 år12. oktober 2007 kl. 11:52
julle99 (slettet)
#3
re: har brug for et nyt godt råd
hej iakob
Mange tak for dit svar, jeg vil prøve det af med at spørge hvilke grøntsager de helst ikke vil have.
Jeg er begyndt at lave noget aller det mad vi fik før, bare med langt mere grønt, fedtfattigt kød, ikke stege kødet med fedtstof, men bruge det der er i kødet selv.
Foreksempel, igår, fik vi millionbøf med hjemme lavet karttofelmos. Jeg tænkte først at der måtte jeg nok ikke spise særligt meget.
Men jeg blev overrasket. Jeg brugte
300g oksefars 6%fedt
60g løg
3 store gulerødder
1 gl championger.
og 500 ml vand. (det stod og simre kogte i, og blev jævnet af)
63 g mel (til jævning med 200 ml vand)
Hele sovsen (millionbøffen) indholdte KUN 56 kalorier pr 100 g. Det er utroligt hvad lavt fedt indhold i kød kan gøre, og så at man smider nogen gulerødder og championer ned i. Og så smagte det godt.
Kartoffelmosen...
der lavede jeg 1000 g karoffler
200g minimælk
10 g smørbart smør.
Kartoffelmosen inholdte alene pr 100 g 84 kalrorier,
Jeg tog så 250 g kartoffel mos og 200 g sovs (fordi det var altså MEGET sov) det gjorde at jeg havde fået 321 kalroier på hele mit aftenmåltid. Og jeg var mæt.!
Idag skal vi lave sammenkogt ret. det bliver også meget kalorielet.
Og det er sådan noget mad børnene gider og spise, og der har jeg snydt grøntsagerne idem, ved at smide det i sovsen. :o)
Det kan jeg selvfølgelig ikke altid gøre, men så må jeg prøve at bruge den du skriver her, med at de må vælge nogen grøntsager fra.
Jeg stuser over du hele tiden skriver "kuldhydrat" hvad næremre betegnet er det? altså hvad er det du spiser som du kalder kuldhydrat. Jeg ved godt hvad kuldhydrat er ;o) men kuldhydrat, er jo der jo i det meste mad mere eller mindre...
De bedste hilsner
julle
Mange tak for dit svar, jeg vil prøve det af med at spørge hvilke grøntsager de helst ikke vil have.
Jeg er begyndt at lave noget aller det mad vi fik før, bare med langt mere grønt, fedtfattigt kød, ikke stege kødet med fedtstof, men bruge det der er i kødet selv.
Foreksempel, igår, fik vi millionbøf med hjemme lavet karttofelmos. Jeg tænkte først at der måtte jeg nok ikke spise særligt meget.
Men jeg blev overrasket. Jeg brugte
300g oksefars 6%fedt
60g løg
3 store gulerødder
1 gl championger.
og 500 ml vand. (det stod og simre kogte i, og blev jævnet af)
63 g mel (til jævning med 200 ml vand)
Hele sovsen (millionbøffen) indholdte KUN 56 kalorier pr 100 g. Det er utroligt hvad lavt fedt indhold i kød kan gøre, og så at man smider nogen gulerødder og championer ned i. Og så smagte det godt.
Kartoffelmosen...
der lavede jeg 1000 g karoffler
200g minimælk
10 g smørbart smør.
Kartoffelmosen inholdte alene pr 100 g 84 kalrorier,
Jeg tog så 250 g kartoffel mos og 200 g sovs (fordi det var altså MEGET sov) det gjorde at jeg havde fået 321 kalroier på hele mit aftenmåltid. Og jeg var mæt.!
Idag skal vi lave sammenkogt ret. det bliver også meget kalorielet.
Og det er sådan noget mad børnene gider og spise, og der har jeg snydt grøntsagerne idem, ved at smide det i sovsen. :o)
Det kan jeg selvfølgelig ikke altid gøre, men så må jeg prøve at bruge den du skriver her, med at de må vælge nogen grøntsager fra.
Jeg stuser over du hele tiden skriver "kuldhydrat" hvad næremre betegnet er det? altså hvad er det du spiser som du kalder kuldhydrat. Jeg ved godt hvad kuldhydrat er ;o) men kuldhydrat, er jo der jo i det meste mad mere eller mindre...
De bedste hilsner
julle
17 år12. oktober 2007 kl. 13:40
iakob
#4
re: har brug for et nyt godt råd
Velbekomme!
Jeg skriver kulhydrat fordi jeg ikke gider skrive kartofler/ris/pasta/brød hele tiden.
Og ja... magre og sukkerfrie produkter kan gøre meget for maden. Vi spiser også stort set kun magre kødprodukter hos os. Og tag også lige et kik på fisk - selv fede fisk er faktisk ikke så fede. Man kan lave en ganske god "boller i karry" blot ved at erstatte kødbollerne med sejfiletstykker (bare husk de skal dampes - må ikke koges). Min søn er vild med fiskeburger - børnene og manden får så en masse snask i (ketchup, burgerdressing) mens jeg højst tager 20 gram burgerdressen men for det meste ikke engang det. Vi får ikke indmad (bortset fra leverposteg som jeg helst holder mig fra), men de meste indmad er sundt og magert.
Her er nogle flere tips:
[fed]Knoldselleri:[/fed] Kan skæres helt i bittesmå terninger og bruges i sovse og sammenkogte retter. Prøv dig lidt frem med mængden for den gar en ret gennemgående smag.
[fed]Rødbede, majroe og andre rodfrugter[/fed] kan bruges på samme måde. Rødbede kan dog give en meget lyserød mad så man kan evt overveje kulør i den forbindelse.
[fed]Bladselleri[/fed]: Kan flækkes på langs og så skæres på tværs i skiver. Så er den ikke så "trævlet" og svær at tygge.
[fed]Peberfrugter:[/fed] Smager godt bagte og i stort set al slags mad.
[fed]Grønne bønner:[/fed] Mange børn kan faktisk godt lide grønne bønner - de skal bare være tilpas tilberedte og man kan evt skære dem i 1 cm lange bidder så de er lidt nemmere at håndtere.
[fed]Champignon:[/fed]: Bryder mine børn sig ikke om. Så jeg snitter noget i skiver og finsnitter resten så det giver smag, men ikke kan mærkes.
[fed]Ærter, majs:[/fed]: God lokkemiddel. Hvis det er blandet i salat eller kommet i sovsen, så kan det jo være dine børn vil spise det hele. Mine piller ærter og majs ud, så den virker ikke hos os.
[fed]Kartofler:[fed] Da kartofler består mest af stivelse kan de koges og blendes ned i en sovs og så blive til jævning.
[fed]Porre:[/fed] kan jo bruges som løg, men jeg har endnu ikke fundet den helt gode måde at bruge den på fordi det som regel ender med lange stykker. Men jeg har prøvet med julienne stykker ("tændstik-stænger) og det er måske en idé. I øvrigt laver jeg af og til farseret porre med en top af tomatpure iblandet chili. Børnene spiser masser af fars og jeg får nogle lækre porrer :-)
Jeg skriver kulhydrat fordi jeg ikke gider skrive kartofler/ris/pasta/brød hele tiden.
Og ja... magre og sukkerfrie produkter kan gøre meget for maden. Vi spiser også stort set kun magre kødprodukter hos os. Og tag også lige et kik på fisk - selv fede fisk er faktisk ikke så fede. Man kan lave en ganske god "boller i karry" blot ved at erstatte kødbollerne med sejfiletstykker (bare husk de skal dampes - må ikke koges). Min søn er vild med fiskeburger - børnene og manden får så en masse snask i (ketchup, burgerdressing) mens jeg højst tager 20 gram burgerdressen men for det meste ikke engang det. Vi får ikke indmad (bortset fra leverposteg som jeg helst holder mig fra), men de meste indmad er sundt og magert.
Her er nogle flere tips:
[fed]Knoldselleri:[/fed] Kan skæres helt i bittesmå terninger og bruges i sovse og sammenkogte retter. Prøv dig lidt frem med mængden for den gar en ret gennemgående smag.
[fed]Rødbede, majroe og andre rodfrugter[/fed] kan bruges på samme måde. Rødbede kan dog give en meget lyserød mad så man kan evt overveje kulør i den forbindelse.
[fed]Bladselleri[/fed]: Kan flækkes på langs og så skæres på tværs i skiver. Så er den ikke så "trævlet" og svær at tygge.
[fed]Peberfrugter:[/fed] Smager godt bagte og i stort set al slags mad.
[fed]Grønne bønner:[/fed] Mange børn kan faktisk godt lide grønne bønner - de skal bare være tilpas tilberedte og man kan evt skære dem i 1 cm lange bidder så de er lidt nemmere at håndtere.
[fed]Champignon:[/fed]: Bryder mine børn sig ikke om. Så jeg snitter noget i skiver og finsnitter resten så det giver smag, men ikke kan mærkes.
[fed]Ærter, majs:[/fed]: God lokkemiddel. Hvis det er blandet i salat eller kommet i sovsen, så kan det jo være dine børn vil spise det hele. Mine piller ærter og majs ud, så den virker ikke hos os.
[fed]Kartofler:[fed] Da kartofler består mest af stivelse kan de koges og blendes ned i en sovs og så blive til jævning.
[fed]Porre:[/fed] kan jo bruges som løg, men jeg har endnu ikke fundet den helt gode måde at bruge den på fordi det som regel ender med lange stykker. Men jeg har prøvet med julienne stykker ("tændstik-stænger) og det er måske en idé. I øvrigt laver jeg af og til farseret porre med en top af tomatpure iblandet chili. Børnene spiser masser af fars og jeg får nogle lækre porrer :-)
17 år12. oktober 2007 kl. 15:13
Jeg har en dreng på 5 år som virkelig støtter og bakker op i at vi skal spise mere sundt, og at mor og far skal tabe sig. Og i starten spiste han da også det jeg lavede. Men ikke mere.
Vores tvillinge piger, Julie som er kronisk lungesyg har faktisk tabt et kilo, og det var jo bestemt ikke meningen, eftersom hun har meget dårligt immunforsvar, så det sidste hun har brug for er at tabe sig.
Maria, spiser stort set alt, så hende er jeg ikke så bekymret for, hun vil meget gerne have grøntsger, så hende er der ikke de store problemer med.
Jeg laver gerne 3 slags grøntsager. Er begyndt at lave kartoffler, til dem, men nu vil de slet ikke røre ved maden. :o(
Jeg er begyndt at lave noget af det jeg ved de kan lide, så er problemet så bare at jeg må spise ultra lidt af det, for ikke at vælte mit kalorie forbrug.
Er der andre der har det problem? og hvordan evetuelt løser i det.?
Jeg overvejer lidt simpelthen at lave 2 retter mad.
De bedstste hilsner
julle